Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάγωμα των περιουσιών των Ρώσων ολιγαρχών στην Ελβετία ζήτησε ο Ζελένσκι

Το πάγωμα των περιουσιών των Ρώσων ολιγαρχών ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Ελβετούς.

Μέσω βιντεοκλήσης, ο Ζελένσκι επέκρινε εταιρίες όπως η Nestlé που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, παρά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ζήτησε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των στενών συνεργατών του Κρεμλίνου στις ελβετικές τράπεζες.

Σε μια ομιλία σε απευθείας σύνδεση με το Κίεβο, που απηύθυνε στους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Ελβετικό Κοινοβούλιο στη Βέρνη, ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε τις ελβετικές εταιρίες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

«”Τρώμε καλά. Ζούμε καλά”, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρία σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ουκρανία, Μαριούπολη: Ανησυχία για 19 ορφανά, εγκλωβισμένα σε σανατόριο -Στο κρύο, με τα τρόφιμα να τελειώνουν

Ουκρανία: Εκκληση της συζύγου Ζελένσκι για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

«Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται» και όταν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, πολιορκημένης ουκρανικής πόλης, είναι «χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και κάτω από τους βομβαρδισμούς», κατήγγειλε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους ο Ελβετός πρόεδρος, Ιγκνάσιο Κασίς, που είχε ανεβεί πάνω στη σκηνή μαζί με Ουκρανούς διπλωμάτες, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την 9άλεπτη ομιλία του Ζελένσκι, που μεταφράστηκε στα γερμανικά, παρά κάποια παροδικά τεχνικά προβλήματα.

Στη σκηνή είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Σταματήστε τον πόλεμο τώρα». Αντιπολεμικοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

«Πονάει», συνέχισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις τράπεζες. «Τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο βρίσκονται στις τράπεζές σας. Βοηθήστε μας να το πολεμήσουμε αυτό. Για να παγώσουν αυτά τα κεφάλαια» των ολιγαρχών.

«Είναι ανάγκη να παγώσουν εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ανθρώπων και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Και αυτή επίσης είναι μια μάχη ενάντια στο κακό, αλλά μπορείτε να την κάνετε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ακόμη, ζήτησε να αφαιρεθούν από τους Ρώσους αξιωματούχους οι περιουσίες και τα προνόμιά τους. Ο αριθμός των πλούσιων Ρώσων που διαμένουν στην Ελβετία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Έχω εντυπωσιαστεί πολύ, αγαπητέ Βολοντίμιρ, από τη θέλησή σου να αντισταθείς», του απάντησε, στα αγγλικά, ο Ελβετός ομόλογός του, Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας τη Δευτέρα (21/3).

«Μας εντυπωσιάζει το θάρρος με το οποίο ο λαός σας αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη. Μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, που είναι και οι θεμελιώδεις αξίες μας», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Η σύζυγος του Ζελένσκι ζητεί «πραγματικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Η Ολένα Ζελένσκα, η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC), μια οργάνωση που εκπροσωπεί 580 εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, να βοηθήσει στη διοργάνωση «πραγματικών ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία.

«Γνωρίζοντας την εμπειρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στη διευθέτηση ανθρωπιστικών κρίσεων, σας ζητάμε να βοηθήσετε, κυρίως μέσω συνδεδεμένων υπηρεσιών, την Ουκρανία και τους Ουκρανούς που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο», γράφει η Ζελένσκα σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

«Σας ζητώ πρώτα από όλα να γίνετε μεσολαβητές στη διοργάνωση πραγματικών ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών συγκεντρώνει 352 εκκλησίες και άλλες εκκλησιαστικές κοινότητες από σχεδόν 100 χώρες και εδάφη που περιλαμβάνουν τις περισσότερες ορθόδοξες εκκλησίες, μεγάλο αριθμό αγγλικανικών, βαπτιστικών, λουθηρανικών, μεθοδιστικών και μεταρρυθμιστικών Εκκλησιών, καθώς και πολλές ενωμένες και ανεξάρτητες εκκλησίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου (19/3), το Γραφείο του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία στο διάστημα από τότε που άρχισε η σύγκρουση και έως τις 18 Μαρτίου.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από εκρηκτικό πολεμικό υλικό, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, καθώς και πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το OHCHR.

Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος από τότε που το OHCHR, το οποίο διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη μπορέσει να επαληθεύσει τις αναφορές για θύματα από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, αναφέρει η ανακοίνωση.


Πηγή