Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025
Πανεπιστημιακή μονάδα αστυνόμευσης του campus προτείνει το ΑΠΘ

Πανεπιστημιακή μονάδα αστυνόμευσης του campus προτείνει το ΑΠΘ – Newsbeast

Τη θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής μονάδας αστυνόμευσης της πανεπιστημιούπολης προτείνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα ο πρύτανης του ιδρύματος, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου παρουσίασε την Πέμπτη (3/9) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης, πρόταση για την ίδρυση -κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών Πανεπιστημίων- πανεπιστημιακής μονάδας, η οποία θα έχει την ευθύνη της επιτήρησης του πανεπιστημιακού campus, της τήρησης της νομιμότητας και της ασφάλειας όσων κινούνται μέσα σε αυτό -εκπαιδευτικών, φοιτητών, υπαλλήλων αλλά και απλών πολιτών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έθεσε το θέμα επικαλούμενος την εκπεφρασμένη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ενισχυθεί περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά και τις αλλαγές που επήλθαν σε ό,τι αφορά την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας εντός του campus του ΑΠΘ κατά τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για «αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής, ως αποτέλεσμα και της αποκατάστασης του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, αυτή της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απρόσκοπτης διακίνησης των ιδεών, μέσα από τη με νόμο κατάργηση της δυνατότητας να καταφεύγουν στο Πανεπιστήμιο όσοι παρανομούν».

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρύτανης του ΑΠΘ παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για το Πανεπιστήμιο.

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Αριστοτελείου, το οποίο εντάθηκε ιδιαίτερα λόγω των αφυπηρετήσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε περιορισμός στη δυνατότητα αναπλήρωσης των θέσεων, ο κ. Παπαϊωάννου έδωσε έμφαση στην ανάγκη «να προκηρύσσεται άμεσα θέση κατά προτεραιότητα στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου σε σημαντικές για το Πανεπιστήμιο και τη χώρα επιστημονικές περιοχές» και εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς «προχθές ανακοινώθηκε η κατανομή νέων θέσεων ΔΕΠ που αφορούν προκήρυξη θέσεων Καθηγητών που αφυπηρέτησαν στο τέλος του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, με τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες θέσεις, παράλληλα με τις προκηρύξεις θέσεων διοικητικών υπαλλήλων».

Για τα ζητήματα της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου, ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στη σύνδεση αυτής με μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης (αφού έχει καλυφθεί πρώτα το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης), τονίζοντας ότι η πρόβλεψη αυτή «υπηρετεί τις αρχές της αξιοκρατίας και της ισονομίας και δίνει κίνητρα στο Πανεπιστήμιο να βελτιώνεται διαρκώς».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Αριστοτελείου, ώστε με ίδια έσοδα να χρηματοδοτηθούν η ανέγερση και ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων σε ιδιόκτητα ακίνητα. Ένα από τα προς αξιοποίηση ακίνητα, για το οποίο υπάρχει έτοιμη πρόταση που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, είναι το κτίριο των Παραπληγικών, ένα έργο που είχε ξεκινήσει την περίοδο 1990-1993, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε και στις συνεργασίες του Πανεπιστημίου με τους φορείς της πόλης, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά και τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Ενδεικτικά μίλησε για τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα μέσα από την επιδημιολογία των λυμάτων στις επτά περιφερειακές ενότητες.

Συζήτηση έγινε και για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου, ενώ ο Πρύτανης έθεσε στον Πρωθυπουργό το αίτημα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ να περιέλθει στο ΑΠΘ μετά τη λήξη του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος.


Πηγή