Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Παππάς: Δεν χρειάζονται μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση

«Δεν χρειάζονται μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση. Το έχουμε πει και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε με τη διεύρυνση των συμμαχιών μας». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας απόψε σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Καλαμάτας, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι «είναι κομμάτι της συμφωνίας, επειδή το ζήτησαν άλλοι, όμως αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι «δεν θα μας ακούσετε να μιλάμε για success story, αλλά τα σημάδια ανάκαμψης είναι απτά, όπως και τα μέτρα υπέρ των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είπε ότι «κατέστρωσε και κατάφερε να υλοποιήσει ένα σχέδιο, ώστε να ενημερώνει απευθείας τους πολιτικούς ομολόγους της για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας».

Η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε «πήγε σε μια άλλη λογική διαπραγμάτευσης με επιχειρήματα και απευθείας ενημέρωση εταίρων για την πορεία της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Αυτή η διπλωματία πέρα από τα όρια της τρόικας απέδωσε. Και θα συνεχίσει να αποδίδει».

Στην συνέχεια ο Νίκος Παππάς άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «στη Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης έχασε μια χρυσή ευκαιρία να βάλει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος αλλά έβαλε τη φανέλα του ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στα θέματα της διαπλοκής ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η διαπλοκή -επί ημερών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ- είχε γίνει ο πόλος γύρω από τον οποίον κινούνταν η δημόσια ζωή, ολόκληρη η χώρα, με βάση βεβαίως τα συμφέροντα που έπρεπε να εξυπηρετηθούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε «είναι ταγμένος στην προσπάθεια αποτίναξης του μαύρου αυτού φαινομένου, που διαφέντευε κάθε ενέργεια της Πολιτείας, απαξίωνε την πολιτική και το οδηγούσε ακόμη και σε επιζήμιες οικονομικά αποφάσεις των κυβερνόντων».

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στη συζήτηση, πριν από δύο εβδομάδες, στη Βουλή, για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τον τρόπο δανειοδότησης κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Δάνεια πρόσθεσε ύψους κοντά στο μισό δισ. ευρώ για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και 1,5 δισ. ευρώ για τα μέσα.

Οι μεγαλο-μιντιάρχες συνέχισε ο Νίκος Παππάς «μας είπαν ότι έπαιρναν δάνεια με αέρα, ενώ μάθαμε για τις εταιρείες “μπαμπούσκες» με τις οποίες πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες των μέσων στις πλάτες των εργαζομένων τους».

Αναφερόμενος στην υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων», ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η υπόθεση δανειοδότησης του Κήρυκα Χανίων της οικογένειας Μητσοτάκη είναι σκανδαλώδης» και πρόσθεσε: «Μια τοπική εφημερίδα κατάφερε να πάρει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, τις δόσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες της «ξέχασαν» να πληρώσουν για 11,5 χρόνια. Αντίθετα, χάρη στο έργο της επιτροπής και υπό το φόβο της δημοσιότητας, τα ίδια πρόσωπα, η οικογένεια Μητσοτάκη, έτρεξαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους». Επίσης ανέφερε ότι «προχώρησαν σε μια ρύθμιση ελάχιστου ύψους δόσεων σε πρώτη φάση και υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση της τελευταίας κολοσσιαίας υποχρέωσης, που αντιστοιχεί στο 90% του συνόλου της αποπληρωμής, σε δεύτερο χρόνο».

Σχετικά με την υπόθεση του ΔΟΛ, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «ορισμένοι προσπαθούν να χρεώσουν στην κυβέρνηση το μιντιακό ναυάγιο του ΔΟΛ», προσθέτοντας ότι «ο κ. Ψυχάρης θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξηγήσει στους εργαζόμενους, γιατί έπαιξε παιχνίδια πάνω τους».

Η επιχειρηματικότητα όπως υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, δεν μπορεί να γίνεται ούτε με δάνεια “με αέρα”, ούτε εις βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όποιος δεν βάζει το χέρι στην τσέπη, θα δίνει τα κλειδιά για να βρεθεί επενδυτής και να σωθούν οι θέσεις εργασίας».

Σχετικά με το ζήτημα της διάσωσης μέσων ενημέρωσης, ο Νίκος Παπάς είπε ότι «η κυβέρνηση έχει προτείνει την δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τη διάσωση των μέσων που κινδυνεύουν με λουκέτο», αλλά όπως πρόσθεσε, «ο αρχηγός της ΝΔ, αρνήθηκε να συμπράξει».

Ακόμη ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι η επίθεση της ΝΔ στην ΕΡΤ είναι εξηγήσιμη, γιατί όπως είπε «η ΕΡΤ δεν έχει την πολυτέλεια να αποκρύπτει ειδήσεις, όπως το θέμα με το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, το αίτημα έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου, το θέμα με τη Novartis».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «έχει έλθει η ώρα να αφήσουμε τον λογισμό μας να πάει ξανά σε ένα μεγάλο όραμα για την Ελλάδα, διότι η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να βγει από την κρίση και για να βγει από την κρίση έχει ανάγκη να έχει μία μακροχρόνια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση που μπορεί να γιατρέψει τις μεγάλες πληγές των ανισοτήτων, της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, της κατασπατάλησης των πόρων και του δημοσίου χρήματος», προσθέτοντας: «Ο πόνος που η κρίση γέννησε, οι πληγές που άνοιξε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, είναι αυτά που πρέπει να μας διδάξουν και να καθορίσουν τις πολιτικές μας προτεραιότητες για το μέλλον. Να μπούμε δηλαδή στο μεγάλο στόχο της δίκαιης ανάπτυξης, γιατί η χώρα μας έχει μοναδικές δυνατότητες και βρίσκεται σε μια περιοχή που αν περάσει στην σφαίρα της σταθεροποίησης, μπορεί να αναπτυχθεί και να ωφεληθεί πάρα πολύ. Κι θέλουμε να ωφεληθεί ως μια κοινωνία δίκαιη, που δεν αφήνει κανένα πίσω στο σύστημα της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, που δεν αφήνει πίσω κανέναν από τους καρπούς της ανάπτυξης» . Καταλήγοντας τόνισε ότι «αυτό είναι το στρατηγικό μας όραμα και για να υπηρετηθεί χρειάζεται συστράτευση, ενότητα δυνάμεων, πίστη στις δυνάμεις μας και προγραμματική εγρήγορση».


Πηγή