Με σημείο εκκίνησης των συζητήσεων ότι «δεν είναι δυνατόν να ζητηθούν νέα μέτρα» αλλά και «με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή» απαντά στο βασικό δίλημμα της διαπραγμάτευσης ως εξής:
«Θα ήταν καλό να είχε κλείσει χθες (σ.σ. η αξιολόγηση), αλλά δεν πρέπει να απολυτοποιούμε καμιά ημερομηνία. Θέλουμε να κλείσουμε τώρα, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, να περάσει η χώρα στην κανονικότητα, να λειτουργούν κανονικά οι διαδικασίες της χρηματοδότησης, αλλά να μην πάμε και στο άλλο άκρο».
Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συνέντευξης προκρίνει την ευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους «για να μην περάσει άλλη χώρα ό,τι περνάμε εμείς».
Ο Νίκος Παππάς επαναλαμβάνει τη μομφή για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι στο Βερολίνο «φόρεσε (τη φανέλα) του ΔΝΤ» και προσθέτει: «Η κατάσταση δεν είναι, όμως, αυτή που ήταν πριν στην Ευρώπη. Ο Σαμαράς π.χ., υπολογίζοντας στην αριστερή παρένθεση υπολόγιζε και στο κλείσιμο του “ματιού” κάποιων κέντρων, υπήρχε μεθόδευση για να οδηγηθούμε στην ασφυξία. Αυτήν τη στιγμή, όμως, είναι σαφές ότι η κεκτημένη ταχύτητα με την οποία πήγε ο πρόεδρος της ΝΔ για να επαναλάβει αυτήν την πολιτική, δυστυχώς τον οδήγησε σε μια κατάσταση που οι σύμμαχοί του ολοένα και λιγοστεύουν. Το κάνει όμως διότι είναι δεσμευμένος σε μια ακροδεξιά που έχει πραγματικό μίσος για την Αριστερά, την οποία (σ.σ. ακροδεξιά) είχε στη βιτρίνα, αλλά ο Μητσοτάκης την έβαλε στη διοίκηση». Συγχρόνως, «υπάρχουν και οι πιέσεις πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων που αισθάνονται να αποσταθεροποιείται ο σκληρός πυρήνας του συστήματος εξουσίας στην Ελλάδα. Υπάρχουν τόσοι φάκελοι διαπλοκής ανοιχτοί», υπογραμμίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Απαντώντας σε ερώτημα για τις συνεργασίας μεταξύ κομμάτων, μετά και την ψήφιση της απλής αναλογικής, ο κ. Παππάς τονίζει: «Θέλουμε να είμαστε στην κυβέρνηση γιατί το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, διότι μέσα από την κρίση αναδύθηκε η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και οξύνθηκαν οι ανισότητες. Για να γιατρέψουμε την πληγή αυτή, χρειαζόμαστε την αριστερή, προοδευτική, μακροχρόνια διακυβέρνηση. Δεν το μπορεί αυτό μια κυβέρνηση δεξιάς ή κεντροδεξιάς, αλλά μια αριστερή στη βάση του δικού μας προγράμματος».
Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει ότι το σημερινό «αξιόπιστο», όπως το χαρακτηρίζει, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «θα εργασθεί απρόσκοπτα» για το θέμα των αδειοδοτήσεων. Εξάλλου, «από το διαγωνισμό του Αυγούστου αποδείχθηκε ότι το Δημόσιο έπρεπε και μπορούσε να έχει πάρει χρήματα από τις άδειες. Είμαι βέβαιος», δηλώνει, «ότι θα βρεθεί τρόπος αυτό να διασφαλιστεί».
Για την ΕΡΤ υποστηρίζει πως «σήμερα υπάρχει ένα αποτέλεσμα, στην εικόνα του κρατικού καναλιού, αλλά και στην οικονομική πτυχή του». Ενώ για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη αναφέρει: «Τον ΔΟΛ τον κλείνει ο Ψυχάρης, ποιος δεν το γνωρίζει; Έχει μαζέψει χρήματα, δεν θέλει να βάλει ούτε ένα ευρώ, άρα επιλέγει να τον κλείσει».
Πηγή