Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Ουκρανία: 96χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση στο Χάρκοβο

Την είδηση για τον θάνατο του 96χρονου επιζώντα του Ολοκαυτώματος μεταδίδουν γερμανικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπόρις Ρομαντσένκο πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 96 ετών, μετά από βομβιστικό χτύπημα που έπληξε το σπίτι του στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε η εγγονή του.

Ο Ρομαντσένκο επέζησε των στρατοπέδων συγκέντρωσης Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora και Bergen-Belsen του Ολοκαυτώματος.

Σε σημερινή δήλωση, το Ίδρυμα Μνημείων Buchenwald and Mittelbau-Dora δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένο» από την είδηση.

Ο Ρομαντσένκο είχε αγωνιστεί «εντατικά» για τη μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων και ήταν αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μπούχενβαλντ-Ντόρα, πρόσθεσε το ίδρυμα.

«Με τρόμο αναφέρουμε τον βίαιο θάνατο του Μπόρις Ρομαντένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρώην κρατούμενος του Μπούχενβαλντ και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Buchenwald-Dora and Commands for Ukraine (IKBD) πέθανε στο Χάρκοβο την Παρασκευή. Μια βόμβα χτύπησε το πολυώροφο κτίριο στο οποίο έμενε. Το διαμέρισμά του κάηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εάν αυτή η αναφορά επιβεβαιωθεί, θα αντιπροσωπεύει μια σκληρή και οδυνηρή ειρωνεία απέναντι στους ισχυρισμούς του καθεστώτος Πούτιν ότι επιδιώκει την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Διεθνείς επιτροπές πρώην στρατοπέδων του Ολοκαυτώματος καταγγέλλουν τη χρήση των λέξεων «αποναζιστικοποίηση» και «γενοκτονία»

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατήγγειλαν τη χρήση των λέξεων αποναζιστικοποίηση» και «γενοκτονία» για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Φορείς της μνήμης των θυμάτων του ναζισμού, οι υπογράφοντες αυτή την έκκληση καταγγέλλουν τη χρήση των λέξεων “αποναζιστικοποίηση” και “γενοκτονία” για να δικαιολογηθεί η επίθεση κατά της Ουκρανίας», έγραφαν σε κείμενό τους διεθνείς επιτροπές που εκπροσωπούν πρώην εκτοπισμένους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η «έκκληση από την κοινότητα των μνημείων του εκτοπισμού» υπογράφηκε από τους επικεφαλής των διεθνών επιτροπών των στρατοπέδων του Άουσβιτς, του Μπούχενβαλντ-Ντόρα, του Νταχάου, του Μαουτχάουζεν, του Νατζβάιλερ – Στρούτχοφ, του Νόιενγκαμμε, του Ζάξενχαουζεν και του Ράβενσμπρουκ, οι οποίες εκπροσωπούν τους πρώην εκτοπισμένους τους ή τους απογόνους τους.


Πηγή