Ο 14χρονος Ινδός Afnan Jasim επέζησε από μια σπάνια αμοιβάδα που τρώει εγκέφαλο.
Πιστεύεται ότι μολύνθηκε τον Ιούνιο αφού πήγε για μπάνιο σε μια λίμνη στη νότια πολιτεία της Κεράλα. Ο γιατρός του είπε ότι η αμοιβάδα – που ονομάζεται Naegleria fowleri – πιθανότατα εισήλθε στο σώμα του από το νερό που είχε μολυνθεί από αυτήν. Η πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM), η ασθένεια που προκαλείται από την αμοιβάδα, έχει ποσοστό θνησιμότητας 97%.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μεταξύ 1971 και 2023, μόνο οκτώ άλλοι άνθρωποι έχουν επιζήσει από τη νόσο σε τέσσερις χώρες – Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεξικό και Πακιστάν. Σε όλες τις περιπτώσεις, η μόλυνση διαγνώστηκε μεταξύ εννέα ωρών και πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων – κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωσή τους. Οι ειδικοί της ιατρικής λένε ότι η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για τη θεραπεία της νόσου. Τα συμπτώματα της PAM περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο, αποπροσανατολισμό, άκαμπτο λαιμό, απώλεια ισορροπίας, επιληπτικές κρίσεις και/ή παραισθήσεις. Ο 14χρονος άρχισε να βιώνει τα συμπτώματα πέντε ημέρες αφότου είχε πάει για μπάνιο σε μια τοπική λίμνη στην περιοχή Kozhikode. Εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις και άρχισε να παραπονιέται για έντονους πονοκεφάλους. Οι γονείς του τον πήγαν στο γιατρό, αλλά η κατάστασή του δεν βελτιώθηκε.
Ευτυχώς, ο πατέρας του MK Siddiqui, 46 ετών, συνέδεσε τα συμπτώματα του γιου του με κάτι που είχε διαβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Siddiqui, ο οποίος είναι παραγωγός γαλακτομικών, είπε ότι διάβαζε για τις επιπτώσεις του ιού Nipah -ένα αγόρι πέθανε πρόσφατα από αυτόν στην Κεράλα- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν βρήκε πληροφορίες για τη θανατηφόρα αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο. «Διάβασα κάτι για επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από λοίμωξη. Μόλις ο Afnan εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις, τον πήγα εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο», είπε ο κ. Siddiqui. Όταν οι κρίσεις δεν σταμάτησαν, πήγε τον γιο του σε άλλο νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν είχε νευρολόγο. Τελικά, πήγαν τον έφηβο στο Baby Memorial Hospital στο Kozhikode, όπου το αγόρι νοσηλεύτηκε από τον Dr Abdul Rauf, έναν σύμβουλο εντατικής παιδιατρικής. «Η νόσος διαγνώστηκε μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων», είπε ο γιατρός στο BBC.
Πώς εισέρχεται στο σώμα η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα
Ο Dr Rauf τόνισε ότι ο πατέρας του έφηβου ενημέρωσε τους γιατρούς ότι ο Afnan κολύμπησε σε λίμνη και τα επακόλουθα συμπτώματά του, γεγονός που τους βοήθησε να διαγνώσουν έγκαιρα την ασθένεια. Η αμοιβάδα είναι γνωστό ότι εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω ρινικών διόδων και καταλήγει στον εγκέφαλο. «Το παράσιτο στη συνέχεια απελευθερώνει διάφορες χημικές ουσίες και καταστρέφει τον εγκέφαλο», είπε ο Dr Rauf. Οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της ενδοκρανιακής πίεσης [που ασκείται από υγρά μέσα στο κρανίο και στον εγκεφαλικό ιστό]. Πρόσθεσε ότι η αμοιβάδα βρέθηκε σε λίμνες γλυκού νερού, ιδιαίτερα σε νερό που ήταν ζεστό.
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πηδούν ή να βουτούν στο νερό. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εισέλθει η αμοιβάδα στο σώμα. Αν το νερό είναι μολυσμένο, η αμοιβάδα μπαίνει από τη μύτη σου», εξήγησε και συνέστησε στον κόσμο να αποφεύγει τα νερά που έχουν μολυνθεί. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το BBC, ακόμη και στις πισίνες, συνιστάται στους ανθρώπους να κρατούν το στόμα τους πάνω από τη στάθμη του νερού. «Η χλωρίωση των υδάτινων πόρων είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο γιατρός.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην πολιτεία Καρνατάκα έκανε λόγο για περιπτώσεις βρεφών τοπικά και σε μέρη όπως η Νιγηρία που προσβλήθηκαν από μολυσμένο νερό στο μπάνιο. Από το 1965, περίπου 400 περιπτώσεις PAM έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ινδία είχε λιγότερα από 30 κρούσματα μέχρι στιγμής. «Η Κεράλα ανέφερε ένα κρούσμα PAM το 2018 και το 2020», είπε ο γιατρός. Μόλις φέτος, έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα στην Κεράλα. Από αυτούς οι τρεις έχουν χάσει τη ζωή τους και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ενώ ο Afnan έχει πάρει εξιτήριο, το έκτο άτομο έχει επίσης ανταποκριθεί στη θεραπεία και αναρρώνει.
Σύμφωνα με τον Dr Rauf πριν μεταφερθεί ο 14χρονος στο νοσοκομείο, τρία άτομα είχαν ήδη πεθάνει στην Κεράλα από την ασθένεια. «Μετά από δύο θανάτους στο νοσοκομείο μας, ενημερώσαμε την κυβέρνηση καθώς επρόκειτο για ζήτημα δημόσιας υγείας και ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης», εξήγηση. Σύμφωνα με το BBC, αυτή ήταν η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που είχε συναντήσει ο πατέρας του έφηβου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η θεραπεία
Οι γιατροί διεξήγαγαν τεστ στο Afnan που βοήθησαν στην ανίχνευση της παρουσίας αμοιβάδας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του αγοριού και στη συνέχεια χορήγησαν έναν συνδυασμό αντιμικροβιακών φαρμάκων με ένεση στη σπονδυλική στήλη.
Η θεραπεία περιελάμβανε επίσης τη χορήγηση Miltefosine – ένα φάρμακο που η κρατική κυβέρνηση εισήγαγε από τη Γερμανία. «Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για σπάνιες ασθένειες στην Ινδία, αλλά δεν είναι πολύ ακριβό», είπε ο γιατρός και περιγράφοντας την κατάσταση του νεαρού κατά την ανάρρωση είπε ότι την πρώτη ημέρα δεν είχε πλήρη συναίσθηση λόγω των επιληπτικών κρίσεων. Ωστόσομ μέσα σε τρεις ημέρες, η κατάσταση του άρχισε να βελτιώνεται. πρόσθεσε. Μια εβδομάδα αργότερα, οι γιατροί επανέλαβαν τις εξετάσεις και διαπίστωσαν ότι η αμοιβάδα δεν υπήρχε πλέον στο σώμα του.
Ο 14χρονος θα συνεχίσει να παίρνει φάρμακα για ένα μήνα, και στη συνέχεια σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις σπουδές του. Μετά τη δύσκολη αυτή περιπέτεια, ο 14χρονος λέει ότι θέλει να αποκτήσει πτυχίο στη νοσηλευτική. «Είπε στον γιατρό ότι οι νοσοκόμες εργάζονται τόσο σκληρά για τους ασθενείς», δήλωσε ο πατέρας του.
Πηγή: BBC
Πηγή