Μέσα από ολομέτωπη αντεπίθεση επιχειρεί το Μαξίμου να διαχειριστεί τη «βόμβα» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η απόφαση της Ολομέλειας εκλαμβάνεται ως μία σημαντική ήττα, με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν πως πρόκειται μονάχα για μία μάχη, προετοιμαζόμενοι κατ’ αυτόν τον τρόπο για τη συνέχιση του ανένδοτου όπως αποδεικνύεται πολέμου για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Το κεντρικό μήνυμα το οποίο εξέπεμπαν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ ήταν ένα: «Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση και εκεί θα καταφύγει», απορρίπτοντας τα περί πρόωρων εκλογών που έθεσε απευθείας η ΝΔ. «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικές αποφάσεις από από το λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς επαναλαμβάνοντας τη σχετική ρήση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τα «όνειρα αποσταθεροποίησης».
«Η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν-και όσοι νομίζουν πως θα βάλουν φρένο στη βούληση της κυβέρνησης να πληρώσουν όσοι θέλουν να λάβουν άδεια, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν εφαρμόζοντας τις βασικές προδιαγραφές και δεν θα πετύχουν να λειτουργούν χωρίς τις αυστηρές ρυθμίσεις. Αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Θα είναι ρύθμιση-γέφυρα. Όσοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε ευθαρσώς να το ξεχάσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας.
Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν πως η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης.
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν. Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού.
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα ήδη από τα μεσάνυχτα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη με μία πρωτοφανούς σκληρότητας δήλωση προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση τη Δευτέρα, με την οποία μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας, την οποία θα πρέπει να πληρώσει. Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.
Το τίμημα για τη βεβαίωση προσωρινών αδειών δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, με πηγές του Μαξίμου να τονίζουν ότι θα ληφθεί υπόψη το τίμημα που κατέβαλαν οι τέσσερις καναλάρχες που εξασφάλισαν άδεια από τον ακυρωθέντα πλέον διαγωνισμό, ενώ άπαντες περιμένουν να δουν το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών προκειμένου να διαμορφωθεί ανάλογα και η νομοθετική ρύθμιση.
Την ίδια ώρα πάντως στο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, πνέουν μένεα κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμποντας στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ενδεικτικές είναι οι σκληρές αναφορές της Όλγας Γεροβασίλη που τόνισε πως «η απόφαση είναι δεσμευτική αλλά κρίνεται και από τις συνέπειές της», παραπέμποντας στην ανάκληση των πρωτοβουλιών για τους παιδικούς σταθμούς, τους νέους επιστήμονες και τα νοσοκομεία, οι οποίες θα χρηματοδοτούνταν από τα 255 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη έκανε ιδιαίτερη μνεία σε παλαιότερες αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, τις περικοπές συντάξεων, το κλείσιμο της ΕΡΤ. Την ίδια ώρα από το Μαξίμου στηλιτεύουν το οξύμωρο σχήμα που δημιουργείται, αφού επί της ουσίας το ΣτΕ με την απόφασή του ζητά την επιστροφή στο καθεστώς ανομίας των τελευταίων 27 ετών, το οποίο το ίδιο το ΣτΕ με απόφασή του το 2010 είχε κρίνει αντισυνταγματικό.
Πέραν των πρωτοβουλιών στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών ωστόσο, η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά πιθανότατα να επισπεύδει και τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος φαίνεται όλο και πιθανότερο να ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο για να δοθεί φρέσκος αέρας στο κυβερνητικό επιτελείο.
Το μείζον ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο το νέο κυβερνητικό σχήμα θα βρει τον Νίκο Παππά στο ίδιο χαρτοφυλάκιο, με τη στάση που τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά και την απόφαση του ΣτΕ να δείχνει πως δεν τίθεται θέμα προς το πρόσωπο του υπουργού.
Πηγή