Στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων ως δεύτερης προτεραιότητας της κυβέρνησης, μετά την «απολιγνιτοποίηση» της χώρας, αναφέρθηκε σήμερα σε ομιλία του κατά τη διάρκεια παρουσίασης έρευνας για την κλιματική αλλαγή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε ποσοστό ανακύκλωσης 19% επισήμως, είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, που ξεπερνούν και το 50%.
«Εμείς είμαστε σχεδόν τελευταίοι. Περνάμε μόλις τρεις χώρες, από τις 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα ποσοστά της ανακύκλωσης» είπε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε: «Δεν διαθέτω κάποια μαγική συνταγή, αλλά θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με τις μεθόδους της κοινής λογικής και των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Πρώτα από όλα, θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών, θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία συνολικά και γι’ αυτό είμαστε σε συνεννόηση με την κ. Κεραμέως και θα κάνουμε περαιτέρω συζητήσεις φυσικά με το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε μέσα από τα σχολεία και μέσα από τα μαθήματα να υπάρχει περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μαθητών. Θα μιλήσουμε με την ΚΕΔΕ για δούμε πώς σε επίπεδο δήμων πιλοτικά μπορεί να προχωρήσουν προγράμματα ανακύκλωσης σε ευρεία κλίμακα, προκειμένου να «ζηλέψουν» και άλλοι δήμοι της χώρας και να υπάρχει επιτάχυνση σε όλα αυτά τα προγράμματα. Πρόσφατα μιλήσαμε με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για όλα αυτά τα ζητήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα με τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων».
Ο υπουργός, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του ιδίου στα Γιάννενα, αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στη μονάδα ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου, που καλύπτει τέσσερις νομούς, υπενθυμίζοντας ότι μία αντίστοιχη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είχε υπογράψει ως υπ. Ανάπτυξης και για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας – συνεργασία η οποία όμως ακυρώθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημείωσε: «Εγώ λέω ότι στα Γιάννενα ακολουθήθηκε μια σωστή πολιτική που ακολουθήθηκε και στη Δυτική Μακεδονία και στις Σέρρες και έχει λυθεί το θέμα. Και αυτή την ώρα είναι απαράδεκτο να έχουμε στη διάθεσή μας 700 εκατομμύρια στον Προϋπολογισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να μην έχουν προχωρήσει οι συμβασιοποιήσεις. Για τα στερεά απορρίμματα έχουμε στη διάθεσή μας 930 εκατομμύρια, το παρόν ΕΣΠΑ. Βρήκαμε συμβασιοποιημένα τα 230. Τα υπόλοιπα 700 πρέπει να συμβασιοποιηθούν οπωσδήποτε μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2021. Εμείς δεν αποφασίζουμε, βάσει του ενωσιακού κι εθνικού δικαίου, τι θα κάνει κάθε Περιφέρεια και κάθε δήμος. Αλλά την ώρα που έχουμε μπροστά μας την επιτυχία, δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια. Αυτό ήθελα να σας πω για το θέμα των απορριμμάτων».
Στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή, που διενεργήθηκε από την εταιρεία Adaptivegreece με συγχρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE και το Πράσινο Ταμείο, τέθηκαν συνολικά 190 ερωτήσεις σε άτομα των ηλικιακών ομάδων 15-17, 18-34 και 35-54 και προέκυψαν, μεταξύ άλλων:
* Η ανεργία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα με τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή να ανησυχούν τους Έλληνες. Η κλιματική αλλαγή πάντως αξιολογείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα παγκοσμίως.
* Κλιματική αλλαγή και καταστροφή των δασών συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ερωτηθέντων, θέματα για τα οποία δήλωσαν σαφές έλλειμμα ενημέρωσης. Μάλιστα, ο βαθμός ενημέρωσης εμφανίζεται σημαντικά χαμηλός για τη Δ. Μακεδονία, την Πελοπόννησο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη σε αντίθεση με την υψηλή τρωτότητα που παρουσιάζουν.
* Το κοινό των ενεργών πολιτών αποδίδει μεγάλη σοβαρότητα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
* Στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες απέδωσαν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγή σε ανθρωπογενείς παράγοντες, με υπαίτιους κατά προτεραιότητα τον καθένα ατομικά, τα ισχυρά κράτη, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.
Πηγή