Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Πρόβα γραβάτας στο Μαξίμου για τον Τσίπρα με παγίδες νέων μέτρων

Την πολυδιαφημισμένη πρόβα της γραβάτας που πεισματικά αρνούνταν να φορέσει μέχρι τη διευθέτηση του χρέους εμφανίζεται έτοιμος πλέον να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το «κλείδωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο ωστόσο δεν συνοδεύθηκε και από την προσδοκόμενη πολιτική απόφαση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υποδέχθηκαν με έκδηλη ικανοποίηση τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, κάνοντας λόγο για «σημαντική εθνική επιτυχία» και «ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση». Πέραν αυτού, η απόφαση αποτελεί, όπως τονίζουν από το Μαξίμου, και απάντηση στα καλλιεργούμενα σενάρια εκλογών, τα οποία εκτιμάται ότι μπαίνουν μία και καλή στην άκρη.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμιζαν σε συνομιλία μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης πως «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα».

Η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, η οποία ανακοινώθηκε διά στόματος Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ αποτέλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ ανάσα για την Ηρώδου Αττικού, καθώς πλέον στην κυβερνητική φαρέτρα βρίσκεται υλοποιημένος ένας μεγάλος στόχος. Πέραν τούτου, στο Μαξίμου σημειώνουν πως με τη διευθέτηση του χρέους ανοίγει το δρόμο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενδεχομένως ακόμα γρηγορότερα και από το πρώτο τρίμηνο του 2016.

«Γρίφος» εργασιακά, πλεονάσματα και το… ΔΝΤ

Κάπου εδώ ωστόσο παύουν οι πανηγυρισμοί για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η ανοιχτή δεύτερη αξιολόγηση και η παραίνεση για επιπλέον δουλειά που πρέπει να γίνει με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, δια στόματος Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζουν πως το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 είναι ο μεγάλος δυσεπίλυτος γρίφος που πρέπει να απαντηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ενδεικτικό της σπουδής για τα εργασιακά και τα πλεονάσματα, στα οποία επιμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εις το διηνεκές για μετά το 2018, είναι το γεγονός ότι πηγές της κυβέρνησης καλούσαν το βράδυ της Δευτέρας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης: Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος.

Και τούτο διότι το φάντασμα των επιπλέον μέτρων για μετά το 2018 δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα, δεδομένου πως το ΔΝΤ προς ώρας παραμένει αδρανοποιημένο μέχρι το κλείσιμο της αξιολόγησης (και επί της ουσίας οδεύει με ορίζοντα το 2018 όταν και θα επανεξεταστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος), ενώ την ίδια ώρα η σπουδή του Βερολίνου για πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018 και παρά την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος την ίδια περίοδο, θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί δίχως πρόσθετα μέτρα. Στο κυβερνητικό επιτελείο παρατηρούν προσεκτικά την κόντρα που μαίνεται μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να αποκαλύπτει σήμερα τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.


Πηγή