Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Πώς είδε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη Ερντογάν

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά θετικά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, μετά από τη σχετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τονίζεται σχετική ανακοίνωση.

Μετά τη συνεδρίαση του οργάνου ανακοινώθηκε ότι: «Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και την συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες που αποκλιμακώνουν την ένταση και διευρύνουν τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης είναι όχι μόνο σημαντικές, αλλά επιβεβλημένες.

Με την επίσκεψη αυτή έγινε ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων, αλλά μπορεί να ανοίξει και μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Η καθαρή και σαφής τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το αδιαπραγμάτευτο της συνθήκης της Λοζάνης ήταν αυτονόητη, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο έχουν οικοδομηθεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών. Θετική ήταν η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας».

Επίσης, θετικά αποτιμάται η αναγνώριση των πολλαπλών προελεύσεων των πολιτών της μειονότητας, που αναγνώρισε ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά και η αποδοχή ότι τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ελληνικού κράτους. Είναι, όμως, αναγκαίο και από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης να παρθούν περαιτέρω μέτρα για την προστασία και τη στήριξη της μουσουλμανικής μειονότητας, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με προγραμματικές προτάσεις και σΣχετικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Εξάλλου, καταγράφουμε ως σημαντική την άμεση δημόσια ανακοίνωση από πλευράς διεθνών παραγόντων υπέρ της αυτονόητης ισχύος της Συνθήκης της Λοζάνης. Επίσης, είναι σημαντική η δημόσια αναφορά εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού στην κοινή συνέντευξη τύπου, τόσο σε ζητήματα που αφορούν στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών κεκτημένων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, όσο και σε συγκεκριμένες πτυχές μιας αναγκαίας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. Εν προκειμένω, συνολικά μπορεί να αποτιμηθεί ως θετική η δημόσια έκθεση των ιδιαίτερων απόψεων κάθε χώρας στο σύνολο των ζητημάτων της περιοχής. Δεν προκλήθηκαν εξάλλου διπλωματικά προβλήματα κατά την επίσκεψη στη Δυτική Θράκη, ενώ συνολικά έμειναν μετέωρες όλες οι ακραίες αιτιάσεις και οι πρόχειροι σχολιασμοί από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τέλος, θετικά αποτιμάται η συμφωνία με την τουρκική πλευρά που θα επιτρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας μετανάστες και πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, καθώς αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών».

localStorage.clear();


Πηγή