Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Παπαδημούλης για Κυπριακό: Να βάλουν πάνω από όλα τις νέες γενιές

Η λύση στο Κυπριακό θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές, και για την Ελλάδα και την Τουρκία επίσης, τόσο σε επίπεδο πολιτικό, όσο και σε επίπεδο οικονομικό, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης με δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeni Düzen», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στηρίζουμε τις διακοινοτικές συνομιλίες. Οι Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν θα πρέπει να σκέφτονται τις εκλογές και το δημοψήφισμα, αλλά να βάζουν πάνω από όλα τις νέες γενιές. Η καθυστέρηση είναι εις βάρος όλων των πλευρών. Και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και είναι ανοικτό ακόμα το «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν τονίζει μεταξύ άλλων.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η ίδια έχει ανάγκη από «θετικές ειδήσεις» και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Επαναλαμβάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν μόνιμη και τελική λύση, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας: «Αυτή είναι η θέση συνολικά της ελληνικής κυβέρνησης, σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική ηγεσία στη Λευκωσία». Εκφράζει την άποψη ότι «είναι σημαντικό να βρεθεί ένας συμβιβασμός, να διδαχθούμε από τη διπλωματία και την ιστορία» και προσθέτει: «Αν υπάρχει πολιτική βούληση, θα βρεθεί λύση. Επειδή όμως είμαστε και ρεαλιστές, αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία η λύση θα είναι αδύνατη».

Για το ζήτημα των εγγυήσεων, εκτιμά ότι «έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο θέμα, ενδεχομένως έχει αλλάξει και ο τρόπος που ο κόσμος προσεγγίζει το ζήτημα» και σημειώνει ότι «χρειάζεται μια νέα φόρμουλα που να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Τέλος, αναφερόμενος στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστηρίζει ότι «η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει αρνητικά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Και οι δύο πλευρές πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και εξυπηρετούν το εσωτερικό ακροατήριο, όπως για παράδειγμα δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριότητα ελληνικών νησιών, τη Συνθήκη της Λοζάνης και το διεθνές δίκαιο».

Και καταλήγει: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε σε όλα τα θέματα με την Τουρκία, ωστόσο οφείλουμε να επιδιώκουμε κοινές προσεγγίσεις και να προσπαθούμε να διατηρούμε έναν ανοιχτό και διαρκή διάλογο. Άλλωστε, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει πως η Ελλάδα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της χώρας στην ΕΕ».


Πηγή