«Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή και διατυπώνεται παντού. Η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας και δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας στην κριτική που διατυπώθηκε σήμερα από κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την στάση που τηρεί η κυβέρνηση στη ρητορική Ερντογάν, αλλά και σε όσα δηλώνει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, που συζητά ενσωμάτωση οδηγίας για τα στεγαστικά δάνεια, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι κατά το χθεσινό briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε να μην γνωρίζει το θέμα, αν και θα έπρεπε να τον είχε ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «είναι εμφανής πλέον η ανεπάρκεια όσον αφορά την ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών» σημειώνοντας ότι είναι πρωτοφανή αυτά που λέει ο Ρ. Τ. Ερντογάν. Είπε ακόμη, ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η ρητορική που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της αλβανικής ηγεσίας και του Τούρκου Προέδρου. Ο κ. Λοβέρδος αναρωτήθηκε επίσης, αν υπάρχει πρόβλημα στην ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ή αν υπάρχει ζήτημα επικοινωνίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχουμε κάνει δημόσιες δηλώσεις και είναι υποδειγματική η στάση μας στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, αν και δεχθήκαμε αδυσώπητο πόλεμο, με χαρακτηρισμούς περί προδοτών. Δεν επιστρέφουμε αυτές τις πρακτικές και επί 2 χρόνια κρατάμε στάση συνεπούς αντιπολίτευσης. Αλλά υπάρχει ένα όριο. Μήπως έτσι κοιμάστε; Τι συμβαίνει; Είναι πρωτοφανή αυτά σε βάρος της χώρας. Είχαμε τον Ερντογάν και προστέθηκε ο Ράμμα. Τι συμβαίνει; Εκδηλώνετε αδυναμία; Είναι η στάση της αντιπολίτευσης που σας κοιμίζει;», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Έγινε συνεδρίαση την Παρασκευή και δεν υπήρξε καμία διαρροή. Και αυτό δείχνει κάτι. Απέναντι όμως σε αυτό αντιδράτε με τέτοιο τρόπο; Ο πολίτης τι θα κάνει άμα σας βλέπει έτσι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής; Είστε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν μπορείτε να παίζετε και δεν είστε και σπίτι σας», είπε ο κ. Λοβέρδος.
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορούσε να έχει την επιβεβαίωση της είδησης και γι’ αυτό δεν αναφέρθηκε στην είδηση. Από εκεί και μετά, οι δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι ξεκάθαρες και η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωση της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης που διατυπώνεται παντού», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.
Λίγο αργότερα όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι υφίσταται θέμα στις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, και υφίσταται θέμα και στις σχέσεις μας με την Αλβανία. «Ουδείς εξ ημών θυμάται στη διάρκεια της ζωής του, αρχηγό του τουρκικού κράτους ή της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητεί ευθέως, τη συνθήκη της Λωζάνης. Ουδέποτε», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι ενώ η Τουρκία αντιμετώπιζε τη Συνθήκη της Λωζάνης ως κείμενο σεβαστό, μέσα σε λίγες ημέρες ακούμε σε ευρεία διατύπωση προς την τουρκική κοινωνία, τον πρόεδρο της Τουρκίας να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης ευθέως. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε πως θα έπρεπε να καταδικαστούν οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και από την ΕΕ, διότι συνιστούν δυναμίτη στα θεμέλια των συνθηκών οι οποίες ρυθμίζουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τόνισε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου απειλούν ευθέως την Ελλάδα και άρα αυτό είναι κάτι που «δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε». Στο κλίμα αυτό, ο κ. Δένδιας είπε ότι συνιστά κίνηση υψηλού συμβολισμού η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σαφή στήριξη της κυβέρνησης όσον αφορά τη διεκδίκηση των εθνικών δικαίων. Ο κ. Δένδιας είπε ότι είναι ορθότατη και η σημερινή τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σημειώνοντας όμως, ότι «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να υποβαθμίζει μια μέγιστη απειλή, μια πρωτοφανή απειλή τα τελευταία 70, 80 χρόνια». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη στάση του κ. Ράμμα που θέτει θέμα Τσάμηδων στην Ελλάδα, «αν και όλοι γνωρίζουμε τι έγινε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Με ποιο ηθικό ανάστημα έρχεται ο Αλβανός πρωθυπουργός και θέτει τέτοια ζητήματα στην Ελλάδα σήμερα;», ανέφερε, σημειώνοντας μάλιστα, ότι αυτά ο κ. Ράμα τα λέει στην Ελλάδα σήμερα με την κρίση, αλλά δεν τα έλεγε όταν η Ελλάδα υποδεχόταν χιλιάδες Αλβανούς, όταν η Αλβανία ήταν σε οικονομική δυσπραγία. Ο κ. Δένδιας είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα δέοντα άμεσα και πρέπει να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τα θέματα αυτά, όπως σαφής πρέπει να είναι η ενημέρωση και για την ατζέντα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν, «τι έχουμε δηλαδή να συζητήσουμε με κάποιον που μας απειλεί» και αν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι αυτή η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνει στο σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας, ας γίνει κατ’ ιδίαν, είτε στο Συμβούλιο Εξωτερικής, είτε στους αρχηγούς των κομμάτων.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σημειώνοντας ότι τόσο οι δηλώσεις Ερντογάν, όσο και οι δηλώσεις Ράμα, φαίνεται ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αστάθειας. Ο κ. Μαντάς είπε ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να είναι προσηλωμένες στο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας με τους γείτονες και αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει καμία περίπτωση να μην είμαστε κάθετοι απέναντι στο απαράβατο των εθνικών συνόρων και των εθνικών δικαίων. «Μην επενδύουμε σε αυτά τα ζητήματα που είναι ζητήματα εξαιρετικά κρίσιμων χειρισμών, να λειτουργήσουμε αντιπολιτευτικά», είπε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα στην περιοχή και αποκρούει οποιαδήποτε αμφισβήτηση εκπορεύεται είτε από τον Τούρκο πρόεδρο είτε από τον Αλβανό πρωθυπουργό.
Πηγή