Έγγραφα που αποκαλύπτουν παρακολουθήσεις χρηματικών ροών διεθνώς από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα χάκερ με την ονομασία The Shadow Brokers. Σύμφωνα με τα αρχεία αυτά, η Υπηρεσία (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών SWIFT και παρακολουθούσε τραπεζικές συναλλαγές μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.
Στα αρχεία αυτά, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, συμπεριλαμβάνεται κώδικας λογισμικού τον οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν κακοποιοί για να εισβάλλουν σε εξυπηρετητές (servers) του συστήματος SWIFT και να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των τραπεζών και ακόμη και να κλέψουν χρήματα, επισήμανε ο Σέιν Σουκ, σύμβουλος ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής που έχει βοηθήσει τράπεζες να ερευνήσουν παραβιάσεις των συστημάτων τους.
Μερικά από τα έγγραφα αυτά φέρουν τα σύμβολα και τις σφραγίδες της NSA, αλλά η αυθεντικότητά τους δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί.
Στο υλικό που έφερε στη δημοσιότητα η μυστηριώδης ομάδα χάκερ συγκαταλέγονται προγράμματα και τεχνάσματα για επιθέσεις σε προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows, πολλά από τα οποία μπορούν ακόμη να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με ειδικούς. Η εταιρεία Microsoft, η κατασκευάστρια των Windows, ανέφερε ότι δεν έχει ειδοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση πως υπήρχαν τέτοια αρχεία ή ότι έχουν κλαπεί. «Εκτός των δημοσιογράφων, κανένα πρόσωπο και κανένας οργανισμός δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας σχετικά με τα υλικά που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Shadow Brokers» ανέφερε η εταιρεία σε γραπτή δήλωσή της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση έχει σημασία, διότι η NSA γνώριζε εδώ και μήνες ότι η ομάδα των Shadow Brokers είχε καταφέρει να παρεισφρήσει. Η διαδικασία που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι να ειδοποιεί εταιρείες για επικίνδυνα κενά ασφαλείας στα προγράμματά τους, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον Σουκ, εγκληματίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν για να εισβάλουν σε τράπεζες και να κλέψουν χρήματα, όπως είχε συμβεί πέρυσι στην κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές, η οποία υπέστη ζημία ύψους 81 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για τη μεταφορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά. Η εταιρεία SWIFT, η οποία εδρεύει στο Βέλγιο, υποβάθμισε τον κίνδυνο να γίνουν επιθέσεις με τη χρήση του κώδικα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι χάκερ και εξήγησε ότι εκδίδει συχνά ενημερώσεις ασφαλείας και συμβουλές προς της τράπεζες που είναι πελάτες της για την αντιμετώπιση των γνωστών απειλών. Η εταιρεία ανέφερε επίσης πως δεν έχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι έχει υπάρξει οποτεδήποτε παρείσφρηση στο κύριο δίκτυο της. Είναι πάντως πιθανό να υπήρξε παραβίαση των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων πελατών της τοπικά, πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην NSA.
Όταν κακοποιοί έκλεψαν την Τράπεζα του Μπανγκλαντές πέρυσι εισέβαλαν στο τοπικό δίκτυο SWIFT και μετέφεραν χρήματα από τον λογαριασμό της στην κεντρική τράπεζα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησαν οι Shadow Brokers χθες, η NSA πιθανόν απέκτησε πρόσβαση στο δίκτυο SWIFT μέσω εταιρειών που προσφέρουν πρόσβαση σε τράπεζες που θεωρούνται μικροί πελάτες, ή ανταλλάσσουν μηνύματα για λογαριασμό τους.
Σύμφωνα με τον Κρις Τόμας, γνωστό ερευνητή για θέματα κυβερνοασφάλειας, τα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πως η NSA «ήταν σε θέση να εισβάλλει σε συστήματα SWIFT, κατά τα φαινόμενα για να παρακολουθεί, αν όχι να προσκόπτει, τις συναλλαγές τρομοκρατικών οργανώσεων».
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το να εμποδιστεί η ροή χρημάτων από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη προς την αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και αλλού ήταν ένας από τους στόχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.
Το 2013, έγγραφα που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξαν πως η NSA ήταν σε θέση να παρακολουθεί το σύστημα SWIFT και το έκανε για να εντοπίζει συναλλαγές που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Πηγή