Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Πριονίζουν την καρέκλα του Τραμπ

Ένας μήνας στην εξουσία και ήταν αρκετός για τον Ντόναλντ Τραμπ να σπείρει θύελλες στο εσωτερικό και το εξωτερικό με τη χαοτική πολιτική του που μάλιστα απεικονίστηκε και στο τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού «Time», με τον πρόεδρο να κάθεται στο γραφείο του και η κατάσταση γύρω του να είναι θυελλώδης.

Μετά το περιβόητο διάταγμα για τη μετανάστευση που έπεσε πάνω σε δικαστικό τείχος, τις συνεχείς επιθέσεις κατά του Τύπου, κατά των «άθλιων» που διαρρέουν τα όσα γίνονται στην κυβέρνηση, την υπόθεση Φλιν που είναι μια «συνωμοσία που πυροδότησαν μέσα ενημέρωσης τυφλωμένα από μίσος και οι μυστικές υπηρεσίες που ζητούν εκδίκηση» (τάδε έφη Τραμπ) και την ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια επιφανών Ρεπουμπλικάνων όπως του Τζον Μακέιν που αναρωτήθηκε προσφάτως: «Ποιος είναι υπεύθυνος; Ποιος ασκεί πολιτική; Ποιος παίρνει τις αποφάσεις;», το ερώτημα αν μπορεί να κυβερνήσει γίνεται ολοένα πιεστικότερο.

Εξάλλου, οι αμφιβολίες για το αν μπορεί να κυβερνήσει εμφανίστηκαν σχεδόν από την αρχή και κυρίως μετά το διάταγμα για τη μετανάστευση και μάλιστα από συντηρητικούς κύκλους, αναφέρει σε δημοσίευμά του του «Έθνος της Κυριακής».

Για παράδειγμα, ο Έλιοτ Κοέν, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του νεοσυντηρητικού χώρου και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεότερου, καταδικάζοντας απερίφραστα το προεδρικό διάταγμα Τραμπ, έγραψε πως ο «νέος πρόεδρος δεν διέψευσε τις χειρότερες προσδοκίες μας. Τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν, εν μέρει εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας του, αλλά και λόγω των συμβούλων του. Τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, καθώς η εξουσία διαφθείρει. Βίαιες διαδηλώσεις θα ξεσπάσουν στο εσωτερικό της χώρας».

«Δεν θα εκπλαγούμε εάν η θητεία του καταλήξει νωρίτερα εξαιτίας πρότασης μομφής ή παύσης του, όπως προβλέπει το 25ο άρθρο του Συντάγματος», καταλήγει το κείμενό του.

Παραλήρημα Τραμπ κατά ΜΜΕ: Είναι εχθροί των Αμερικανών

Και μετά, ξέσπασε το σκάνδαλο Φλιν που τον οδήγησε να παραιτηθεί από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, εξαιτίας των αποκαλύψεων ότι συνομιλούσε με Ρώσους για την άρση των κυρώσεων πριν αναλάβει κυβερνητική θέση.

Στο Κογκρέσο, ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων προειδοποίησαν ότι ο Λευκός Οίκος δεν ενημερώνει σωστά τους γερουσιαστές για τις εξελίξεις και αφήνει μέλη του κόμματος στο σκοτάδι, ενώ προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τους δεσμούς του Τραμπ με τη Μόσχα.

«Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο θεωρούν ότι λίγο απέχει από το να τα τινάξει όλα στον αέρα και τον κρατάνε σε απόσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Μάιροφ, πολιτικός σύμβουλος που ωστόσο, θεωρεί απίθανο στην παρούσα φάση οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου να διαχωριστούν από τον Τραμπ, τόσο σύντομα στην προεδρία του.

Πάντως, ενώ μέχρι πρόσφατα η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο είχε αρνηθεί τον σχηματισμό της επιτροπής για να εξετάσει την υπόθεση Φλιν, την περασμένη Τετάρτη ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, έσπασε το μέτωπο και συμπαρατάχτηκε με τις ανησυχίες των Δημοκρατικών – κίνηση που καταδεικνύει ότι πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν σοβαρά για έναν πρόεδρο που συμπεριφέρεται «σαν ταύρος σε υαλοπωλείο», όπως δήλωσε ο γερουσιαστής.

Γερμανία: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερη ανησυχία από τον Πούτιν

Μάλιστα, τέτοια είναι η ανησυχία που έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για πρόταση μομφής από διάφορα μέρη.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Γουισκόνσιν, Μαρκ Πόκαν, δήλωσε ότι εάν ο πρόεδρος αποτύχει να απαντήσει στις επερχόμενες προκλήσεις και να επιδείξει την απαραίτητη διαφάνεια «θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλα μέτρα, όπως νομοθετικές ντιρεκτίβες, ψηφίσματα, ακόμα και στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής».

Όμως, αρχίζουν να υψώνονται φωνές που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον πρόεδρο, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και μέσα από τον ίδιο τον συντηρητικό χώρο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην δικαστής Μαρκ Πέιντερ μίλησε για ασυμβίβαστο μεταξύ των συμφερόντων του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ και ως μεγιστάνα – επιχειρηματία.

Πολλοί πίστευαν ότι με τον καιρό ο Τραμπ θα «ωρίμαζε» και θα έπαιρνε στα σοβαρά τα καθήκοντά του, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

«Οι βασικές αμερικανικές αξίες – η ελευθερία του λόγου, η κυριαρχία του νόμου, ο διαχωρισμός των εξουσιών, ακόμα και η απλή ευπρέπεια – είναι άγνωστες στον Λευκό Οίκο», επισήμανε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ο Πέιντερ, προσθέτοντας πως αν «και σκληρό, πρέπει να τερματιστεί αυτή η επικίνδυνη προεδρία. Πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής στον Τραμπ πάραυτα».

Μαζί του δείχνει να συμφωνεί και ένα σημαντικό ποσοστό Αμερικανών.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Policy Poling, το 46% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής στον Τραμπ και άλλο ένα 9% δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.


Πηγή