Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
Στο σημερινό πρόγραμμα υπάρχει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς και τα εργασιακά με την παρουσία της νέας υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, που θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τους θεσμούς.
Στην ατζέντα της β’ αξιολόγησης περιλαμβάνονται επίσης τα δημοσιονομικά μεγέθη για τη διετία 2017- 2018, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα επαγγελμάτων (μηχανικοί, λιμενεργάτες κ.ά.), η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα ειδικά μισθολόγια κ.λπ.
Ειδικά για το δημοσιονομικό κενό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπάρχουν τόσο τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού- όπου καταγράφεται υπέρβαση εσόδων και πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ το δεκάμηνο εφέτος-, όσο και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το γ’ τρίμηνο με ρυθμό 1,5%. «Κρας τεστ» αναμένεται να αποτελέσει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα αναχώρησης- σύμφωνα με το πρόγραμμα- των επικεφαλής των κλιμακίων από την Αθήνα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να δώσει το «πράσινο φως» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το χρέος (αλλά και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων) και να συζητηθεί στη συνέχεια η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή