Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), θα στείλει εμπειρογνώμονες εντός των προσεχών ημερών και στις άλλες ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, πέραν της Ζαπορίζια, και θα τριπλασιάσει τον αριθμό τους.
Ο διεθνής οργανισμός, που ήδη έχει παρουσία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, «σύντομα θα αναπτυχθεί μόνιμα σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνόμπιλ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα το βράδυ.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι θα μεταβεί εκεί την ερχόμενη εβδομάδα για την έναρξη της νέας αυτής αποστολής.
Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες αποστολές από την αρχή του πολέμου, η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη επέκταση, υπογραμμίζει ο ΙΑΕΑ.
Έως σήμερα, μόνο οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου και αποτελούν τακτικά στόχο βομβαρδισμών, δεχόταν προσωπικό του διεθνή οργανισμού -έως τέσσερα άτομα σταθμεύουν εκεί από τον Σεπτέμβριο.
ΙΑΕΑ: Περίπου 12 εμπειρογνώμονες θα είναι στο εξής παρόντες στην Ουκρανία
Στο εξής, σχεδόν 11 έως 12 εμπειρογνώμονες θα είναι πάντα παρόντες στην Ουκρανία για να παρακολουθούν την κατάσταση, να εξετάζουν τον εξοπλισμό ή ακόμη και να παρέχουν τεχνική βοήθεια, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, μετά μια συνάντηση με τον Γκρόσι, ότι τέτοιου είδους αποστολές έχουν στόχο την ασφάλεια των πέντε σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος δεν είχαν διευκρινιστεί.
Εκτός από τη Ζαπορίζια, οι επιθεωρητές θα αναπτυχθούν στο Ρίβνε, το Χμελνίτσκι, το Πιβντενουκραΐνσκ και το Τσερνόμπιλ, τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπου συνέβη το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία το 1986.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ θα συναντηθεί επίσης με την ευκαιρία της επίσκεψής του με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να δημιουργήσει μια ζώνη προστασίας περιμετρικά του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια. Ο Γκρόσι διεξάγει διαβουλεύσεις εδώ και αρκετούς μήνες με το Κίεβο και τη Μόσχα, χωρίς να έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.
Πηγή