Τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθόρισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του οργάνου, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής (18:00) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Αρχικά τον λόγο θα λάβουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ένας κύκλος 6 ομιλητών (από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα).
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Κυβέρνηση για πρόταση μομφής: Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει το αποτυχημένο χθες
Με βάση τον προγραμματισμό τα κόμματα θα πρέπει να παραδώσουν στο προεδρείο τις λίστες με τα ονόματα των βουλευτών που επιθυμούν να τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασιστεί να γίνουν συνεχείς κύκλοι 12 ομιλητών (ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων) με στόχο να μιλήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές.
Οι συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται αργά το βράδυ της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (οι βουλευτές θα χωριστούν σε 3 γκρουπ και των 100 που θα ψηφίσουν ξεχωριστά προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα συνωστισμού λόγω της πανδημίας).
Τι χρειάζεται για να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας
Για να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) κάτι που πρακτικά είναι απίθανο λόγω της ισχυρής κυβερνητικής πλειοψηφίας των 157.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πολιτικοί αρχηγοί είθισται να τοποθετούνται την τελευταία μέρα της συζήτησης με αντίστροφη φορά προς τη δύναμη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων (τελευταίος ο πρωθυπουργός).
Πηγή