Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα ασυνήθιστο βίντεο με τον αιχμάλωτο Μεντβέντσουκ να απευθύνει έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, φιλορώσος πολιτικός της Ουκρανίας και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα, παρακάλεσε τόσο τον Ρώσο όσο και τον Ουκρανό πρόεδρο να Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων κι εκείνος να «ανταλλαχθεί» με κατοίκους και τα στρατεύματα στη Μαριούπολη.
Απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μεντβεντσούκ είπε ότι όσοι βρίσκονται στην πόλη είναι αποκλεισμένοι και χωρίς πρόσβαση σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Προηγουμένως η Ουκρανία είχε δηλώσει ότι ο Μεντβεντσούκ κατευθυνόταν προς την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας όταν συνελήφθη και αιχμαλωτίστηκε.
Από την άλλη, η Μαριούπολη υπήρξε το σκηνικό της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, με τις τοπικές αρχές να υπολογίζουν ότι περίπου 21.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.
Το μήνυμα της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας που συνοδεύει το βίντεο του Μεντβεντσούκ
Στην ανάρτηση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στο Twitter, περιλαμβάνεται αφενός το βίντεο του Μεντβεντσούκ στο οποίο απευθύνει την έκκλησή του, αλλά και ένα link του Telegram, όπου οι Ουκρανοί περιγράφουν την κατάσταση. Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο:
«Ο κρατούμενος της SBU Βίκτορ Μεντβεντσούκ απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας πρόταση να τον ανταλλάξουν με υπερασπιστές και κατοίκους της Μαριούπολης. Σημείωσε ότι βρίσκονται σε αποκλεισμένη πόλη, χωρίς ασφαλή πρόσβαση μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Η επιθετικότητα της Ρωσίας προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές στη Μαριούπολη. Οι εισβολείς βομβαρδίζουν αμάχους, εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, εκτοπίζουν βίαια Ουκρανούς προς τη Ρωσία και σκόπιμα καταστρέφουν την πόλη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, περίπου 120.000 άμαχοι παραμένουν στην αποκλεισμένη Μαριούπολη και την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζονται μαχητές του Τάγματος Αζόφ και της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Θυμίζουμε ότι η SBU συνέλαβε τον Μεντβέντσουκ στις 12 Απριλίου. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσπάθησε να μεταφέρει τον φυγόδικο πρώτα στην Υπερδνειστερία και αργότερα στη Μόσχα. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας τον συνέλαβε κατά την έξοδο από την περιοχή του Κιέβου».
Πηγή