Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Πλήττονται οι παραγωγοί Ηλείας από το εισαγόμενο καλαμπόκι Βουλγαρίας

Την ένστασή του για το γεγονός ότι «πλοίο στην Κυλλήνη εκφορτώνει αυτές τις μέρες καλαμπόκι από την Βουλγαρία για να πουληθεί στην Ηλεία,  την στιγμή που σε περίπου 40-45 μέρες θα ξεκινήσει η  συγκομιδή του ντόπιου καλαμποκιού», διατυπώνει ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

«Αυτές τις μέρες στο λιμάνι της Κυλλήνης πλοίο ξεφορτώνει καλαμπόκι περίπου 5-6.000 τόνους με χώρα προέλευσης την Βουλγαρία και το οποίο θα προωθηθεί στην αγορά της Ηλείας, την στιγμή που στα μέσα Αυγούστου οι καλαμποκοπαραγωγοί θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στα καλαμποκοχώραφά μας», δηλώνει ο Χρήστος Παλαιολόγος και συνεχίζει: «Πώς να σηκώσει λοιπόν κεφάλι ο παραγωγός καλαμποκιού, όταν το ίδιο το κράτος  δεν τον προστατεύει και αδιαφορεί;».

Μείωση κόστους

Είναι αλήθεια ότι το καλαμπόκι χρόνο το χρόνο στην Ηλεία εξελίσσεται σε καλλιέργεια για τολµηρούς, ή όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί λένε χιουμοριστικά «σε ακριβό σπορ». Οι τιµές παραγωγού παραµένουν καθηλωµένες σε επίπεδα οριακά για τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων, αλλά υπάρχουν και παραγωγοί που ποντάρουν πλέον σε µια ανάκαµψη.

Ο κ. Παλαιολόγος συχνά αναφέρεται στην ανάγκη μείωσης τους κόστους: «Το κόστος πρέπει να μειωθεί γιατί είναι πέραν του ότι είναι εφικτό κρίνεται και απαραίτητο. Να μειωθεί η τιμή του αγροτικού πετρελαίου, η τιμή ρεύματος για την άρδευση, τα λιπάσματα και τα φάρμακα. Είναι ενέργειες που μπορεί να γίνουν, γιατί με το σημερινό καθεστώς η καλλιέργεια καλαμποκιού είναι απαγορευτική».

Μείωση καλλιέργειας

Φέτος σύμφωνα με τον Χρήστο Παλαιολόγο, σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 10-15%.

Η απόφαση των παραγωγών για µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οφείλεται στις τιµές, αλλά και στις καταστροφές που έχουν υποστεί από θεομηνίες και δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. Τα τελευταία χρόνια η τιμή διαμορφώνεται σε χαµηλά επίπεδα. Κι αυτό λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστότητας από πλευράς των κτηνοτρόφων και των αθρόων εισαγωγών φθηνού καλαµποκιού από βαλκανικές χώρες, που τα τελευταία χρόνια έχουν µεγάλη παραγωγή. «Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για τις φετινές τιμές, αλλά εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια η τιμή δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 20 λεπτά. Όσο για την ποιότητα, φέτος είναι άριστη».

Η Ελλάδα παράγει περίπου 1.200.000 τόνους καλαμποκιού και εισάγει άλλους 300.000 τόνους για εσωτερική κατανάλωση. Εν τέλει κάποιοι  παραγωγοί  σκέφτονται να στραφούν σε καλλιέργειες µε µικρότερο κόστος, όπως αυτές των οσπρίων και του σιταριού, ή αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως, για παράδειγµα, η καλλιέργεια ποικιλίας καλαµποκιού για ποπ κορν, που πουλήθηκε, όπως λέγεται πέρυσι έναντι 45 λεπτών το κιλό.

Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.com

localStorage.clear();


Πηγή