Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αλύπητα -Ισοπεδώνουν Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, κατέλαβαν Χερσώνα-Μελιτόπολη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 19η ημέρα και οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον κατοικημένων περιοχών αλλά και στρατιωτικών στόχων μένονται ανεξέλεγκτες.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και σήμερα σε Μαριούπολη και Κίεβο, με επιθέσεις να καταγράφονται σε κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές. Ενδεικτικό είναι ότι το πρωί μια εννιαώροφη πολυκατοικία στη συνοικία Όμπολον του Κιέβου τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ, στο Twitter, ο οποίος έγραψε το Κίεβο, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, μοιάζει με σκηνικό από ταινία της Αποκάλυψης.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως αυτό που φέρνει η Μόσχα είναι ο θάνατος των πολιτών, η καταστροφή των πόλεων, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας.

Συνεχίζεται η πολιορκία στα βόρεια της Ουκρανίας

Δίχως τέλος είναι το σφυροκόπημα στο Χάρκοβο, όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. «Βάλλουν εναντίον μας ασταμάτητα», είπε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέκοφ, σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Από τα πυρά του πυροβολικού «καταστράφηκε ένα κτίριο» ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές, ανέφερε το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Λίγα λεπτά αργότερα, η εισαγγελία πρόσθεσε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνται νέοι, στο Τσούχουγιφ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαρκόβου.

Επιπλέον, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε στη βόρεια Ουκρανία,
Βιτάλι Κόβαλ, δήλωσε πως τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο γύρω στις 05.25 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί . «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Πιο αναλυτικά, δύο πύραυλοι έπληξαν τον ραδιοτηλεοπτικό πύργο του χωριού Αντόπιλ σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρίβνε και ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα. Σύμφωνα με τον Κόμπαλ, η πρόσβαση στο τηλεοπτικό δίκτυο αποκαταστάθηκε το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Ρίβνε μέσω του καλωδιακού δικτύου.

Συγκλονιστικό βίντεο drone από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη

Βίντεο από drone δείχνει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη βομβαρδισμένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τη 19η ημέρα του πολέμου.

Η πόλη αυτή έχει χτυπηθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα, καθώς στους δρόμους της έχουν σημειωθεί κάποια από τα χειρότερα ρωσικά πλήγματα ως τώρα, που έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Εκτός από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της πόλης αυτής, από τον οποίον έχασαν τη ζωή τους πολίτες -μεταξύ των οποίων και μία έγκυος με το μωρό της-, σημειώθηκε και πλήγμα σε πολυκατοικίες από ρωσικό τανκ, που έχει καταγραφεί σε σοκαριστικό βίντεο.

Οι επιθέσεις αυτές -και πολλές ακόμα- έχουν διαλύσει τη Μαριούπολη και η τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η ουκρανική πόλη αποτυπώνεται σε συγκλονιστικά πλάνα από drone.

Στο οπτικό υλικό βλέπουμε φλεγόμενα κτίρια, από τα οποία λείπουν ολόκληρα κομμάτια, καπνούς παντού και συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Παράλληλα, πληθαίνουν οι αναφορές για ρωσικούς βομβαρδισμούς που εμποδίζουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, της οποίας οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι, χωρίς τρόφιμα, νερό και ρεύμα, όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης.

Εκρήξεις πυρομαχικών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και νέα διακοπή ρεύματος στο Τσερνόμπιλ

Με αναρτήσεις της στο Telegram, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν πυρομαχικά μπροστά από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν μέρος των πυρομαχικών στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κοντά στα ερείπια του εκπαιδευτικού κέντρου και της μονάδας ισχύος G1, και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν εκρήξεις στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης.

Ένα δεύτερο μήνυμα της Energoatom αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν επηρεαστεί μετά την έκρηξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στις 4 Μαρτίου, μετά από βομβαρδισμούς.

Επιπλέον, η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για την νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, βόρεια του Κίεβου, ο οποίος έχει καταληφθεί από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει χθες την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, που χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για την διατήρηση των συνθηκών ασφαλείας στους χώρους αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Η Μόσχα θα «χτυπήσει» ουκρανικές βιομηχανίες όπλων

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για το πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία πιστεύει πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, θα απαντήσουν ενεργώντας κατά τρόπο ώστε να «εξουδετερώσουν επιχειρήσεις του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας που κατασκευάζουν, επισκευάζουν και αποκαθιστούν τα όπλα τα οποία χρησιμοποιούν οι εθνικιστές για να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου».

«Καλούμε τους πολίτες της Ουκρανίας που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς και τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων, να φύγουν από τις περιοχές του πιθανού κινδύνου».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται». Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός διεύψεσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου.

ΗΠΑ: Η ρωσική επίθεση σε ουκρανική βάση έγινε από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επίθεση που πραγματοποίησε η Ρωσία κατά μιας μεγάλης ουκρανικής στρατιωτικής βάσης την Κυριακή κοστίζοντας τη ζωή σε 35 ανθρώπους έγινε με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας

Ο αμερικανός αξιωματούχος, τηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η επιδρομή κατά του Διεθνούς Κέντρου για την διατήρηση της Ειρήνης και Ασφάλειας του Γιαβορίβ κοντά στα σύνορα της Πολωνίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες της Δύσης να ανεφοδιάσουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην βάση δεν υπήρχαν ούτε αμερικανικά στρατεύματα, συνεργάτες ή πολιτικό προσωπικό.

Ερντογάν: Πολύ νωρίς να σχολιάσει αγορά περισσότερων ρωσικών όπλων

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει πιθανή αγορά από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών όπλων, δεδομένης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, και ότι η Άγκυρα θα αποφασίσει αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.

Μιλώντας στην Άγκυρα πλάι στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία παρείχε υποστήριξη στην Ουκρανία με τρόπο που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν, παρά τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, είπε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δέχθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και επικρίθηκε από δυτικούς συμμάχους για την αγορά αυτή. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να επιλέξει τα ρωσικά οπλικά συστήματα επειδή οι σύμμαχοι δεν παρείχαν όπλα με ικανοποιητικούς όρους.

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ

Για τέταρτη φορά έκατσαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ουκρανική και η ρωσική πλευρά, προκειμένου να συζητηθεί η ειρήνη, η κατάπαυση του πυρός, η άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφάλειας. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, που συμμετείχε στον διάλογο είπε ότι οι συνομιλίες είναι «δύσκολες» εξαιτίας των «διαφορετικών πολιτικών συστημάτων» των δύο πλευρών.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος έκανε γνωστή την παύση των συνομιλιών για «πρόσθετη δουλειά στις υποομάδες εργασίας και αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι διπαραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ακύρωσε την σημερινή ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω «πολύ επείγουσας, απρόβλεπτης κατάστασης».

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, την ώρα που συνεχίζονται οι απομακρύνσεις αμάχων

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ, ο οποίος απαριθμεί επίσης περίπου 2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.

Σήμερα, περίπου 160 αυτοκίνητα κατάφεραν να βγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη Μαριούπολη, που πολιορκείται από ρωσικές και φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον δήμο. Η Ουκρανία έχει απομακρύνει 548.000 αμάχους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γεβνένικ Γενίν.

«Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, τα συνεργεία διάσωσης έκτακτης ανάγκης μας παρακολούθησαν περισσότερες από 600 κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 250 σε σημεία ρωσικού βομβαρδισμού», είπε, προσθέτοντας ότι 50 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «τυφώνα πείνας» σε πολλές χώρες. «Η Ουκρανία φλέγεται» και «η χώρα αποδεκατίζεται υπό τα βλέμματα του κόσμου», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 35% εάν ο πόλεμος βαλτώσει και ότι ο πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.


Πηγή