Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Ο «Ράμπο της Ρωσίας», κάποτε αγαπημένος του Πούτιν, λέει ότι τώρα θα πολεμούσε για την Ουκρανία

Ο Ρώσος ηθοποιός, Αρτούρ Σμολιανίνοφ, γνωστός ως«Ράμπο της Ρωσίας», πρωταγωνιστής μιας από τις αγαπημένες ταινίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζεται «ξένος πράκτορας» και αντιμετωπίζει ποινική έρευνα.

Ο Σμολιανίνοφ ήταν ο ήρωας της «Devyataya Rota» (Ο 9ος Λόχος), μιας ρωσικής ταινίας μεγάλου μήκους που κυκλοφόρησε το 2005. Έπαιξε τον ρόλο του τελευταίου στρατιώτη που έμεινε όρθιος κατά τη διάρκεια μιας μάχης στο Αφγανιστάν, το οποίο οι σοβιετικές δυνάμεις κατείχαν για μια δεκαετία, γράφει το CNN.

Αρτούρ Σμολιανίνοφ
Αρτούρ Σμολιανίνοφ/Φωτογραφία AP

Ο «Ράμπο της Ρωσίας» καταδίκασε τον πόλεμο

Συχνά χαρακτηρίστηκε ως ο «Ράμπο της Ρωσίας», μια αναφορά στις αμερικανικές ταινίες δράσης με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Πολλά όμως έχουν αλλάξει από τότε. Ο Σμολιανίνοφ βρίσκεται εκτός Ρωσίας αυτοεξόριστος και σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να πολεμήσει στο πλευρό της Ουκρανίας και να σκοτώσει Ρώσους στρατιώτες. Είπε στη Novaya Gazeta την περασμένη εβδομάδα: «Δεν αισθάνομαι τίποτα άλλο παρά μίσος για τους ανθρώπους στην άλλη (ρωσική) πλευρά του μετώπου. Και αν ήμουν εκεί στο έδαφος, δεν θα υπήρχε κανένα έλεος».

Είπε ότι ένας πρώην συνάδελφός του είχε πάει να πολεμήσει στη ρωσική πλευρά. «Θα τον πυροβολούσα; Χωρίς καμία αμφιβολία! Θα κρατήσω ανοιχτές τις επιλογές μου να πάω να πολεμήσω για την Ουκρανία; Απολύτως! Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για μένα. Και αν πήγαινα σε αυτόν τον πόλεμο, θα πολεμούσα μόνο για την Ουκρανία».

Λίγες ημέρες αργότερα, το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τον ηθοποιό ως ξένο πράκτορα.

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, διέταξε επίσης να ανοίξει ποινική υπόθεση

Ο Σμολιανίνοφ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσφατα ηχογράφησε ένα τραγούδι της σοβιετικής εποχής – Temnaya Noch (Σκοτεινή νύχτα), με αναθεωρημένους στίχους.

Περιελάμβανε στίχους: «Πως τα μαιευτήρια είναι χωρίς ρεύμα, πως τα παιδιά κάθονται σε καταφύγια. Και πώς τα βιβλία πνίγονται. Η ρωσική νύχτα έχει φτάσει στα σχολεία και τα νοσοκομεία».

Ένας άλλος στίχος αναφερόταν σε «ένα καταφύγιο, όπου ένας Φύρερ κρύβεται, και ένας φαλακρός μικρός μάγειρας, ταΐζει τον Φύρερ με ένα κουτάλι». Ο μάγειρας ήταν μια αναφορά στον Γεβγένι Πριγκόζιν ο οποίος διευθύνει την ομάδα μισθοφόρων Wagner που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο.

Όταν μίλησε για πρώτη φορά κατά του πολέμου το περασμένο καλοκαίρι, ο Σμολιανίνοφ, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στη Ρωσία, είπε σε έναν δημοσιογράφο ότι ήταν «μια καταστροφή, όλα κατέρρευσαν: στάχτες, καπνός, δυσωδία, δάκρυα».

Διέφυγε με τα πόδια από τη Ρωσία

Τον περασμένο Οκτώβριο, περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων στον Σμολιανίνοφ με την κατηγορία της δυσφήμισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τον ίδιο μήνα, έφυγε από τη Ρωσία και πιστεύεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Λετονία.

Ο Σμολιανίνοφ διηγήθηκε πώς είχε περάσει τα ρωσικά σύνορα προς τη Νορβηγία. «Διέσχισα τα σύνορα με τα πόδια… Περπατάς μόλις 30 μέτρα και μπροστά σου βρίσκονται εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Είναι τόσο μαλακοί. Ακόμα και το βλέμμα είναι διαφορετικό».

Είχε λατρέψει την ταινία του Σμολιανίνοφ ο Πούτιν

Η ταινία «Devyataya Rota» ήταν τόσο δημοφιλής που ο Πούτιν υποδέχτηκε τους ηθοποιούς και το συνεργείο, συμπεριλαμβανομένου του Σμολιανίνοφ, στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2005, όπου διοργάνωσε ειδική προβολή της ταινίας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι αφού παρακολούθησε την ταινία, ο Πούτιν συνομίλησε με τον σκηνοθέτηΦίοντορ Μποντάρτσουκ και τους πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένου του Σμολιανίνοφ.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε τότε ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η ταινία «σου παίρνει την ψυχή, βυθίζεσαι στην ταινία».

«Η ταινία είναι πολύ δυνατή, ένα τόσο πραγματικά σοβαρό πράγμα για τον πόλεμο και τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε ακραίες συνθήκες σε αυτόν και έδειξαν ότι είναι πολύ άξιοι», δήλωνε τότε ο Πούτιν.

Διώξεις στον ρωσικό καλλιτεχνικό κόσμο

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσθέσει τις τελευταίες ημέρες και άλλους στον κατάλογο των ξένων πρακτόρων, μεταξύ των οποίων ο μουσικοκριτικός, Αρτέμι Τρόιτσκι και αρκετοί δημοσιογράφοι.

«Οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στον κατάλογο βάσει του άρθρου 7 του ρωσικού νόμου για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των προσώπων που βρίσκονται υπό ξένη επιρροή», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε επίσης ότι δύο γνωστοί θεατρικοί ηθοποιοί απολύθηκαν από το Θέατρο Τέχνης Τσέχωφ της Μόσχας επειδή άσκησαν κριτική στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ντμίτρι Ναζάροφ και η σύζυγός του Όλγα Βασίλεβα απολύθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου, Κονσταντίν Καμπένκσι, ο οποίος κατηγόρησε τους ηθοποιούς για «αντιρωσικά αισθήματα».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επιβεβαίωσε ότι το δίδυμο απολύθηκε, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο.


Πηγή