Το βιβλίο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος», παρουσιάστηκε απόψε στην Πάτρα, παρουσία του συγγραφέα του Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλώντας στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι «στο βιβλίο του ο συγγραφέας, μέσα από μία ψύχραιμη αποτύπωση των γεγονότων, όχι μεροληπτική, αλλά και καθόλου όμως απόμακρη, προσπαθεί να κάνει συνδέσεις με το σήμερα και θεωρώ και προβλέψεις για αυτό το οποίο θα ζήσουμε, εφόσον καταφέρουμε και διαβάσουμε τα βαθύτερα νοήματα».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία», πρόσθεσε, «ότι αν το διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο δημιουργεί ταυτίσεις με τη ζωή του και τον εαυτό του».
Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «την πιο στέρεα δημοκρατία πρέπει να την υπερασπιζόμαστε, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο», συμπληρώνοντας ότι «δεν αρκεί μόνο να έχουμε σταθερότητα στη χώρα, είναι το πιο σημαντικό και ναι οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι ένα σταυροδρόμι για να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα».
Επίσης, ανέφερε ότι «ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ως ένας άνθρωπος που έχει την τιμή να βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα» και πρόσθεσε: «Μπορώ όμως να πω, ότι ναι σε όλα τα επίπεδα είμαστε πολύ καλύτερα από εκεί που ήμασταν πριν από κάποια χρόνια».
«Πολλοί θεωρούν», συνέχισε, «ότι οι ευρωεκλογές, που έρχονται, είναι εκλογές που απλά θα στείλουν μηνύματα», και συμπλήρωσε: «Προφανώς, ο καθένας στέλνει όποιο μήνυμα θέλει. Αυτή είναι δημοκρατία μας. Αλλά δεν είναι τίποτα δεδομένο. Ούτε η σταθερότητα, ούτε η ευημερία, ούτε τα πρώτα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει και για τα πολλά που ακόμα πρέπει να γίνουν».
Από την πλευρά του, ο συγγραφέας, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης, είπε ότι «πρέπει να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε καλύτερα, αλλά όμως δεν θα πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε φτιάξει».
Ακόμη, είπε ότι «χαίρομαι πραγματικά ότι το βιβλίο δίνει την ευκαιρία να γίνει μία συζήτηση για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη».
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Τσιόδρας είπε ότι «σήμερα δεν κρίνεται προφανώς η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αλλά κρίνεται το πού θα πάει η Ευρώπη και πόσο μπορούν να συνεννοηθούν οι δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν τραβήξει μπροστά το ευρωπαϊκό άρμα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι, όσον αφορά την Ελλάδα, το κυρίαρχο είναι «πώς θα ενισχυθούν εκείνες οι δυνάμεις, οι οποίες μπορούν πράγματι να προβάλλουν ένα πρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρώπη και τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό έχει γίνει με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Μιλώντας για τις επικείμενες ευρωεκλογές, είπε ότι «δεν είναι δημοσκόπηση, αλλά κρίνεται το αν θα μείνουμε σε έναν δρόμο πολιτικής σταθερότητας, που έχουμε εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια».
Ακόμη, ανέφερε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πολλές, για αυτό θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύουμε την κοινή πορεία και όχι να γυρίσουμε σε ένα παρελθόν που κανένας μας δεν θέλει να ξαναζήσει».
Παίρνοντας τον λόγο, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος τόνισε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα είναι να ξαναγυρίσει στη ρίζα της, η οποία είναι η ειρήνη», και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσει την ασφάλειά της, τώρα που οι Αμερικανοί, σιγά-σιγά, εγκαταλείπουν την περιοχή, γιατί δεν τους είναι ενδιαφέρουσα».
«Είναι χρυσή ευκαιρία αυτή την στιγμή για την Ευρώπη και ειδικά για εμάς», συνέχισε, «να πάρει η Ευρώπη την γεωπολιτική τύχη και την ασφάλειά της στα χέρια της».
Ο δημοσιογράφος , Δημήτρης Αβραμίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «η ευρωπαϊκή διαδρομή είναι μία αλληλουχία από γενναία βήματα προς τα εμπρός, από επώδυνες οπισθοχωρήσεις και κυρίως από συμβιβασμούς, που άλλοτε πηγαίνουν τα πράγματα προς τα εμπρός και άλλοτε προς τα πίσω».
Μιλώντας για το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, υπογράμμισε ότι «είναι ένα διπλωματικό χρονικό, ένα κοινωνικό και πολιτικό δοκίμιο, έχοντας ταυτόχρονα στοιχεία εκλογικής κοινωνιολογίας που εξιστορεί μια σπουδαία περιπέτεια».
Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε και ο δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Μάγνης , ο οποίος σημείωσε ότι «το βιβλίο είναι το ‘περιβόλι΄ τού δημοσιογράφου, δηλαδή διαβάζοντάς το βλέπω την επιτομή αυτού που λέω, δηλαδή αντικειμενική υποκειμενικότητα».
Όπως πρόσθεσε, «ο συγγραφέας γράφει για την ευρωπαϊκή υπόθεση, κριτικά , αλλά ταυτόχρονα γράφει τόσο ολοκληρωμένα και τόσο τίμια, που σου δίνει την δυνατότητα να καταλάβεις ενδεχομένως σημεία, με τα οποία θα ήθελες να διαφωνήσεις».
Μιλώντας στην συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ‘Αννα Μαστοράκου, σημείωσε ότι «ο ευρωπαίος πολίτης έχει τα πλεονεκτήματα της οικονομικής ενοποίησης, της ειρήνης και κοινές πολιτικές που τις αξιολογούμε όταν υπάρχουν οι διάφορες κρίσεις, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συγκεκριμένες, όπως τα εθνικά συμφέροντα και το έλλειμμα της εκπροσώπησης που το νιώθουν πάρα πολύ οι ευρωπαίοι πολίτες».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Νατάσα Πατρινού.
Πηγή