Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Ο Τραμπ κλιμακώνει τις πιέσεις προς το Πεκίνο για τη Β. Κορέα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε με θέμα την απειλή από το πυραυλικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στο Πεκίνο για εμπορικά ζητήματα.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του για ισοσκελισμένα ισοζύγια εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει εκνευριστεί από την αναποφασιστικότητα της Κίνας απέναντι στην κλιμάκωση της άσκησης πιέσεων στη Βόρεια Κορέα, ενώ είναι έτοιμος να υιοθετήσει εκ νέου σκληρή στάση στα ανοιχτά εμπορικά ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Στην τηλεφωνική συνομιλία τους, οι Τραμπ και Άμπε επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ως προς την άσκηση πιέσεων στη Βόρεια Κορέα. «Επιβεβαίωσαν ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και ν΄ αντιδράσει σε οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες έγιναν ενόψει των συναντήσεων που ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει με τους δύο ηγέτες στη διάσκεψη της G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο όπως αναφέρει το Reuters.

Η τηλεφωνική διπλωματία από τον πρόεδρο Τραμπ ακολουθεί τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν, με την αμερικανική κυβέρνηση να ζητάει από τις ασιατικές χώρες να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας αλλά και ν’ απαιτήσουν από την Πιονγκγιάνγκ «να επιλέξει άμεσα έναν καλύτερο δρόμο».

Αμέσως μετά την πρώτη διάσκεψη μεταξύ των προέδρων Σι και Τραμπ που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στη Φλόριντα, ο αμερικανός πρόεδρος άρχισε να εκφράζεται θετικά για τον πρόεδρο Σι, μετά τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει για την ανάληψη κοινής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα, ο Τραμπ σταμάτησε τις προφορικές επιθέσεις για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, σε αντίθεση με την πρακτική που είχε ακολουθήσει στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το 2016.

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η υπομονή του εξαντλείται από τα μετριοπαθή βήματα που κάνει η Κίνα ως προς την άσκηση πιέσεων στη Βόρεια Κορέα. Έτσι, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών και περιορισμών στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, ενώ ο Τραμπ σκοπεύει να συζητήσει τις προτάσεις αυτές στο πλαίσιο της διάσκεψης της G20 επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον στοχεύει επίσης να επικρίνει την υπερπαραγωγή του χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην κινεζική παραγωγή, η οποία μέσω της Νότιας Κορέας, εξάγεται προς την αμερικανική αγορά χάλυβα.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων κατά μιας κινεζικής τράπεζας και Κινέζων πολιτών, αλλά και μιας εταιρίας, που καταγγέλλονται ότι βοηθούν το ξέπλυμα χρήματος από τη Βόρεια Κορέα, ενώ παράλληλα η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πώληση όπλων ύψους 1,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου. Ο πρόεδρος Σι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα χειριστούν καταλλήλως το θέμα της Ταϊβάν στο πλαίσιο της αρχής «της μίας Κίνας».

Χθες πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ έπλευσε κοντά σε αμφισβητούμενο νησί στη Νότια Σινική Θάλασσα προκαλώντας την αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι εξελίξεις είναι δηλωτικές κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενώ οι επιπτώσεις από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για την Κορεατική Χερσόνησο θα είναι γεωπολιτικά απρόβλεπτες.

localStorage.clear();


Πηγή