Σάββατο , 18 Ιανουάριος 2025

Παρέμβαση του Γιώργου Γεωργαντά στην Ε.Ε. για μεταφορά και αποθήκευση σιτηρών σε ΟΛΘ και Αλεξανδρούπολη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, πραγματοποίησε παρέμβασή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Ο υπουργός επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης στον παγκόσμιο εφοδιασμό με σιτηρά, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα της χώρας να συνεισφέρει ουσιωδώς στην μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε για δυνατότητες αποθήκευσης 20.000 τόνων στο λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς. Επίσης, αναφέρθηκε σε δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατόπιν προτεινόμενων προσαρμογών του υπάρχοντος εξοπλισμού, με ενωσιακούς πόρους.

Επανέλαβε την ανάγκη συνεχούς στήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από την τεράστια αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων και τους υφιστάμενους περιορισμούς στις εξαγωγές λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Για τον ίδιο λόγο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους τομείς των οπωροκηπευτικών και αμπέλου που αντιμετωπίζουν αρνητικό περιθώριο κέρδους λόγω των τιμών των γεωργικών εισροών και των μειωμένων εξαγωγών. Ενημέρωσε για την επιλογή της χώρας να ενισχύσει αυτούς τους τομείς, μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων από το αποθεματικό κρίσης, δίνοντας προτεραιότητα στα μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανονισμού. Βάσει αυτών θα υπάρξει στήριξη και στους παραγωγούς αμπέλου οινοπαραγωγής των νησιωτικών μας περιοχών.

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας σχεδιάζεται να ενισχυθούν το προσεχές διάστημα μέσω των κονδυλίων της αγροτικής ανάπτυξης κατόπιν κατάλληλης προετοιμασίας του σχετικού έκτακτου μέτρου.

Υποστήριξε σθεναρά την εξαίρεση από τις υποχρεώσεις αγρανάπαυσης και εναλλαγής καλλιεργειών και για το έτος 2023, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη παραγωγή τροφίμων για την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Ζήτησε να ισχύσει και για το έτος 2023 η δυνατότητα αλλαγής χώρας προορισμού σε υφιστάμενα προγράμματα προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες μετά τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας.

Τόνισε την ιδιαίτερη μέριμνα από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας για την συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στην εθνική αγορά και για την προστασία των καταναλωτών από τυχόν πλασματικές αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και από ενδεχόμενα φαινόμενα απάτης.

Επισήμανε την ανάγκη για συνέχιση των θετικών βημάτων στην ορθολογική διαχείριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων τονίζοντας την ανάγκη για αναλογικότητα με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Ανέφερε τη σημασία της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, ως κρίσιμο στοιχείο σε θέματα ευζωίας των ζώων. Το συγκεκριμένο θέμα είναι υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα μας με δεδομένο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το αναγκαίο πλαίσιο για τη διατήρηση και ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωφυσικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, τις δύσβατες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου για την ενίσχυση του ρόλου της υδατοκαλλιέργειας. Τόνισε ότι ιδιαίτερα η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια αποτελεί στρατηγικό τομέα της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό αναγνωρίσιμο στις διεθνείς αγορές και ισχυρό οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στο εσωτερικό της χώρας. Είναι ουσιώδες να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα ύδατα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.


Πηγή