Η διαφορά του ηλικιακού ορίου μεταξύ του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στην Ελλάδα και την Ευρώπη πρέπει να προβληματίσει τους νομοθέτες, σύμφωνα με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, Οργανωτικό Γραμματέα των Οικολόγων Πράσινων και ειδικό επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.
Για τις ευρωεκλογές η συζήτηση γέρνει προς εκμηδενισμό του χάσματος μεταξύ του δικαιώματος να εκλεγεί κανείς και να ψηφίζει,με όριο τα 18 έτη ενώ στην Ελλάδα με το δικαίωμα ψήφου στα 17 και το δικαίωμα εκλογής, μιλώντας για τις βουλευτικές εκλογές πάντα, στα 25, το χάσμα μεγαλώνει.
Περισσότερα, στο άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου με τίτλο, «Το πλέον παράλογο των εκλογικών νόμων»:
Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, οι συζητήσεις περί εκλογών και εκλογικών νόμων έχουν πάρει φωτιά. Καθημερινά διαβάζουμε για τις σκέψεις του Πρωθυπουργού και για την πιθανότητα διπλών εκλογών λόγω της απλής αναλογικής στην πρώτη εκλογική μάχη. Τα προηγούμενα έτη έχουμε ασχοληθεί με διαφορετικές διαστάσεις του εκλογικού νόμου, το μπόνους για το πρώτο κόμμα, την ψήφο των αποδήμων αλλά και την ηλικία του εκλέγειν, που είναι πλέον τα 17 έτη.
Το ελληνικό παράδοξο- παράλογο
Αλλά όλοι οι εκλογικοί νόμοι και οι παρεμφερείς συζητήσεις έχουν ξεχάσει πλήρως το πλέον παράλογο στοιχείο των Ελληνικών νόμων, την ηλικία του εκλέγεσθαι που είναι τα 25 έτη. Την τεράστια διαφορά μεταξύ ηλικίας εκλέγειν και εκλέγεσθαι για το Ελληνικό κοινοβούλιο. Εκτός της μεγάλης διαφοράς, το ενδιαφέρον είναι πως στην Ελλάδα έχουμε διαφορετικές ηλικίες εκλέγεσθαι ανάλογα με την εκλογική μάχη. Για δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος είναι τα 18 έτη, για δήμαρχος είναι τα 21 και για ευρωβουλευτής ή βουλευτής είναι τα 25 έτη, κλεισμένα την ημέρα των εκλογών.
Δηλαδή στα 18 ένας νέος πάει στρατό και τον εμπιστευόμαστε με ένα όπλο, μια νέα μπορεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και οι δύο είναι ενήλικοι όσον αφορά στα δικαστήρια, αλλά τους βάζουμε διάφορα όρια για το εκλέγεσθαι. Στα 21 έτη μπορούν να είναι δήμαρχοι αλλά όχι βουλευτές ή ευρωβουλευτές. Τους λέμε πως έως τα 25 δεν μπορούν να εκλεγούν στην Ελληνική Βουλή. Αφήνουμε τους νέους από 17 έως 25 χωρίς εκπροσώπηση ενώ ορθά δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας για το εκλέγεσθαι.
Η Ευρώπη πού βρίσκεται;
Και οι νέοι σύντομα θα αντιδράσουν. Η πρόταση στον νέο νόμο για τις Ευρωεκλογές είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι να δίνεται ταυτόχρονα στα 18 έτη με τα κράτη μέλη να μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με την εθνική νομοθεσία. Σήμερα η νεότερη Ευρωβουλευτής είναι η Δανή Κίρα Μαρί Πίτερ Χάνσεν που έχει γεννηθεί το 1998. Όταν εξελέγη το 2019 ήταν 21 ετών, φοιτήτρια και ανήκει στην ευρωομάδα των Πρασίνων. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ευρωβουλευτής είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννημένος το 1936 και μέλος των Συντηρητικών. Μια διαφορά 62 ετών, μια έκφανση του παλιού και του καινούριου. Στο Γερμανικό κοινοβούλιο εξελέγησαν 6 βουλευτές κάτω των 25 ετών, 4 από τους Πράσινους και 2 για από τους Σοσιαλδημοκράτες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τον αντίστοιχο αριθμό στις Γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές.
Δικαίωμα του εκλέγεσθαι
στα 18
Πίσω στα δικά μας, μια κοινωνία που έχει θέσει το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη, πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η Ελληνική κοινωνία παραμένει εξαιρετικά συντηρητική σε πολλά σημεία, αλλά καιρός είναι να αναθεωρηθούν οι απόψεις για την εκπροσώπηση των νέων από νέους στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Τα κόμματα της υπάρχουσας Βουλής να κοιτάξουν άμεσα την αλλαγή των ορίων ηλικίας για το εκλέγεσθαι. Εάν παραμένουν συντηρητικά στην σκέψη, ας θέσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Βουλή στα 21 έτη για να υπάρχει μια λογική σε σχέση με το εκλέγεσθαι του Δημάρχου. Εάν μπορούν να πράξουν κάτι για το μέλλον και την νεολαία, ας το αλλάξουν στα 18. Άλλωστε για να μπει μια νέα ή νέος στη Βουλή θα πρέπει να πρέπει να πείσει το εκλογικό σώμα. Ας αφήσουμε τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν, δημοκρατία έχουμε.
Πηγή