Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Περίεργοι νόμοι που ισχύουν σε χώρες του εξωτερικού

Άδεια, διακοπούλες. Ετοιμάζετε τα μπαγκάζια σας με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί ή κάποιον προορισμό στο εξωτερικό.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό ανέκαθεν αποτελούσαν πρόκληση καθώς δίνουν την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να γνωρίσει νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες, να επισκεφθεί αξιοθέατα.

Καλό θα ήταν όμως πριν ξεκινήσετε το ταξιδάκι σας για τα ξένα να είστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι ώστε να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Γιατί κάποια πράγματα που στην πατρίδα μας είναι νόμιμα μπορεί σε κάποια άλλα μέρη να θεωρούνται παράνομα και να επισύρουν ποινές…

Ταϊλάνδη

Προσοχή προσοχή, αν βρείτε στο δρόμο κάτω πεταμένο μπαχτ (τοπικό νόμισμα), μην κάνετε το λάθος και το πατήσετε γιατί την… πατήσατε. Στη χώρα ισχύει μεταξύ άλλων ένας ειδικός νόμος για περιύβριση της βασιλικής οικογένειας (lese majeste), όπερ σημαίνει πως κάθε πράξη ή εκδήλωση ασέβειας προς αυτήν, θεωρείται εγκληματική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 112 του ποινικού κώδικα της χώρας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όποιος δυσφημεί, προσβάλλει ή απειλεί τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο ή τον αντιβασιλέα» θα τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 15 ετών.

Αν λοιπόν πατήσετε μπαχτ, στο οποίο εικονίζεται ο βασιλιάς, τότε θα υποστείτε τις συνέπειες του νόμου…

Γερμανία

Οι αυτοκινητόδρομοι στη Γερμανία αποτελούν πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη, καθώς στα 2/3 αυτών δεν υπάρχουν όρια ταχύτητας. Σαν βγείτε στον πηγαιμό για την Autobahn όμως θα πρέπει να έχετε φροντίσει να γεμίσετε το ντεπόζιτο του οχήματός σας, γιατί σε περίπτωση που τα καύσιμα σωθούν, θα έχετε πρόβλημα.

Ένα ακινητοποιημένο όχημα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έλλειψης καυσίμων επιφέρει πρόστιμο, καθώς η αστυνομία θεωρεί ότι η ευθύνη βαραίνει τον οδηγό που δεν φρόντισε να γεμίσει το ρεζερβουάρ πριν μπει στην Autobahn. Ουπς!

Πολωνία

Ένας νόμος που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάρτη στη χώρα προέβλεπε μεταξύ άλλων ποινές φυλάκισης τριών ετών σε όσους χρησιμοποιούσαν τον όρο «πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης» ή υποστήριζαν δημόσια ότι το πολωνικό έθνος ή κράτος συνεργάστηκε στα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας. Στα τέλη Ιουνίου, κάποια άρθρα του πολυσυζητημένου νόμου καταργήθηκαν και πλέον δεν προβλέπονται ποινές φυλάκισης. Όπως και να χει πάντως τέτοια ευαίσθητα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα.

(Ξανά) Πολωνία

Για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, στην μικρή πόλη Τουσζίν το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τον Γουίνι το αρκουδάκι (Winnie the Pooh) από την παιδική χαρά λόγω «αμφιβόλου σεξουαλικότητας». Ένας σύμβουλος, μάλιστα, το πήγε ακόμα πιο μακριά το θέμα αποκαλώντας το δημοφιλές αρκούδο «ερμαφρόδιτο».

«Το πρόβλημα με τον αρκούδο είναι ότι δεν έχει πλήρης ενδυμασία. Είναι γυμνός από τη μέση και κάτω και αυτό είναι εντελώς ακατάλληλο για τα παιδιά», ανέφερε κάποιος άλλος.

Πορτογαλία

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όταν επισκεφθείτε την χώρα και τις παραλίες της είναι το που θα ουρήσετε. Βασικά, στην Πορτογαλία απαγορεύεται η ούρηση στη θάλασσα, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποια δημόσια τουαλέτα για να κάνετε την ανάγκη σας.

Σρι Λάνκα

Καλό θα ήταν σε περίπτωση που επισκεφθείτε την Κεϋλάνη, όπως ήταν γνωστή ως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το θέμα της θρησκείας και βασικά με ό,τι έχει να κάνει με τον Βούδα. Ισχύουν αυστηροί νόμοι καθώς το 69% του πληθυσμού της νησιωτικής χώρας έχει ασπαστεί το Βουδιμό.

Και όταν λέμε οτιδήποτε το εννοούμε. Το 2014, η Ναόμι Κόλμαν, μια νοσοκόμα από τη Βρετανία που είχε επισκεφθεί τη χώρα για διακοπές, συνελήφθη και κρατήθηκε από τις αρχές λόγω ενός ευμεγέθους τατουάζ του Βούδα που έφερε στο χέρι της. Θεωρήθηκε παράπτωμα με αποτέλεσμα η γυναίκα να απελαθεί έπειτα από τέσσερις ημέρες. Αργότερα δικαστήριο στη Βρετανία έκρινε πως η σύλληψή της δεν μπορούσε να στηριχθεί νομικά και την αποζημίωσε με 6.000 δολάρια.

Σιγκαπούρη

Πολλούς περίεργους και αυστηρούς νόμους που επιφέρουν διαφόρων ειδών ποινές από φυλάκιση μέχρι και θάνατο, ισχύουν στη νησιωτική χώρα που βρίσκεται νότια της Μαλαισίας.

Για παράδειγμα απαγορεύεται η πώληση και ο μηρυκασμός τσίχλας, το πέταγμα χαρταετού, το φτύσιμο σε δημόσιο χώρο, το τάισμα περιστεριών.

Υπάρχουν βέβαια και νόμοι που παράλογους δεν τους λες. Όπως για παράδειγμα η απαγόρευση ρίψης σκουπιδιών σε δημόσιους χώρους ή το να επιχειρήσετε να διασχίσετε το δρόμο εκτός διάβασης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις δημόσιες τουαλέτες διότι αν ξεχάσετε να τραβήξετε καζανάκι, η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει και να σας επιβάλλει πρόστιμο.

Φλωρεντία

Στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης και λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης, οι βόλτες στα μεσαιωνικά πέτρινα δρομάκια και η επίσκεψη στα αξιοθέατα επιβάλλονται. Μόνο που θα πρέπει να ξεχάσετε κάποιες συνήθειες όπως για παράδειγμα το να γευματίσετε στα σκαλοπάτια ενός μουσείου ή μιας εκκλησίας.

Και αυτό γιατί ο δήμαρχος της πόλης Ντάριο Ναρντέλλα αποφάσισε να κάνει χρήση αντλιών νερού, προκειμένου να εμποδίσει τους τουρίστες να τρώνε το φαγητό τους καθισμένοι στα σκαλιά των ναών της Φλωρεντίας.

«Η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι ευσεβείς και εκλεπτυσμένοι. Αλλά υπάρχει αύξηση των ατόμων που δεν σέβεται την πολιτιστική μας κληρονομιά, που κάθονται στα σκαλιά των εκκλησιών, τρώνε το φαγητό τους και πετάνε τα σκουπίδια τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

localStorage.clear();


Πηγή