Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Ο πλανήτης «περικυκλωμένος» από την μετάλλαξη Όμικρον -Επαναφέρουν αυστηρά μέτρα οι χώρες | ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα πανδημική απειλή για τον πλανήτη βρίσκεται εδώ, σαρώνει σε όλο τον κόσμο και έχει όνομα: Μετάλλαξη Όμικρον. Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού αν και δεν είναι το ίδιο θανατηφόρο με τη μετάλλαξη Δέλτα, μεταδίδεται ταχύτατα και ήδη έχει εντοπιστεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Την ίδια ώρα, τα κράτη επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και επιταχύνουν τους εμβολιασμούς προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

Η Ελλάδα σήμερα δε, κατέγραψε μαύρο ρεκόρ με 130 θανάτους από τον κορωνοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για την πιο ταχέα μεταδιδόμενη μετάλλαξη του Covid-19, αφού έχει ήδη εντοπιστεί σε 77 χώρες, οι οποίοι ωστόσο «πρέπει να είναι πολύ περισσότερες», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο γενικός
γραμματέας κρούει παράλληλα τον κώδωνα
του κινδύνου για «κατάρρευση» πολλών
συστημάτων υγείας και δεν αφήνει κανένα
περιθώριο εφησυχασμού: «Ανησυχούμε από
το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την
Όμικρον ήπια (…) Ακόμη και αν η Όμικρον
προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο
αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για
άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα
συστήματα υγείας που δεν είναι
προετοιμασμένα», ανέφερε.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γ.γ. του ΠΟΥ, τα εμβόλια από μόνα τους δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή πρόκληση, αν δεν συνοδευτούν από τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής.

Δανία: Το ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι της μετάλλαξης Όμικρον

Η Δανία είναι μια χώρα που διαπιστώνει ήδη μια μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων της μετάλλαξης, τα οποία ξεπέρασαν μόνο σήμερα τα 1.000. Οι αρχές εκτιμούν ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει στην Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας.

Η χώρα, που βρίσκεται στην πρωτοπορία όσον αφορά τον αριθμό τεστ αλλά και την αλληλούχιση του γονιδιώματος για τον εντοπισμό των παραλλαγών, κατέγραψε συνολικά 4.535 κρούσματα της Όμικρον, εκ των οποίων τα 1.098 τις τελευταίες 24 ώρες. Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής είναι θεαματική, μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Δανία, στις 28 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παράταση των μέτρων στην Ολλανδία

Η μετάλλαξη «τρομάζει» και την Ολλανδία, με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να ανακοινώνει σήμερα ότι τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν από την επόμενη εβδομάδα -αντί για τις 20 Δεκεμβρίου-, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα παραταθούν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Η μετάλλαξη Όμικρον αναπτύσσεται ταχύτατα και αποτελεί περίπου το 1% των νέων κρουσμάτων στη χώρα, γεγονός που αποτελεί «αιτία ανησυχίας» αλλά και «λόγος για να είμαστε προσεκτικοί», όπως ανέφερε ο Ρούτε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Προφανώς, δεν είναι το χαρμόσυνο μήνυμα που περιμέναμε εν αναμονή των Χριστουγέννων. Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανησυχητικές ενδείξεις της Όμικρον», τόνισε.

Ιταλία: Εκτακτη κατάσταση ως 31 Μαρτίου -Υποχρεωτικός εμβολιασμών Σωμάτων Ασφαλείας

Η γειτονική μας Ιταλία επίσης παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 31 Μαρτίου, «για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», ενώ σήμερα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τον ιό από τις 28 Μαρτίου (120 νεκροί). Παράλληλα, με απόφαση του Ιταλού υπουργού Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, επιβάλλεται καραντίνα πέντε ημερών στους μη εμβολιασμένους πολίτες που φθάνουν στην Ιταλία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αύριο μπαίνει σε ισχύ και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για αστυνομικούς, καραμπινιέρους, μέλη του στρατού, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό που εργάζεται σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τόσο τους εργαζόμενους στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.

Ατσαλάκης: Η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι τρεις φορές μεταδοτικότερη της «Δέλτα» -Συγκριτικό γράφημα

Covid-19: Το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει 70% από τη νοσηλεία και από τη μετάλλαξη Όμικρον

Βρετανία: Δραματική πρόβλεψη για 1 εκατομμύριο κρούσματα την ημέρα

Οι Βρετανοί από τη μεριά τους, βλέποντας κι αυτοί τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, σπεύδουν να προστατευθούν από την Όμικρον και σήμερα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα. Χθες ανακοινώθηκε και ο πρώτος θάνατος παγκοσμίως από αυτή την παραλλαγή.

Συγκεκριμένα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να εμβολιασθούν με την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του Covid, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να ξεπεράσει την ανοσία των πλήρως εμβολιασμένων. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα για τη χώρα του, αν και βρίσκει «αντίσταση» σε αυτό από 60 δικούς του βουλευτές, που έχουν δηλώσει ότι θα τα καταψηφίσουν.

Οι Αρχές ζήτησαν τη 12ωρη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων επί 7 ημέρες την εβδομάδα, όπου αυτό είναι δυνατόν, σε κάθε κοινότητα, και διαθεσιμότητα για ραντεβού σε 16ωρη βάση ημερησίως, δήλωσε η διευθύντρια του προγράμματος εμβολιασμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Η Δρ Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος για την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν καθώς «οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι δύσκολες τέσσερις» λόγω του τεράστιου όγκου των περιπτώσεων Όμικρον που θα επηρεάσουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

Ο χρόνος που απαιτείται για τον διπλασιασμό των κρουσμάτων της Όμικρον, ο οποίος είχε υπολογιστεί κάθε δύο έως τρεις ημέρες, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να συντομεύεται, όπως είπε ο Δρ Χόπκινς, σύμφωνα με το inews.co.uk.

Εκφράζεται φόβος επίσης, ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 200.000 μολύνσεις λόγω της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το μοντέλο UKHSA που μελετά τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Η Δρ Χόπκινς επίσης, είπε στην επιτροπή το εξής: «Ελπίζουμε ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα βοηθήσουν την κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, αν και έχουμε τις ανησυχίες μας για τον μεγάλο όγκο ατόμων που μολύνονται κάθε ημέρα».

Και η Δρ Χόπκινς προσέθεσε το εξής: «Αν έχουμε ένα εκατομμύριο λοιμώξεις την ημέρα, ακόμα και ένα πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη». Η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να παρέχει 600.000 τεστ PCR την ημέρα, αλλά δεδομένου του μεγάλου αριθμού των περιπτώσεων, αυτές έχουν ήδη εξαντληθεί.

Η Γαλλία αυστηροποιεί τους ελέγχους

Η Γαλλία από την πλευρά της μελετά το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ελέγχων για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Βρετανία, λόγω της Όμικρον, ενώ η χώρα βρίσκεται κι αυτή στη δίνη του πέμπτου κύματος, έχοντας επί του παρόντος καταγράψει 133 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον. Πάντως προς το παρόν οι Αρχές δεν σκέφονται να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, παρά να δώσουν έμφαση στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Επίσης, υπό το φόβο της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης, οι υγειονομικές Αρχές της Ελβετίας θα ξεκινήσουν να χορηγούν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών από τον επόμενο μήνα.

Ρωσία: Το Sputnik-V τροποποιείται για την Όμικρον

Ευχάριστα νέα αναμένουμε ίσως την επόμενη εβδομάδα, αφού το εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Ρωσίας έχει ήδη κάνει μια τροποποίηση του εμβολίου Sputnik-V κατά της παραλλαγής Όμικρον, η οποία βρίσκεται στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών. Τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V κατά της παραλλαγής Όμικρον ενδεχομένως να υπάρχουν την επόμενη εβδομάδα.

Αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων και στην Αφρική

Η Αφρική πλήττεται κι αυτή βαρέως από τη διασπορά της μετάλλαξης, που ξεκίνησε από τα νότια της Ηπείρου, αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 φέτος. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 83% την τελευταία εβδομάδα, αν και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, επισημαίνει ο ΠΟΥ σε μια ανακοίνωση. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων Covid-19 στην ήπειρο αυτή τη στιγμή διπλασιάζεται κάθε πέντε ημέρες, το μικρότερο χρονικό πλαίσιο που έχει αναφερθεί φέτος.

Δυστυχώς, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην Αφρική ενθαρρύνουν τις ιικές μεταλλάξεις, όπως τη νέα παραλλαγή Όμικρον. Η ήπειρος δυσκολεύτηκε να αποκτήσει εμβόλια έως πρόσφατα και βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις για τη διανομή τους, μεταξύ άλλων την έλλειψη πόρων, προσωπικού και εξοπλισμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έως χθες, μονάχα 20 αφρικανικές χώρες είχαν εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Αφρική κατέγραψε περισσότερα από 196.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, ένας αριθμός υψηλότερος από τα περίπου 107.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πάντως, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 19% την ίδια περίοδο, αναφέρει, και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 1.000 την εβδομάδα στο τέταρτο πανδημικό κύμα.

Με τους τωρινούς ρυθμούς, η Αφρική θα χρειαστεί έως τον Μάιο του 2022 προκειμένου να φθάσει στο 40% της εμβολιαστικής κάλυψης και τον Αύγουστο του 2024 για να επιτύχει το 70%, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Χατζηιωάννου: «Οσοι έκαναν mRNA εμβόλιο αντιμετωπίζουν την Όμικρον»

Τέλος, την ανησυχία της για τη μετάλλαξη Όμικρον, εξέφρασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Θεοδώρα Χατζηιωάννου. «Πρέπει να μας ανησυχεί η Όμικρον, γιατί τα δεδομένα είναι ακόμα πολύ πρώιμα και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει. Και από τις δικές μας μελέτες και από ό,τι έχει βγει μέχρι τώρα φαίνεται ότι αντιστέκεται πολύ σε ένα μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα αντισώματα που παράγουμε μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική, είναι σαν να μην έχουμε σχεδόν καθόλου ή να έχουμε πάρα πολύ μικρό ποσοστό αντισωμάτων που μπορούν να την πιάσουν. Η προστασία είναι πάρα πολύ χαμηλή», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, όπως είπε η κ. Χατζηιωάννου είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτοί που είχαν νοσήσει και έχουν κάνει εμβόλιο mRNA ή αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν πολύ ψηλά επίπεδα αντισωμάτων και μπορούν να αντιμετωπίσουν την Όμικρον. Δεν απέκλεισε δε το γεγονός να χρειαστεί επικαιροποιημένο εμβόλιο, ωστόσο θα αργήσει να βγει.


Πηγή