Ανατριχιαστική. Σκοτεινή. Ιστορία σαν βγαλμένη από το πιο τρομακτικό θρίλερ που έχετε δει ποτέ. Τα όρια ανάμεσα στο τι πραγματικά έγινε και τι ανήκει στη σφαίρα του παραλόγου ή ακόμα και του υπερφυσικού είναι τόσο δυσδιάκριτα που χάνονται με την πάροδο του χρόνου και απλά βρίσκονται εκεί για να μεγαλώνουν τον μύθο.
Ένας άνθρωπος που αγάπησε με πάθος τον τόπο του, που είχε σαν όνειρο ζωής να ολοκληρώσει την καριέρα του και να επιστρέψει εκεί για τα τελευταία του χρόνια, πεθαίνει στο εξωτερικό. Κηδεύεται, προσωρινά, σε ένα νεκροταφείο χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι του. Θα μπορούσε να είναι αυτό το τέλος της ιστορίας; Σίγουρα.
Κανείς δεν μπορεί ούτε καν να υποψιαστεί πως μπορεί να συμβεί το αντίθετο. Μπορεί; Η λογική λέει «όχι». Η ιστορία του ηθοποιού Τσαρλς Φράνσις Κόχλαν, ωστόσο, λέει ακριβώς το αντίθετο. Μπορεί. Ο τρόπος με τον οποίο «μπορεί», είναι που επιδέχεται ερμηνειών αλλά και ερευνών.
Μια από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες στην ιστορία των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Σε κάποια από τα ερωτήματα που τίθονται, ναι. Σε κάποια άλλα, όμως, όχι… Όπως είπαμε στην αρχή, είναι -αυτή η ιστορία- σα να έχει βγει από το πιο τρομαχτικό θρίλερ που έχετε δει. Η απάντηση θα δοθεί όταν η πόρτα που κινείται σιγά- σιγά, με εκείνο το ανατριχιαστικό συριγμό, αποκαλύψει ποιος βρίσκεται από πίσω. Ή μήπως δεν κρύβεται κανείς και είναι απλά ο αέρας;
Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1842 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν Ιρλανδός. Από το Δουβλίνο, προσωπικό φίλος του σπουδαίου λογοτέχνη Κάρολου Ντίκενς. Ο μικρός Τσαρλς Φράνσις προοριζόταν να γίνει νομικός. Η ζωή, όμως, είχε άλλα σχέδια.
Σύντομα τον κέρδισε η υποκριτική και έτσι σε ηλικία μόλις 17 ετών συμμετείχε σε έναν γνωστό θίασο της εποχής που έκανε περιοδεία στην Ιρλανδία. Ο ρόλος ήταν «δεύτερος» αλλά αυτό δεν πτόησε το νεαρό ο οποίος είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια η φήμη του θα εκτοξευτεί και σταδιακά θα αρχίσει να παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο.
Το 1876 κάνει το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι και στις 12 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ. Ακόμα και σήμερα θεωρείται πως ο Κόχλαν έφτασε στο απόγειο της 25ετους καριέρας του το 1898 στο θέατρο της «Fifth Avenue» που ανέβασε μια διασκευή σε έργο του Αλέξανδρου Δούμα.
Η τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή ήταν στο Χιούστον του Τέξας, στις 28 Οκτωβρίου 1899. Στη συνέχεια προσπάθησε να συνεχίσει την περιοδεία στην πολιτεία των ΗΠΑ αλλά αποδυναμωμένος από μια πολύμηνη ασθένεια απλά ακολουθούσε τον θίασο. Τελικά, στις 27 Νοεμβρίου 1899 ο Κόχλαν άφησε την τελευταία του πνοή στο Γκάλβεστον του Τέξας.
Σε μια από τις πολλές περιοδείες που έκανε ο Τσαρλς Φράνσις Κόχλαν, έφτασε μέχρι τον μακρινό Καναδά. Ανάμεσα στις πολλές παραστάσεις που έδωσε, εκμεταλλευόταν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που είχε για να κάνει μικρές εκδρομές.
Σε μια από αυτές έφτασε στο νησί του Πρίγκηπα Εδουάρδου. Ένα πανέμορφο νησί βόρεια της Νέας Σκωτίας, στο ανατολικό άκρο της χώρας. Ο Κόχλαν μαγεύτηκε από τις ομορφιές του τόπου και με συνοπτικές διαδικασίες αγόρασε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο, προκειμένου –όπως ο ίδιος είχε πει- όταν γεράσει και αποσυρθεί από την ηθοποιία να επιστρέψει εκεί για να περάσει τα τελευταία του χρόνια.
Είχε πει, μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες καταγραφές, πως εκεί επιθυμούσε να είναι και ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας. Εκεί που θα έφτιαχνε τον τάφο του.
Τον Σεπτέμβριο του 1900 ένας ιστορικών διαστάσεων τυφώνας έπληξε την περιοχή του Γκάλβεστον στο Τέξας. Ήταν μια καταιγίδα κατηγορίας 4 που έπληξε την περιοχή με ανέμους που ξεπερνούσαν τα 230 χιλιόμετρα την ώρα!
Ο τυφώνας ξεκίνησε από την δυτική Αφρική, έφτασε στην Καραϊβική και από εκεί παίρνοντας διαρκώς δύναμη έφτασε στις ακτές του Γκάλβεστον. Εξαιτίας πολλών και αντικρουόμενων προβλέψεων, η περιοχή δεν τέθηκε σε συναγερμό με αποτέλεσμα το χτύπημα του τυφώνα να θεωρείται ακόμα και σήμερα το πιο θανατηφόρο γεγονός «της μιας ημέρας» στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στις 8 Σεπτεμβρίου ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα ύψους 15 μέτρων έπληξε την πόλη η οποία ήταν χτισμένη μόλις 2,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Από τη μανία του τυφώνα στην κυριολεξία ξεριζώθηκαν πάνω από 3.600 σπίτια, οι καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες ενώ εκτιμάται πως έως και 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους! Για να υπάρχει μια μονάδα σύγκρισής ο τυφώνας «Κατρίνα» που έπληξε τις ΗΠΑ το 2005 είχε αφήσει πίσω του λιγότερους από 1.900 νεκρούς.
Μια από τις εγκαταστάσεις του Γκάλβεστον που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον τυφώνα ήταν και το νεκροταφείο. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, οι τάφοι άνοιξαν και τα φέρετρα βρέθηκαν έξω από αυτούς. Πλημμύρες που είχαν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους παρέσυραν τα φέρετρα εκατοντάδες μέτρα ή ακόμα και χιλιόμετρα μακριά.
Όλα βρέθηκαν μέσα στις επόμενες ημέρες. Όλα εκτός από ένα. Αυτό που είχε μέσα τη σωρό του Τσαρλς Φράνσις Κόχλαν. Όσο κι αν έψαξαν οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να το βρουν. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι έρευνες σταμάτησαν.
Όταν ο Κόχλαν είχε πεθάνει η σορός του είχε τοποθετηθεί σε ένα μεταλλικό φέρετρο με σκοπό να το παραλάβει η οικογένεια και σύμφωνα με την επιθυμία της γυναίκας του, να σταλεί στη Νέα Υόρκη για αποτέφρωση. Κάτι που ήταν αντίθετο με την τελευταία επιθυμία του νεκρού ηθοποιού.
Για αρκετό καιρό μετά την «εξαφάνιση» του πτώματος του Κόχλαν η ένωση ηθοποιών της Νέας Υόρκης είχε υποσχεθεί μια γενναία ανταμοιβή σε όποιον βρει το φέρετρο του συναδέλφου τους. Η ανταμοιβή αυτή, ωστόσο, δεν δόθηκε σε κανέναν γιατί κανείς δεν μπορούσε να βρει το φέρετρο.
Περίπου επτά χρόνια μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση του πτώματος μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ μετέδωσαν πως το φέρετρο βρέθηκε από κάτι κυνηγούς σε κάποια παραλία του Τέξας σε απόσταση εννέα μιλίων! Πολλοί ανακουφίστηκαν, κάποιοι άλλοι δεν πείστηκαν. Υπήρχε ένα «σκοτεινό» σημείο το οποίο αφορούσε το γεγονός πως από το μεταλλικό φέρετρο έλειπε η επιγραφή με το όνομα του Κόχλαν.
Αυτή η λεπτομέρεια, ήταν αρκετή για να αρχίσει, αργά αλλά σταθερά, να φουντώνει ο τρομακτικός μύθος με το φέρετρο του ηθοποιού. Ένας μύθος που έλαβε διαστάσεις θρύλου όταν δυο πρώην συνάδελφοι του Κόχλαν δήλωσαν πως είχαν ενημερωθεί ότι εννέα χρόνια μετά την ταφή του το φέρετρο εντοπίστηκε από ψαράδες στον Καναδά, σε μικρή απόσταση από το νησί του Πρίγκηπα Εδουάρδου! Σε απόσταση 2.000 μιλίων από το Γκάλβεστον…
Το 1929 η απίθανη αυτή ιστορία δημοσιεύθηκε σε μια δημοφιλή στήλη εφημερίδας (πρόκειται για το «Ripley’s Believe It or Not!» που πολλά χρόνια αργότερα έγινε και τηλεοπτική εκπομπή η οποία είχε προβληθεί και στην Ελλάδα) που παρουσίαζε παράξενα και ανατριχιαστικά γεγονότα.
Το τι πραγματικά συνέβη με το φέρετρο του Κόχλαν παραμένει ακόμα και σήμερα ένα μυστήριο. Σε αυτό βοήθησε και η σιωπή της οικογένειας η οποία ουδέποτε διέψευσε το σενάριο του Καναδά αλλά και μια μυστηριώδης πυρκαγιά που ξέσπασε , κάτω από άγνωστες συνθήκες, το 1979, στο γραφείο τελετών που είχε αναλάβει την κηδεία του Κόχλαν και κατέκαψε όλα τα αρχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε μια υπόθεση που αγγίζει τα όρια του υπερφυσικού…
Πηγή