Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Πώς βγήκε το πλεόνασμα 4%

Με την υπερφορολόγηση να έχει χτυπήσει κόκκινο, τα νοικοκυριά να έχουν γονατίσει, τις επιχειρήσεις να έχουν στραγγίξει από ρευστότητα, την πραγματική οικονομία να συμπιέζεται υπό το βάρος των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δημοσίου, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να ψαλιδίζεται το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε τα τελευταία δυο χρόνια να εμφανίσει σούπερ πλεονάσματα πολλαπλάσια αυτών για τα οποία έχει δεσμευτεί με το Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση επέβαλε την τελευταία διετία αχρείαστη λιτότητα που συνολικά υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ. Με τα παραπάνω μέτρα που επιβλήθηκαν η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους και πέτυχε ένα «ματωμένο» πλεόνασμα όπως παραδέχθηκε χθες ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Eurostat επικύρωσε χθες τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, μετά και την καταβολή κοινωνικού μερίσματος, διαμορφώθηκε πέρυσι στο 4% του ΑΕΠ (4,2% του ΑΕΠ με βάση τους όρους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής) όταν το Μνημόνιο απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Οι αριθμοί ευημερούν. Όχι όμως και οι άνθρωποι.

Το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί και το 2016. Το Μνημόνιο απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ αλλά στο τέλος της χρονιάς προέκυψε 4,2% του ΑΕΠ (3,9% με βάση τους κανόνες της Eurostat).

Το 2016 η ελληνική κοινωνία φορτώθηκε με αχρείαστα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στις απαιτήσεις του Μνημονίου και στο τελικό αποτέλεσμα. Πέρυσι τα «άχρηστα» μέτρα διαμορφώθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ όταν ο ετήσιος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ φθάνει τα 2,65 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση των μνημονιακών στόχων στο μέτωπο του πλεονάσματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται να αποτελέσει το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης ώστε να αποκρουστούν οι πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εφαρμοστεί ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου 2019 το ψαλίδι στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους και πίεζε για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Τώρα προβλέπει ότι το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, όσο απαιτεί το πρόγραμμα. Παρότι δεν έχει διευκρινιστεί από την πλευρά του με την εφαρμογή ποίων μέτρων προβλέπει επίτευξη του στόχου, η ανησυχία εδράζεται στην αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ επισημαίνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να επιτυγχάνονται με φιλικά προς την ανάπτυξη μέσα.

Με αυτό το σκεπτικό επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου έως και τα 5.700 ευρώ, τονίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Την ίδια ώρα ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν ανεδαφικές τις προσδοκίες που διατυπώνονται από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τις οποίες τυχόν ταχύτερη εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου από το 2019 θα μπορούσε να «ανταλλαγεί» με καθυστέρηση εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις έως και κατά 18% για ένα χρόνο. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» διαμηνύεται αρμοδίως

localStorage.clear();


Πηγή