Τη σημασία της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ερωτηθείς για το αν μπορεί η Ελλάδα να είναι ένα success story σημείωσε: «Απολύτως. Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν πίστευε ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα είναι success stories. Όταν αναφέρομαι σε αυτές τις τέσσερις χώρες, πάντα μιλάω για τέσσερις επιτυχίες. Θα μπορώ πλέον να συμπεριλάβω την Ελλάδα σε αυτήν την ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».
«Συνολικά, το πρόγραμμα έχει αποδόσει θετικά αποτελέσματα», σχολίασε και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια. Και πιστεύω ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι καλό εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε».
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμανε ότι σήμερα για την Ελλάδα «υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια».
Αναφορικά με την ενισχυμένη εποπτεία της οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. «Η ενισχυμένη εποπτεία εφαρμόζεται για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή. Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, αφού ήδη παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα και η χώρα πρέπει να “χτίσει” σε αυτό».
Σχετικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «όλα τα μέτρα για το χρέος συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου και θα τα εφαρμόσουμε τους επόμενους μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».
Εξάλλου, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών. «Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, μόλις υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Νομίζω ότι θα ήταν καλό», σχολίασε.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, ακόμη, παραδέχθηκε ότι το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση, «η Ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μία κρίση αυτού του μεγέθους».
Τέλος, μίλησε με καλά λόγια για τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη («Δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Τους θεωρώ αξιόπιστους συνεργάτες») και χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη συνάντηση που είχε τον Ιούνιο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
localStorage.clear();
Πηγή