Την αντίθεσή του στις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027 εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.
Αναφερόμενος στα μειωμένα κονδύλια της ΚΑΠ, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως η γεωργία είναι αυτή που φαίνεται ότι θα επωμιστεί το κόστος μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), τονίζοντας παράλληλα πως οι προτάσεις της Κομισιόν που αφορούν τόσο τους στόχους, όσο και τις απαιτήσεις, είναι εξαιρετικά φιλόδοξες, ενώ από την άλλη, οι πόροι που «θα διατεθούν γι’ αυτούς τους στόχους δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν τη φιλοδοξία, αντίθετα βαίνουν μειούμενοι».
Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι οι αγρότες, χωρίς επαρκείς πόρους, δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες απαιτήσεις και τις νέες προκλήσεις, συμπληρώνοντας πως αυξάνεται η αβεβαιότητα, καθώς «το τοπίο είναι ακόμα θολό, σε ό,τι αφορά τις πραγματικές απώλειες των παραγωγών μας στη διάρκεια όλης αυτής της προγραμματικής περιόδου».
Όσον αφορά την απλοποίηση των κανόνων της νέας ΚΑΠ, ο υπουργός υποστήριξε ότι «δεν διακρίνουμε πώς το νέο μοντέλο θα απλοποιήσει τη ζωή των αγροτών μας και τη λειτουργία των εθνικών διοικήσεων», παρατηρώντας πως οι διαδικασίες θα γίνουν πιο πολύπλοκες και πιο χρονοβόρες.
Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την άποψη ότι ορισμένα μέτρα που αφορούν τους νέους αγρότες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικά για όλα τα κράτη-μέλη εάν «θέλουμε να διασφαλίσουμε τον κοινό χαρακτήρα της αγροτικής μας πολιτικής». «Όλοι συμφωνούμε ότι οι νέοι αγρότες είναι το μέλλον. Σε μας απομένει να αποδείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε αυτούς και στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2020» υπογράμμισε.
localStorage.clear();
Πηγή