Αντιμέτωπος με το «τέρας» της γραφειοκρατίας είναι ένας ανήλικος, ασυνόδευτος πρόσφυγας, ο οποίος, αν και αγαπάει, όπως οι συνομήλικοί του, να παίζει μπάλα, εντούτοις δεν μπορεί να εγγραφεί σε κανένα ποδοσφαιρικό σωματείο στην Ελλάδα!
Το γεγονός αλλά και άλλες ιστορίες γραφειοκρατικής… τρέλας, που δημιουργούν προσκόμματα στη διαμονή προσφύγων στη χώρα μας, ανέφερε ο δικηγόρος στο Τμήμα παιδικής προστασίας της «Άρσις» Θωμάς Χαραλαμπίδης, μιλώντας σε εδήλωση με θέμα «Προσφυγικό: η διαχείριση στην πράξη», που διοργάνωσε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Όπως εξήγησε ο κ. Χαραλαμπίδης, όταν ο ανήλικος που φιλοξενείται σε δομή της «Αρσις», θέλησε να εγγραφεί σε ένα ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο, έπρεπε, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, να εκδώσει προηγουμένως δελτίο ποδοσφαιριστή η ΕΠΟ.
«Πώς να προσκομίσει όμως ο πρόσφυγας που είναι από το Ιράν πιστοποιητικό γέννησης που απαιτείται;» αναρωτιέται ο κ.Χαραλαμπίδης θέττοντας παράλληλα και ένα ακόμη ζήτημα.
«Όταν γίνεται τέτοιο αίτημα εγγραφής, επικοινωνεί η ΕΠΟ με το αντίστοιχο ποδοσφαιρικό σωματείο του αιτούντος, προκειμένου να πληροφορηθεί αν έχει εκδοθεί στη χώρα προέλευσης σχετικό δελτίο. Όμως, μ΄ αυτό τον τρόπο, «προδίδει» την διαμονή του αιτούντος άσυλο» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι έχει γίνει σχετική αναφορά για το θέμα στην ΕΠΟ.
Για τον ίδιο, τέτοιους είδους ζητήματα θα επιλύνονταν με μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, που ζητείται από την ελληνική πολιτεία η προσκόμιση του αυθεντικού πιστοποιητικού γεννήσεως ή άλλων εγγράφων.
«Μια ακόμη ενδεικτική περίπτωση για την οποία έχουμε κάνει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, είναι ένας ανήλικος ο οποίος έχει πάρει την έγκριση να δουλέψει από τον προσωρινό επίτροπο που είναι ο εισαγγελέας. Για να ανοίξει όμως ΑΦΜ πρέπει να διασυνδεθεί με το ΑΦΜ ενός ενηλίκου και επιπλέον, πρέπει να προσκομίσει το πιστοποιητικό γέννησης».
Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη έχει γίνει από την «Αρσις» και για το γεγονός ότι όταν γίνονται δηλώσεις γεννήσεων, το ληξιαρχείο ζητά να καταγράψει το θρήσκευμα των γονέων.
«Αν και από το 2000 δεν έχουμε θρήσκευμα στις ταυτότητες, εντούτοις για έναν ακατανόητο λόγο, όταν πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και Έλληνες, πηγαίνουν να δηλώσουν γεννήσεις στο ληξιαρχείο, τους ζητάνε θρήσκευμα, άγνωστο γιατί…..» καταλήγει ο κ. Χαραλαμπίδης.
localStorage.clear();
Πηγή