Το φάσμα ενός προληπτικού πολέμου εναντίον της Βόρειας Κορέας πλησιάζει κάθε φορά που η Πιονγκγιάνγκ προχωράει στην εκτόξευση ενός πυραύλου ή δοκιμάζει ένα πυρηνικό όπλο, έκρινε την Κυριακή ένας εξέχων ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
«Όταν διεξάγεται μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή, πρέπει να προετοιμάζεται κανείς για μια πολύ σοβαρή αντίδραση από μέρους των ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Γκρέιαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Οι δηλώσεις του γερουσιαστή αντηχούν εκείνες που έκανε την προηγουμένη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, ο οποίος δήλωσε σε μια εκδήλωση για θέματα αμυντικού ενδιαφέροντος ότι η πιθανότητα πολέμου με τη Βόρεια Κορέα «αυξάνεται κάθε μέρα».
«Βρισκόμαστε σε μια κούρσα για να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», είπε ο στρατηγός Μακμάστερ.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που έφθασε σε ένα υψόμετρο και διήνυσε μια απόσταση που δεν είχαν επιτευχθεί από κανένα άλλο τέτοιο βορειοκορεατικό όπλο προηγουμένως. Το ότι ο πύραυλος αυτός ήταν τόσο εξελιγμένος κατέλαβε εξαπίνης αρκετούς ειδικούς, παρότι κατά πηγές του CNN, η κεφαλή του αποσυντέθηκε κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Για τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, πλέον ολόκληρη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται εντός εμβέλειας των πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.
Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία προσπάθησαν αμέσως να σκληρύνουν το καθεστώς των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά Μόσχα και Πεκίνο το απέτρεψαν.
Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γεράκι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι έχει συζητήσει λεπτομερώς το ζήτημα με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κατ’ αυτόν θέλει «να εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με έναν πύραυλο που φέρει πυρηνική κεφαλή. Όχι απλά να την περιορίσει».
«Το να εμποδιστεί αυτό σημαίνει έναν προληπτικό πόλεμο ως μέσο της υστάτης προσφυγής. Αυτός ο προληπτικός πόλεμος γίνεται όλο και πιο πιθανός όσο η τεχνολογία τους βελτιώνεται. Με κάθε δοκιμή πυραύλου, με κάθε υπόγεια δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου, αυτός ο γάμος (σ.σ. η προσαρμογή μιας πυρηνικής κεφαλής σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο) είναι πιθανότερος», είπε ο γερουσιαστής Γκρέιαμ.
Η Βόρεια Κορέα έγινε πυρηνική δύναμη τον Οκτώβριο του 2006. Προχώρησε σε άλλες πέντε δοκιμές πυρηνικών όπλων έκτοτε, το τελευταίο εκ των οποίων, τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν το ισχυρότερο. Οι ειδικοί διχάζονται για το εάν οι Βορειοκορεάτες έχουν αποκτήσει το απαιτούμενο επίπεδο τεχνικής εξειδίκευσης για να παράγουν πυρηνικά όπλα αρκετά μικρού μεγέθους ώστε να προσαρμοστούν στην κεφαλή ICBM, όπως διαβεβαιώνει η Πιονγκγιάνγκ.
localStorage.clear();
Πηγή