Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Παναγιωτόπουλος: Αυτά τα όπλα στείλαμε στην Ουκρανία -Το ΝΑΤΟ ανησυχεί και για νέες απειλές από τη Ρωσία

Το περίγραμμα του οπλικού υλικού που έστειλε η χώρα μας στην Ουκρανία στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανέλυσε στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε πως το ΝΑΤΟ έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του έναντι της Ρωσίας, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία πως ενδέχεται να αμφισβητηθεί και η εθνική κυριαρχία και άλλων κρατών πέραν της Ουκρανίας.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός δήλωσε πως στις 24/2 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε να παράσχει συνδρομή στην Ουκρανία στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με τις αποφάσεις των ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στο τι έχουν μέχρι στιγμής ζητήσει ως βοήθεια οι ίδιοι οι Ουκρανοί, ο υπουργός ανάφερε πως αιτήθηκε πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλιοστών, πυρομαχικά και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (που δεν στείλαμε όμως είπε), τεθωρακισμένα και άρματα μάχης και μεταφοράς στρατιωτών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, συστοιχίες βλημάτων.

Ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας της εδαφικής κυριαρχίας και άλλων συμμάχων

«Το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει μέτρα κλιμάκωσης της αντίδρασης. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας της εδαφικής κυριαρχίας και άλλων συμμάχων και έτσι αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής του διάταξης με σταδιακή ανάπτυξης δυνάμεων σε αμυντική διάταξη σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι προέκυψε και η ανάγκη αποστολή υλικού στην Βουλγαρία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσέθεσε επίσης πως για το υλικό που έχει αποστείλει η χώρα μας στην Ουκρανία θα λάβει αποζημίωση, την οποία έχει αιτηθεί ήδη από τις 11/3 και αναμένεται να λάβει 7,7 εκατ. ευρώ. « Εμείς αποφασίσαμε να εναρμονιστούμε με τους συμμάχους και συνεχίζουμε να στηρίζουμε Ουκρανία, η εθνική αυτή θέση ήταν ξεκάθαρη από τη πρώτη στιγμή. Αν κάποιοι έχετε άλλη άποψη να το πείτε ευθαρσώς», σημείωσε ο υπουργός.

Αυτόν τον οπλισμό στείλαμε στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στο αμυντικό υλικό που έχει αποστείλει η χώρα μας, δεν θέλησε να δώσει τα ακριβή στοιχεία παρά μόνο το περίγραμμα και κάλεσε τα κόμματα για συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν σχετικώς. Στο σημείο εκείνο προέκυψε ένταση στην επιτροπή καθώς η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους ζητώντας συγκεκριμένα νούμερα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ωστόσο είπε πως ότι έχει δοθεί προέρχεται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αφορά σε κρίσιμο εξοπλισμό. «Εξήγησα πως δημιουργήθηκαν τα αποθέματα, με συστήματα που αναβαθμίστηκαν ή αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα. Δεν είναι κρίσιμα αμυντικά συστήματα, χωρίς να κινδυνεύει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ», είπε και ανέφερε για το υλικό που έχει αποσταλεί:

  • Τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πυροβόλα
  • Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλιοστών
  • Λίγους αντιαρματικούς πυραύλους
  • Εκτοξευτές

Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη δεν θα τα δίναμε

«Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη δεν θα τα δίναμε. Αναρωτήθηκαν πολλοί γιατί εξοπλίζεται η Ουκρανία. Για τον ίδιο που εξοπλίζεται και η Ελλάδα. Γιατί όταν κάποιοι καταλαβαίνουν μόνο την γλώσσα ισχύος όπλων και κάνουν χρήση αυτής είτε για αντιμετώπιση εμπλοκής ή αποτροπή πρέπει και οι χώρες που είναι απέναντι στον αναθεωρητισμό να κάνουν το ίδιο», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναλύοντας το υλικό που έχει αποσταλεί ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γ. Δριμούσης, τόνισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι πλεονάζον υλικό, σοβιετικής κατασκευής που δεν δημιουργεί πρόβλημα στο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. «Δεν δημιουργείται επιχειρησιακό κενό στις ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή», είπε, ενώ ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, σημείωσε για τα γερμανικά τεθωρακισμένα που αναμένεται να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα σοβιετικά: «« το υπάρχον οπλικό σύστημα δεν είναι αξιόπιστο επηρεάζεται η βολή από πλάγιους ανέμους, ενώ το άλλο, έχει ταχυβολία 100 φυσίγγια το λεπτό και έχει αντίστοιχο πυροβόλο με τα τουρκικά. Είναι αναβαθμισμένο οπλικό σύστημα, με δυνατότητα βολής τη νύχτα και ισχυρότερο κινητήρα. Είναι επωφελής αυτή η ανταλλαγή. Ένας μεγάλος αριθμός θα πάει στα νησιά και θα ενισχύσουμε την άμυνά μας εκεί. Δεν θα υπάρξει κανένα κενό».


Πηγή