Ο Προϋπολογισμός, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψήφιση από την Ολομέλεια, είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης πριν τις εκλογές.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αναδείξει τις οικονομικές προτεραιότητες και τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνει για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή, αλλά και την πληθωριστική κρίση.
Ο προϋπολογισμός στη «σκιά» του Qatargate και των παρακολουθήσεων
Ωστόσο, η υπόθεση των παρακολουθήσεων, το Qatargate και η μάχη των επερχόμενων εκλογών έχουν ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο και αναμένεται να ρίξουν τη σκιά τους και στην συζήτηση που προδιαγράφεται ότι θα διεξαχθεί σε κλίμα έντασης και αλληλοκατηγοριών.
Το «μενού» της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό
Για το κυβερνητικό επιτελείο το μείζον είναι το μείγμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που βιώνουν οι πολίτες από τις πολύ-επίπεδες κρίσεις και προτάσσει τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, τα επιδόματα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την αναμόρφωση του μισθολογίου στο Ε.Σ.Υ. και την ενίσχυση των ενστόλων. Επίσης, στον Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ πέρα από τις κρατικές ενισχύσεις έχει ανακοινωθεί από την 1η Μαΐου η αύξηση για τρίτη φορά του κατώτατου μισθού. Η ταυτόχρονη δημοσιονομική ισορροπία και η διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας δημιουργεί αισιοδοξία σε κυβερνητικά στελέχη για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα από το προβλεπόμενο, πριν την προσφυγή στις κάλπες.
Η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να «θολώσει» την συζήτηση
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι όπως τονίζουν αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία και αποτελεί προτεραιότητα για τους πολίτες είναι η οικονομική τους κατάσταση και η στήριξη να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης, η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να θολώσει την συζήτηση εμμένοντας σε «όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά ισχυρίζεται για τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τα λογισμικά παρακολούθησης και την ΕΥΠ», και καταλογίζουν στον κ. Τσίπρα «δολιότητα και πολιτική αναισχυντία».
Στην αντεπίθεση ο Πρωθυπουργός
Στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και τις νόμιμες επισυνδέσεις ο κ. Μητσοτάκης έδειξε διάθεση να περάσει στην αντεπίθεση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο 2016-2019 και αυτό αναμένεται να κάνει και τώρα εφόσον, όπως εκτιμούν συνεργάτες του ότι θα γίνει, προκληθεί εκ νέου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον τόνο έδωσε στη χθεσινή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι «περίσσιο θράσος παριστάνει τον κήνσορα, ενώ δύο υπουργοί του, ο κ. Παππάς και ο κ. Παπαγγελόπουλος δικάζονται για σοβαρά αδικήματα στο Ειδικό Δικαστήριο».
Στο «στόχαστρο» ο Ανδρουλάκης που επιχείρησε να συνδέσει την Εύα Καϊλή με τη ΝΔ
Στο κάδρο της αντιπαράθεσης έχει μπει πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνοντας τα βέλη της κυβέρνησης μετά την προσπάθεια να συνδέσει την Εύα Καΐλή με τη ΝΔ αφότου έγινε γνωστή η σύλληψη της για το Qatargate. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως υιοθετεί τακτική λάσπης και στρατηγική που καθιστά το ΠΑΣΟΚ παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει το επόμενο διάστημα να αναδείξει ακόμα περισσότερο αυτή την ταύτιση επαναφέροντας το σενάριο της «τερατογένεσης» όπως έχει χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης μια μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.
Πηγή