Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Ο Ν. Ηλιόπουλος ζητάει την αποφυλάκιση του «τοξοβόλου του Συντάγματος»

Υπέρ της αποφυλάκισης του κρατούμενου αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη τάχθηκε με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Η ανάρτησή του:

«Ο Γιάννης Μιχαηλίδης διεκδικεί με το τελευταίο μέσο που έχει, τη ζωή του, τα δικαιώματα του. Βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου.

Η απορριπτική απόφαση ως προς το αίτημά του για υφ` όρον απόλυση, παρά το γεγονός ότι πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μόνο ως εκδικητική μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Η ζωή του είναι σε κίνδυνο. Κάθε ημέρα που περνάει προσθέτει μη αναστρέψιμες βλάβες στον ήδη καταπονημένο οργανισμό του. Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να ακούσουν το δίκαιο έτοιμα του. Δεν πρέπει να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας».

Ποιος είναι ο Γιάννης Μιχαηλίδης

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είναι γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος», επειδή στη διάρκεια επεισοδίων τον Φεβρουάριο του 2011 είχε επιτεθεί, χρησιμοποιώντας τόξο, στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Ο 34χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με το δικαστήριο πάντως να τον απαλλάσσει από την κατηγορία. Αντίθετα, είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (2011) κατά αστυνομικών, όταν το πλήρωμα περιπολικού τον είχε καταδιώξει στην Πεύκη, μαζί με τον επίσης αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο. Κρίθηκε ένοχος και για τη διπλή ληστεία τράπεζας που είχε διαπράξει στον Βελβεντό Κοζάνης (2013). Δικάστηκε ακόμα για κατοχή πυρομαχικών που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που είχε μαζί με φίλο του – γνωστό αναρχικό. Εις βάρος του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών, την οποία εκτίει. Τον Ιούνιο του 2019 απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας. Στο διάστημα που ήταν φυγόποινος διέπραξε δύο ληστείες τραπεζών. Εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Αγία Παρασκευή, στις αρχές 2020. Τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2022 κατέθεσε αιτήσεις υφ’ όρον απόλυσης, έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του. Απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι είχε αποδράσει και είχε τελέσει αδικήματα όταν βρισκόταν εκτός φυλακής.

Ξεκινώντας την απεργία πείνας σημείωνε σε μακροσκελές κείμενό του: «Μετά από 8,5 χρόνια εντός των φυλακών, μετά από όλες αυτές τις αυθαιρεσίες σε βάρος μου, αποφάσισα να δώσω ένα τέλος στην 11ετή ταλαιπωρία μου, υψώνοντας ανάχωμα στην πρακτική του προληπτικού εγκλεισμού, ή αλλιώς της επιπλέον τιμωρίας της απόδρασης με νομικά παραθυράκια. Έπειτα από 5 επιπλέον μήνες προληπτικής κράτησης, ξεκινάω απεργία πείνας με στόχο την αποφυλάκιση μου. Αυτή την επιλογή, με το βαθύ κίνητρο της πολυπόθητης ελευθερίας, σκοπεύω να τη στηρίξω με την ίδια συνέπεια που στήριξα τις επιλογές μου έως τώρα και για την οποία με εκδικούνται».


Πηγή