Συνεδριάζει την Τετάρτη (9/2) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αναπροσαρμογή των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.
Στο «τραπέζι», σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πληρότητα στα γήπεδα και η διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα αλλά ταυτόχρονα και σταδιακή αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Έτσι, αναμένεται να εισηγηθούν σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με ορίζοντα το Πάσχα, ωστόσο οι Απόκριες φαίνεται να «θυσιάζονται» για τον σκοπό αυτόν.
Άλλωστε είναι η τακτική πλέον που ακολουθεί η Ευρώπη, που οδηγεί και τους Ελληνες ειδικούς να κινηθούν στην κατεύθυνση της άρσης των μέτρων, από τη στιγμή που υπάρχει δωρεάν διαθέσιμο εμβόλιο για όλους.
Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει πλήρη άρση όλων των μέτρων μέχρι το Πάσχα, άρα επιστροφή στο… χωριό για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.
Πηγή από την επιτροπή των ειδικών επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι σε έναν μήνα θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς είναι πολύ νωρίς.
ΠΟΥ: Οκτώ μύθοι και αλήθειες για τη μετάλλαξη Όμικρον
Μετάλλαξη Όμικρον: Τα τρία σενάρια για την προέλευσή της -Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», προανήγγειλε πως σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
«Ήδη, κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν αρθεί, νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή, που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση μία είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Από την πλευρά του, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τόνισε πως «η πορεία της επιδημίας θα είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους».
Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 108 νέους θανάτους, 22.889 νέα κρούσματα και 524 διασωληνωμένους.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί για Απόκριες και Πάσχα
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας προ ημερών στον ΣΚΑΪ, είχε προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών στις αρχές Μαρτίου και πρόσθεσε πως στη συνέχεια τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά. Μάλιστα, αναφορικά με το Πάσχα, τόνισε πως «η ουσία είναι ότι θα σουβλίσουμε αρνί».
Όσον αφορά το θέμα τον καρναβαλιών, χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, τόνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τους ειδικούς, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ανησυχία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό, ερωτηθείς αν θα γίνουν φέτος τις Απόκριες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά».
Όσο αφορά το Πάσχα, εκτίμησε ότι «φέτος θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό» και συμπλήρωσε ότι και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, δεδομένου ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι πολύ καλύτερη και υπάρχουν φάρμακα, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πετάξουμε τις μάσκες.
Όπως είπε, υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο.
Πότε «τελειώνουμε» με τον κορωνοϊό
Σημειώνεται πως για σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού είχε μιλήσει στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Με νέα ματιά», πριν από δύο μέρες περίπου, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι από αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη των απωλειών.
Στο μεταξύ, ο καθηγητής του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος είχε μιλήσει στο «Mega Σαββατοκύριακο», εκτιμώντας πότε αναμένεται να τελειώσει η πανδημία, ενώ υπογράμμισε πως η πανδημία έχει διαρκέσει μέχρι στιγμής δύο χρόνια και μετά από αρκετές μεταλλάξεις φτάσαμε στη φονική Δέλτα και την Όμικρον, που μπορεί και μεταδίδεται πιο εύκολα.
«Με τα εργαλεία που έχουμε, η πανδημία μπορεί να μας φύγει σε 6 ή 8 μήνες. Πιστεύω πως η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Αυτό θα γίνει εάν όλοι εμβολιαστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον κόσμο, και να φοράμε μάσκες και να κάνουμε τεστ», είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο κ. Γαλιατσάτος.
Πηγή