Οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και οι συνέπειες επανυπολογισμού τους, τέθηκαν στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής για το διορισμό νέου διοικητή του ΕΦΚΑ.
Ενώπιον της Επιτροπής βρέθηκε σήμερα ο Ευστάθιος Μαρίνος ο οποίος προτείνεται για το τιμόνι του ΕΦΚΑ. Η ΝΔ που δήλωσε «όχι» στον διορισμό του Ευστάθιου Μαρίνου στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, κάλεσε τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση να μην επιμείνει στον διορισμό του, καταγγέλλοντας ότι συνεταίρος του σε ΕΠΕ «έπαιρνε» δουλειές με απευθείας αναθέσεις από την ΗΔΙΚΑ, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Ε. Μαρίνος είχε θέση συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ. Η ΝΔ έθεσε, όχι μόνο ζήτημα ηθικής τάξεως για τον κ. Μαρίνο, αλλά έκρινε ελλιπές και το βιογραφικό του. Ο ίδιος ο Ευστάθιος Μαρίνος είπε ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του στην ΕΠΕ ενόψει του διορισμού του στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ και ότι από τη θέση συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ δεν έπαιρνε εκείνος αποφάσεις για τις αναθέσεις.
Υπέρ του διορισμού του Ε. Μαρίνου στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ δήλωσαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Τρεις εξ΄αυτών όμως, οι κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος, Μάκης Μπαλαούρας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, είπαν «ναι με ερωτηματικά», ως προς τις διευκρινίσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
Κατά του διορισμού του κ. Μαρίνου τάχθηκε η ΝΔ και η ΧΑ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» με το σκεπτικό ότι δεν θέτει θέμα για το πρόσωπο αλλά για την αντιασφαλιστική πολιτική που καλείται να εφαρμόσει. «Παρών» δήλωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η Επιτροπή συνεδριάζει πάντως ξανά αύριο, δεδομένου ότι από τη σημερινή διαδικασία απουσίαζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψαν να θέσουν στον παριστάμενο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, το ζήτημα των καθυστερήσεων για την απονομή των συντάξεων και να επισημάνουν ότι δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως ο λόγος απομάκρυνσης του Θανάση Μπακαλέξη από τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, που «έκανε πολύ καλά τη δουλειά του».
Η απονομή των συντάξεων
Την διαδικασία ακρόασης αξιοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, για να θυμίσει ότι «υπάρχει δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η κυβέρνηση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, εδώ και ένα χρόνο, ότι θα επιταχυνθεί, και θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, η διαδικασία απονομής των συντάξεων».
«Δυστυχώς διαπιστώνουμε μια βραδύτητα να συνεχίζεται, και αυτή η βραδύτητα δεν συνιστά μόνο ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, αλλά παράγει ένα σκληρό κοινωνικό πρόβλημα εις βάρος δεκάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από 100.000 συνταξιούχων, οι οποίοι, είτε λαμβάνουν «έναντι» σύνταξης είτε δεν λαμβάνουν ακόμη σύνταξη, ή και το εφάπαξ κλπ.. Είναι σημαντικό θέμα και θα ήθελα από αυτή τη συνεδρίαση να υπάρξει μια ρητή κυβερνητική δέσμευση, ότι με την επιτάχυνση που θα υπάρξει, θα ολοκληρωθεί το έργο ως το καλοκαίρι, για τις εκκρεμούσες υποθέσεις», είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: ¨Επειδή είμαι από εκείνους που ψήφισαν τον κ. Μπακαλέξη, θέλω αυτή τη στιγμή, για την απομάκρυνσή του από αυτή τη θέση που δεν έχει διευκρινισθεί γιατί έγινε, να εκφράσω δημόσια την ευχαριστία μου για ό,τι επιτέλεσε τόσο καιρό». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε για τις διατυπωθείσες ενστάσεις, ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβερνητική επιλογή και με αυτόν τον τρόπο ψηφίζει «ναι» για τον κύριο Μαρίνο.
Για την απομάκρυνση του κ. Μπακαλέξη, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι η επιλογή του διοικητή γίνεται ανάλογα με τις στοχεύσεις που υπάρχουν. «Πράγματι, ο κ. Μπακαλέξης επιτέλεσε τα καθήκοντά του και γι΄αυτό τον ευχαρίστησα για την προσφορά του», είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, να επιλέγεις άλλον διοικητή ανάλογα με τις στοχεύσεις που είναι η ταχύτητα λειτουργίας του ΕΦΚΑ, η ταχύτητα έκδοσης των συντάξεων, να μπει τάξη στο χάος. Όλα αυτά θέλουν οργάνωση με συστήματα ψηφιακά. Εμείς έχουμε την πολιτική ευθύνη να επιμεληθούμε το ταχύτερο δυνατό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Εξήγησα στον κ. Μπακαλέξη ότι τα θέματα που υπάρχουν για τον ΕΦΚΑ, πρέπει να τα επιλύσει ένα στέλεχος που είναι πιο εξειδικευμένο στα θέματα αυτά».
Πάντως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έσπευσε να θυμίσει στον υφυπουργό τις αιτιάσεις που υπήρξαν μετά την αποχώρηση του κ. Μπακαλέξη για την καθυστέρηση έκδοσης των απαιτούμενων εγκυκλίων. Λίγο αργότερα και ο Μάκης Μπαλαούρας επισήμανε ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον υφυπουργό.
«Υπάρχει μεγάλη ευρύτητα των θεμάτων και δεν είναι εύκολο να εκδώσεις γρήγορα εγκύκλιο που να ρυθμίζει επιμέρους περιπτώσεις», απάντησε στον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Πετρόπουλος.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση βρήκε μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 υπήρχαν 168.000 κύριες συντάξεις που ήταν εκκρεμείς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Πετρόπουλος είπε όμως, ότι με τις νέες παρεμβάσεις, κυρίως την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, θα είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση, με στόχο στο τέλος του χρόνου να μην περιμένει κάποιος περισσότερο από 3 μήνες για την έκδοση της σύνταξης του, από την ημέρα που ο ασφαλισμένος υποβάλει αίτηση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Βρούτσης απευθύνθηκε στον παριστάμενο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο για το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων. «Το θέμα αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Μόλις χθες, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν πρόκειται το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί από το νόμο Κατρούγκαλου, το νόμο της προσωπικής διαφοράς στο τέλος του χρόνου. Μάλιστα είπε ‘δεν είμαστε αφελείς να κάνουμε περικοπές πριν τις εκλογές’. Η ερώτηση που γίνεται, και θα ήθελα ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Πετρόπουλο, είναι αν θα ισχύσει η προσωπική διαφορά και η μείωση των συντάξεων που προβλέπεται το Δεκέμβριο του 2018, σε όλους τους προγενέστερους συνταξιούχους ή όχι», είπε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου έχουν ήδη ξεκινήσει για όλες τις νέες συντάξεις, και πως αυτό εμφανίζεται εμφατικά στις συντάξεις χηρείας.
Ο υφυπουργός από την πλευρά του, αφού κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν συνεχίζει να πιστεύει στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να εξηγήσουν τι εννοεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όταν προτείνει «να είναι ελεύθεροι όλοι να διαχειριστούν τις εισφορές τους, με τον τρόπο που θεωρούν προσφορότερο». «Τι σημαίνει αυτή η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, πέρα από το ό,τι θα καταργήσετε τη δημόσια υποχρεωτική ασφάλιση;», είπε ο κ. Πετρόπουλος.
Ως προς το ενδεχόμενο περικοπών, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αποτρέψει όλες τις κακές συνέπειες των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η συμφωνία με το Ν. 3863/2010 της χώρας και των δανειστών, ήταν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ. Εμείς με το Ν. 4387 κρατήσαμε και διατηρήσαμε τρία χρόνια τη δαπάνη κάτω από το 16,2% και φαίνεται ότι θα έχουμε και το περιθώριο βελτιώσεων. Η στόχευση μας παραμένει. Να μπορέσουμε να αποτρέψουμε δηλαδή, σοβαρές συνέπειες, με μειώσεις σε συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε την αποτροπή τέτοιων συνεπειών», είπε ο κ. Πετρόπουλος.
ΝΔ: Θέμα ηθικής τάξεως
Η ΝΔ που δήλωσε «όχι» στον διορισμό του Ευστάθιου Μαρίνου στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, κάλεσε τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση, να μην επιμείνει στον διορισμό του, καταγγέλλοντας ότι συνεταίρος του σε ΕΠΕ «έπαιρνε» δουλειές με απευθείας αναθέσεις από την ΗΔΙΚΑ, την ίδια ώρα που ο κύριος Ε. Μαρίνος είχε θέση συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ. Η ΝΔ έθεσε όχι μόνο ζήτημα ηθικής τάξεως, για τον κ. Μαρίνο, αλλά έκρινε ελλιπές και το βιογραφικό του.
Ο ίδιος ο Ευστάθιος Μαρίνος, είπε ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του στην ΕΠΕ ενόψει του διορισμού του στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, και ότι από τη θέση συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ δεν έπαιρνε εκείνος αποφάσεις για τις αναθέσεις.
Το θέμα έθεσε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι το βιογραφικό του κ. Μαρίνου είναι φτωχό για μια θέση τόσο σημαντική και για έναν φορέα ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι από τους μεγαλύτερους φορείς που υπάρχουν στα θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση. Είπε δε, ότι το βιογραφικό του είναι φτωχό, όχι τόσο για τα προσόντά του, όσο για την διοικητική επάρκεια του.
«Εμφανίζεστε, με βάση το ΓΕΜΗ, διαχειριστής μιας εταιρείας η οποία λέγεται SAFECAPE. Εμφανίζεστε στο καταστατικό της να έχετε την απόλυτη διαχείριση των μεριδίων και να έχετε την ιδιότητα του διαχειριστή εταίρου. Σήμερα συνεχίζετε να είστε διαχειριστής εταίρος αυτής της εταιρείας;», ρώτησε ο Γιάννης Βρούτσης τον κ. Μαρίνο ο οποίος του απάντησε ότι χθες μεταβίβασε τις μετοχές του σε έναν από τους συνεταίρους του. Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον κ. Μαρίνο να του πει σε ποιον εταίρο μεταβίβασε τις μετοχές του για να λάβει ως απάντηση ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του σε συνεταίρο του ονόματι Γ. Καρκαλή.
Η ΝΔ όμως κατήγγειλε, ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο (σ.σ. ο συνεταίρος του κ. Μαρίνου) έπαιρνε δουλειές με απευθείας αναθέσεις από την ΗΔΙΚΑ ενόσω ο Ευστάθιος Μαρίνος ήταν σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ. Μάλιστα, στις 26.3.2018 υπήρξε απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ στον Γεώργιο Καρκαλή. «Πρέπει να μας πείτε εάν είναι συνεταίρος σας στην εταιρεία αυτή. Διότι η ανάθεση αυτή έγινε μόλις στις 26 Μαρτίου. Ο δε κ. Καρκαλής έχει συνεργαστεί με την ΗΔΙΚΑ πολλές φορές με απευθείας αναθέσεις. Δηλαδή, αν είναι συνεταίρος σας, σημαίνει ότι εσείς κύριε Μαρίνο ήσασταν ταυτόχρονα σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ που έδινε δουλειές στην εταιρεία σας», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Εγώ αν ήμουν στη θέση του Μαρίνου δεν θα επέμενα στο διορισμό, μετά το θέμα ηθικής τάξεως», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ενώ ο κ. Τραγάκης ζήτησε εξηγήσεις για την απομάκρυνση του Θανάση Μπακαλέξη από τη θέση του διοικητού του ΕΦΚΑ.
Ο Ευστάθιος Μαρίνος ανέφερε ότι επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν λίγα πρόσωπα που να ξέρουν να γράφουν software σε υψηλό επίπεδο, γι΄αυτό και ανακυκλώνονται σε διάφορες δουλειές. «Ο κ. Καρκαλής συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ ως ελεύθερος επαγγελματίες και δεν έχει καμία σχέση με το εταιρικό κομμάτι», απάντησε ο κ. Μαρίνος και τόνισε ότι η εταιρεία στην οποία ήταν συνέταιροι δουλεύει κυρίως με το εξωτερικό και προσφέρει προσωποποιημένες κυρίως πληροφορίες για διατροφογενετικό προφίλ. Είπε επίσης ότι τις μετοχές του έχει μεταβιβάσει στον κ. Καρκαλή, πρόσθεσε όμως ότι τις αναθέσεις της ΗΔΙΚΑ δεν τις καθόριζε ποτέ ο ίδιος. «Είναι άλλο η ιδιότητα του εταίρου και άλλη του ελεύθερου επαγγελματία», είπε ο κ. Μαρίνος και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ηθικής τάξεως».
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ
Αναφερόμενος στους στόχους που τίθενται για τον ΕΦΚΑ, αλλά και στην πρόταση διορισμού του κ. Μαρίνου, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, είπε ότι το υπουργείο επιλέγει ένα πρόσωπο εξειδικευμένο στα θέματα της ψηφιοποιημένης λειτουργίας του ΕΦΚΑ.
Ο προτεινόμενος για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, Ευστάθιος Μαρίνος είπε ότι αισθάνεται μεγάλη την ευθύνη, δεδομένου ότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί την μεγαλύτερη οργανωτική παρέμβαση στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. «Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συνένωσης των ΦΚΑ και την επιτυχημένη δημιουργία του ΕΦΚΑ, κάποιες από τις προκλήσεις παραμένουν», είπε ο κ. Μαρίνος και πρόσθεσε ότι η απάντηση στις περισσότερες από τις προκλήσεις αυτές, σήμερα μπορεί να δοθεί στο τεχνολογικό πεδίο. «Αν μπορέσει ο ΕΦΚΑ να αποκτήσει την πληροφοριακή υποδομή που χρειάζεται, θα επιταχυνθεί η απόδοση των συντάξεων εξαλείφοντας τη λίστα αναμονής, ενώ οι ασφαλισμένοι, κατά κύριο λόγο αλλά και οι συναλλασσόμενοι γενικότερα, θα αρχίσουν να απολαμβάνουν υπηρεσίες φιλικές, αποτελεσματικές, άμεσες και σύγχρονες», είπε ο κ. Μαρίνος και τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο δημόσιο οργανισμό που θα εγγυηθεί την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα πατώντας σε στέρεες βάσεις.
Ο σχεδιασμός για αυτό, εξήγησε ο κ. Μαρίνος, βασίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ, δηλαδή μετασχηματισμό επιχειρησιακών και οργανωτικών δραστηριοτήτων, διαδικασιών, ικανοτήτων και μοντέλων. Το σχέδιο στοχεύει στη διαλειτουργικότητα των υφισταμένων συστημάτων που μπορεί να αξιοποιηθούν και σε γρήγορες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, όπως η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού, που παραμένει σε καρτέλες.
localStorage.clear();
Πηγή