Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Ποιους «δείχνει» ο Τσίπρας για τον ανασχηματισμό

Δίχως να ανοίξει τα χαρτιά του για τον χρονικό ορίζοντα του ανασχηματισμού αλλά με έντονο παρασκήνιο, μηνύματα και κινήσεις που επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται προ των πυλών ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής με την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας και την επανεκλογή του Παναγιώτη Ρήγα στο ανώτατο κομματικό αξίωμα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Όπως είχε προαναγγελθεί ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την αναδόμηση μέσα από το ίδιο το κόμμα, προάγοντας την αναβίωση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου «Εκτελεστικού» του Ανδρέα Παπανδρέου, με το «σπάσιμο» της Πολιτικής Γραμματείας στο αναβαθμισμένο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη για να αποφευχθούν «παραφωνίες» όπως αυτή της δημόσιας αποδοκιμασίας του Νίκου Τόσκα στο πρόσφατο παρελθόν και στο οργανωτικό Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Σε αυτό βρίσκονται κυρίως κομματικά στελέχη που θα κληθούν να οργανώσουν την κυβερνητική λειτουργία και κυρίως να φέρουν εις πέρας το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Εξάλλου, για αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σχεδόν 30.000 μέλη ενώ ψηφίστηκε από 2.500.000 πολίτες.

Με τις πόρτες να έχουν κλείσει για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε σε υψηλούς τόνους ότι «είναι πιο τιμητικό και σοβαρό να είναι κανείς στην ηγεσία του κόμματος από ό,τι στην κυβέρνηση» στηλιτεύοντας χωρίς να ονοματίσει τη στάση όσων συνεχίζουν να υποστηρίζουν το αντίθετο. «Ποιος ξέρει ποιοι θα είναι αύριο υπουργοί» φέρεται να πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες… υπουργούς και μη.

Έτσι, το πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί σε γενικές γραμμές ένα πρελούδιο του ανασχηματισμού, αφού εκλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό ως ψήφος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού σε πρόσωπα για την επόμενη μέρα, απαρτίζεται από τους Βάκη Φωτεινή, Βούτσης Νίκος, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Παππάς Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος και Χριστοδουλόπουλου Τασία.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Αναγνωστοπούλου Σία, Δημητριάδης Δημήτρης, Ηλιόπουλος Νάσος, Θεοδωρακοπούλου Νατάσα, Καλαμαρά ‘Εφη, Καλκανδής Πέτρος, Καραγεώργος Πέτρος, Κνήτου Κατερίνα, Κοτσακάς Αντώνης, Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνος, Μανταδάκης Άγγελος, Μπουρνούς Γιάννης, Σκορίνης Νίκος, Υδραίος Μιχάλης, Χριστόπουλος Αλέξης. Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.

Η επόμενη μέρα της ΚΕ βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα κυρίαρχο του εσωκομματικού παιχνιδιού, με την Κεντρική Επιτροπή ωστόσο να έχει στείλει δύο ηχηρά μηνύματα, αφού καταψήφισε τις προτάσεις για συμμετοχή στο Πολιτικό Συμβούλιο της Όλγας Γεροβασίλη και του Αριστείδη Μπαλτά, βάζοντας στη θέση τους την Τασία Χριστοδουλοπούλου από τους «53+» και την νυν κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, Φωτεινή Βάκη.

Εν τω μεταξύ τα μηνύματά του ενόψει του ανασχηματισμού έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να αφήσει εκτός της πρότασής του για το Πολιτικό Συμβούλιο τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος σε συνομιλία με δημοσιογράφους δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσφορία του. Η επιλογή του πρωθυπουργού αποδίδεται στην πρόθεση να προχωρήσει στο νέο σχήμα με πρόσωπα που θα ολοκληρώσουν δίχως καθυστερήσεις τη συμφωνία με τους δανειστές, δεδομένης της διαφωνίας Σκουρλέτη με την παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ, αφού ότι στη μεγάλη «εικόνα» του πρωθυπουργού βρίσκεται το ζήτημα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με τη χρονική επιλογή του ανασχηματισμού το κλίμα από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση έδειχνε πως πρωταρχικός στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία του νέου κομματικού μοντέλου και εν συνεχεία να προχωρήσει στο «λίφτινγκ». «Θα κάνω γκάλοπ στους δημοσιογράφους, πότε θέλουν και τότε θα τον κάνω» ήταν η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα σε πηγαδάκι για το αν ο ανασχηματισμός θα… «φάει» το τριήμερο χαλάρωσης της 28ης Οκτωβρίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία κρίσιμη εβδομάδα, με το βλέμμα στραμμένο στις δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σήμερα και την Τετάρτη. Ήδη από το βήμα της ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του Νίκου Παππά, τόνισε ότι όποια απόφαση και να βγάλει το ανώτατο δικαστήριο θα γίνει σεβαστή, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το ίδιο το ΣτΕ έχει αποφανθεί στο παρελθόν πως η μη αδειοδότηση των καναλιών είναι αντισυνταγματική.

«Ο νόμος Παππά απαντά στην αντισυνταγματικότητα του παρελθόντος» σημείωσε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ και την προσπάθειά της, όπως τόνισε, να ακυρωθεί ο νόμος προς όφελος των μιντιακών συμφερόντων που εξυπηρετεί.

Εν τω μεταξύ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, η οποία ανοίγει τις εργασίες της στη Βραυρώνα σε μία συγκυρία, στην οποία μεσούσης της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους, η κυβέρνηση προσδοκά να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.


Πηγή