«Η κεντρική σημερινή είδηση είναι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει θα έχει μηδενικό συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αν ληφθεί δηλ. μέτρο που επιβαρύνει, ταυτόχρονα θα έχουμε ακριβώς αντίστοιχου μεγέθους μέτρα που θα ελαφρύνουν. Αν μειωθεί το αφορολόγητο αντιστοίχως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και πρόσθεσε «θα πρέπει να γίνουν ελάχιστες παρεμβάσεις. Το κρίσιμο είναι ότι διαψεύστηκε η αρχική εκτίμηση ότι θα λαμβάνονταν μέτρα τα οποία θα ήταν καθαρή λιτότητα.
Υπογράμμισε ότι θα υπάρχει «ταυτόχρονη ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων” και εξήγησε ότι “οποιοδήποτε πρόσθετο δημοσιονομικό αποτέλεσμα παράγουν τα μέτρα πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα νομοθετημένο και το μέτρο το οποίο ελαφρύνει»
Ο Νίκος Παππάς αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ υποχώρησε τόνισε ότι «όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ έλεγε ότι πρέπει να πάρουμε 2% μέτρα μέχρι το 2018. Στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να πάρουμε 2% μέτρα μετά το 2018 και μετά την κατακραυγή και την αποστασιοποίηση όλων των θεσμικών παραγόντων στην Ευρώπη, για τις εκτιμήσεις του έφυγε από το επιχείρημα ότι χρειάζονται μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι και έβαλε όλο αυτό πλέγμα των πολιτικών που προτείνει κάτω από την ταμπέλα των μεταρρυθμίσεων».
Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση σημείωσε ότι «η μάχη κρίθηκε πολύ περισσότερο εκτός της τροϊκανής μηχανικής, στην πολιτική διαπραγμάτευση, στην ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση απόψεων και βεβαίως υπό το βάρος της εκκωφαντικής πραγματικότητας της απόδοσης της οικονομίας μας» και πρόσθεσε ότι «η σημερινή εξέλιξη παρασύρει μια επιχειρηματολογία που λέει de facto ότι αν καθυστερείς στη διαπραγμάτευση κατά ανάγκη τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Δεν αποδεικνύεται αυτό».
Επιβεβαίωσε την ύπαρξη πακέτου 3 δισ. ευρώ, από την παγκόσμια τράπεζα, για τα επόμενα 2,5 χρόνια που θα πάει αποκλειστικά στην ανάπτυξη με στόχο 100.000 νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι «μηδενικά μέτρα, αναπτυξιακό πρόγραμμα 3 δισ. και οι εξελίξεις στη Ευρώπη θα ωφελήσουν τις ελληνικές θέσεις».
Τέλος ο υπουργός εκτίμησε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρώσουν το έργο τους εντός Μαρτίου και «μέσα στην ‘Ανοιξη, στην επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ ΕΚΤ θα επιτευχθεί η ποσοτική χαλάρωση».
Πηγή