Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Ο εφιάλτης της Μέρκελ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο

Οι έρευνες γύρω από τον δράστη της επίθεσης με νταλίκα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό Βερολίνο συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, αλλά παραμένουν… στο σκοτάδι, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε μέσω του πρακτορείου του Amaq την ευθύνη της επίθεσης.

Ταυτόχρονα η Άνγκελα Μέρκελ ζει το δικό της εφιάλτη, αφού οι δράστες ή ο δράστης είναι ελεύθεροι και η ίδια βλέπει να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επανεκλογής της.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα και επικεφαλής των ερευνών Πέτερ Φρανκ ο 23χρονος κύριος ύποπτος δεν είναι ο δράστης της επίθεσης. Κατά συνέπεια η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δεν θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης και ότι ο 23χρονος Πακιστανός αφέθηκε ελεύθερος.

Ήδη σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας παραδέχονταν εμμέσως πλην σαφώς ότι: «Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι (σσ. ο συλληφθείς) δεν είναι ο δράστης ή δεν ανήκε στην ομάδα των δραστών».

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι λιγότερα από πενιχρά. Ο κύριος ύποπτος γύρω από τον οποία τόσα και τόσο γράφτηκαν για την ενοχή του στα μέσα ενημέρωσης είναι πλέον ελεύθερος και το χειρότερο οι αρχές δείχνουν να μην έχουν καν υπόπτους ή έστω στοιχεία που ενδεχομένως να έχουν σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι δράστες κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, είναι πιθανότατα ένοπλοι και δεν αποκλείεται να σχεδιάζουν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.

H επίθεση με 12 νεκρούς και 48 τραυματίες στο Βερολίνο είναι το απόλυτα κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου. Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της για «Το σοκ του Βερολίνου», θέτοντας αγωνιώδη ερωτήματα για την ταυτότητα του δράστη που κατηύθυνε το φορτηγό μέσα στο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο στη χριστουγεννιάτικη αγορά της «Εκκλησίας της Μνήμης»

Σε σχετικό σχόλιο στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου επιχειρεί να αναζητήσει τη ρίζα και τους σκοπούς της τρομοκρατίας, εκτιμώντας ότι στον τόπο του εγκλήματος έδρασε «ένας δολοφόνος, όχι κάποιος πολεμιστής για τη θρησκεία, την ελευθερία ή κάποιος που αντιστέκεται στο σύστημα. Η τρομοκρατία δεν είναι ιδεολογία. (…) Η τρομοκρατία αναπτύσσεται εκεί που το μίσος υπερισχύει της λογικής. Αυτό καθίσταται εξαιρετικά σαφές σε πράξεις μαζικής δολοφονίας με επιθέσεις αυτοκτονίας, στις οποίες το μίσος του δράστη εναντίον των άλλων είναι ισχυρότερο από την αγάπη για την ίδια του τη ζωή. Το να είναι κανείς άνθρωπος δεν ορίζεται με τον θάνατο αλλά με τη ζωή. Όποιος μισεί τόσο πολύ ώστε να προτιμά τον φόνο και τον θάνατο από τη ζωή έχει εγκαταλείψει την ανθρώπινη σφαίρα».

Η Tageszeitung επισημαίνει ότι «στο Βερολίνο συνέβη κάτι για το οποίο εκφράζονταν φόβοι εδώ και καιρό. Μια πράξη κτηνώδους βίας». Η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι «εφόσον ο δολοφόνος της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι όντως ισλαμιστής, αυτό δεν λέει τίποτα για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που αναζητούν εδώ προστασία.

Πίστευε κανείς πριν από την επίθεση στο Βερολίνο ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοί άνθρωποι που μοιράζονται τις αξίες μας; Όχι».

«Δεν είμαστε απροστάτευτοι» απέναντι σε τέτοιες πράξεις, υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στηλιτεύοντας το επιχείρημα ότι «όποιος σχεδιάζει επίθεση αυτοκτονίας είναι ασταμάτητος. Αυτό ανοίγει διάπλατα τις πύλες στη μοιρολατρία και στην αμέλεια», σχολιάζει η FAZ, θεωρώντας ότι «στο Βερολίνο θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» προκειμένου να αποτραπεί η χθεσινή τραγωδία.

Το Spiegel τέλος, στη διαδικτυακή του έκδοση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επιχειρεί να εστιάσει στις πολιτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει το τραγικό συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει «εφιάλτη – και για τη Μέρκελ».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «η επίθεση του Βερολίνου συγκλονίζει τη γερμανική πολιτική. Η Άνγκελα Μέρκελ λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Όμως πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητές επανεκλογής της το 2017 λιγοστεύουν».


Πηγή