Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025
Ο ΟΠΕΚ παρατείνει τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ παρατείνει τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου

Με το Ιράν να συντάσσεται με τους βασικούς παραγωγούς, την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τη Ρωσία, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να παρατείνουν τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019. Όπως πολλοί πιστεύουν,  η κίνηση του Ιράν  αποτελεί μια επικύρωση της πολιτικής που στόχο έχει να ενισχύσει την τιμή του αργού εν μέσω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι θα ταχθεί υπέρ της παράτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά έξι έως εννέα μήνες. Η Τεχεράνη στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά πολιτικών που παρουσίασε ο βασικός της αντίπαλος, η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι το Ριάντ είναι πολύ κοντά στην Ουάσινγκτον.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με μια μείωση της παραγωγής. Πρόκειται να είναι μια εύκολη συνάντηση καθώς η θέση μου είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Ζανγκανέχ, σε δημοσιογράφους φθάνοντας στη Βιέννη.

Οι ΗΠΑ δεν είναι χώρα, μέλος του ΟΠΕΚ, ούτε συμμετέχουν στη συμφωνία για την παραγωγή. Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από το Ριάντ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράν αφού επέβαλε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, προχώρησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2017 για να αποτρέψουν την υποχώρηση των τιμών, εν μέσω αύξησης της παραγωγής από τις ΗΠΑ, που φέτος έγιναν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Οι φόβοι για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση, ως αποτέλεσμα της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνα, ήρθαν να προστεθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες οι 14 χώρες του Οργανισμού των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε το Σάββατο ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να παραταθούν οι ισχύουσες μειώσεις της παραγωγής του 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ή 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης, κατά έξι έως εννέα μήνες, έως τον Δεκέμβριο του 2019 ή τον Μάρτιο του 2020.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ Αλ- Φαλίχ δήλωσε ότι η συμφωνία το πιθανότερο να παραταθεί κατά εννέα μήνες και ότι δεν χρειάζονταν μεγαλύτερες μειώσεις.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει αυξηθεί πάνω από 25% από τις αρχές του 2019, αλλά οι τιμές θα μπορούσαν να μείνουν στάσιμες καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττει τη ζήτηση και το αμερικανικό πετρέλαιο πλημμυρίζει την αγορά, σύμφωνα με αναλυτές, σε έρευνα του Reuters.

Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου κατέγραφε άνοδο κατά 2 δολάρια προς τα 67 δολάρια το βαρέλι, με τους traders να επικαλούνται την αποφασιστικότητα του ΟΠΕΚ να περιορίσει την παραγωγή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ ανήλθαν νωρίτερα στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 66,75 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στις 11:34 ώρα Ελλάδας κατέγραψαν άνοδο κατά 1,80 δολάριο στα 66,54 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά 1,57 δολάριο στα 60,04 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθαν νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων στα 60,28 δολάρια το βαρέλι.

Η συμφωνία για μείωση της παραγωγής έληξε χθες. Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη ενώ θα ακολουθήσει αύριο συνάντηση με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+. Η σημερινή συνεδρίαση δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από τις 14.00-15.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ζανγκανέχ δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί σε μια αύξηση των μειώσεων, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο Πούτιν ανακοίνωσε τη συμφωνία στη σύνοδο των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα χωρίς να περιμένει τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιένη.

«Το σημαντικό για εμένα είναι ο ΟΠΕΚ να παραμείνει ΟΠΕΚ. Έχει χάσει την εξουσία του και είναι στο χείλος της κατάρρευσης», δήλωσε ο Ζανγκανέχ. «Το Ιράν δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, αλλά πιστεύω ότι το ΟΠΕΚ θα πεθάνει με αυτές τις διαδικασίες».

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή