Δευτέρα , 31 Μάρτιος 2025

Προανακριτική: Εν μέσω εντάσεων και αποχωρήσεων το υπόμνημα Τριαντόπουλου -Όλα όσα έγιναν σήμερα

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας η Προανακριτική άναψε το πράσινο φως για την απευθείας παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο φυσικό δικαστή, ενώ απέρριψε το αίτημα Καρυστιανού για παράσταση πολιτικής αγωγής.

Στην τρίτη και προτελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι, οι αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και ένα νέο εξώδικο από τη Μαρία Καρυστιανού, με το οποίο ζητεί να συνεχιστούν οι εργασίες της επιτροπής.

Μετά το υπόμνημα Τριαντόπουλου, η πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται καμία άλλη προανακριτική πράξη, όπως καταθέσεις μαρτύρων ή μελέτη εγγράφων. Ήδη από την αρχή σύσσωμη η αντιπολίτευση έθεσε το ζήτημα της κλήσης μαρτύρων, το οποίο ωστόσο δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Τα κόμματα να έχουν διορία έως τις 4 Απριλίου προκειμένου να καταθέσουν τις πορισματικές τους θέσεις στο προεδρείο. Τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής ορίστηκε για τη Δευτέρα 7 Απριλίου με αντικείμενο την ένταξη σε ένα ενιαίο κείμενο του πορίσματος της πλειοψηφίας και των εκθέσεων των άλλων κομμάτων. Στη συνέχεια το κείμενο να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής. Πιθανότατα την Μεγάλη Εβδομάδα η Ολομέλεια θα τοποθετηθεί επί του πορίσματος με μυστική ψηφοφορία.

Το υπόμνημα Τριαντόπουλου

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το υπόμνημα Τριαντόπουλου, στο οποίο ο πρώην υφυπουργός αναφέρει ότι είναι αθώος «και ότι ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα, της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη στις 3 εως 6-3-2023 ή οποτεδήποτε άλλοτε», ενώ παραπέμπει στην από 18 Μαρτίου επιστολή του στον πρόεδρο της προανακριτικής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ.Τριαντόπουλος αναφέρει ακόμη ότι δηλώνει ότι «επιθυμώ η υπόθεσή μου να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς Δικαστές μου».

Προανακριτική, υπόμνημα Τριαντόπουλου: «Είμαι αθώος, η υπόθεσή μου να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη» -Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Νίκη

Ο κ. Τριαντόπουλος επέλεξε να παρέχει τις εξηγήσεις του στην Επιτροπή σχετικά με την υπόθεση δια υπομνήματος και όχι δια ζώσης καθώς έχει τη δυνατότητα της σχετική επιλογής.

Οι αντιδράσεις -Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Νίκη

Για «απαξιωτικό» υπόμνημα Τριαντόπουλου μόλις τριών παραγράφων κάνει λόγο η αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τη Νίκη να αποχωρούν από τη συζήτηση.

«Απόδειξη κυνισμού και δειλίας» το χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές του μέλη της Προανακριτικής να σημειώνουν ότι «η νομιμότητα καταστρατηγείται, οι θεσμοί παρακάμπτονται και προκύπτει ένα καίριο ζήτημα. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά παρ´ όλα αυτά αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, τότε διαπράττεται κατάχρηση εξουσίας. Οφείλει να εξηγήσει με ποια νομική βάση στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο, έναν αθώο». Σχολιάζοντας στους δημοσιογράφους τη στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας η Μιλένα Αποστολάκη τη χαρακτήρισε «αφωνότερη ιχθύος», ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε πώς το πόρισμα που θα παραλάβει ο φυσικός δικαστής είναι «αδειανό πουκάμισο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία συζήτησης του υπομνήματος, με τον Γιώργο Γαβρήλος να καταγγέλει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ παραβιάζει το Σύνταγμα, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και βάζει σε κίνδυνο ακυρότητας την προδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Τριαντόπουλου.

«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη Βουλή, φοβάται την Προανακριτική, φοβάται την αλήθεια» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του. «Κλείνουν άρον άρον την Προανακριτική για να μην ανοίξουν τα στόματα των μαρτύρων και των πραγματογνωμόνων. Για να μην αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης, ενορχηστρωτής της συγκάλυψης, να απολογηθεί για το μπάζωμα στα Τέμπη» σημειώνουν και υπογραμμίζουν ότι τα μέλη της Προανακριτικής κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας», ενώ καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν νομιμοποιεί την εκτροπή.

Από την αίθουσα αποχώρησε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς που εκτίμησε ότι η δίωξη του Χρήστου Τριαντόπουλου χωρίς να περιγράφονται αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά είναι άκυρη. Προειδοποίησε δε, για τον κίνδυνο «καραμπινάτης ακυρότητας», αλλά και για το ενδεχόμενο απαλλαγής του Χρήστου Τριαντόπουλου.

«Θεσμική εκτροπή», κατήγγειλε η Νίκη και αποχώρησε από τη σημερινή διαδικασία.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ο Σπύρος Πώρος -Ήταν υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας στις τελευταίες εκλογές

Την απόφασή του να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Σπύρος Πώρος, υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας …