Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Έκαρντ Ρέμπεργκ.
«Η Ελλάδα πέτυχε πολλά τα τελευταία χρόνια. Επομένως, μόνο να χαιρετίσει μπορεί κανείς την επιτυχή έξοδό της στις αγορές με το πρώτο πενταετές ομόλογο. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα καλό δρόμο. Αυτό το αποδεικνύει και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Ο δρόμος ήταν δύσκολος, αλλά η επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη είναι σωστή. Η οριστική της έξοδος στις αγορές είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος και επιθυμούμε να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να κερδίσει βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη των αγορών. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσει στην ώρα της η τρίτη αξιολόγηση» τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Έκαρντ Ρέμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις για την έγκριση των δόσεων την Ελλάδα, διευκρινίζει ότι «πρέπει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις. Η πρόοδος στην Ελλάδα είναι εμφανής, για να επιτευχθεί όμως η ανταγωνιστικότητα δεν χρειάζονται ελαφρύνσεις, αλλά πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα σε τομείς όπως λ.χ. η δημόσια διοίκηση, η φορολογική διοίκηση, η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης ή το Κτηματολόγιο». Πιστεύει όμως ότι το θέμα των ελαφρύνσεων «φυσικά και θα συζητηθεί, μετά όμως από την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018 όπως έχει συμφωνηθεί και τότε θα δούμε».
Αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του ο κ. Ρέμπεργκ τονίζει ότι «Η Γερμανία τα πάει πολύ καλά. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει ρεύμα αλλαγής. Η δύναμη της καγκελαρίου έγκειται στο γεγονός, ότι εμπνέει ασφάλεια τους πολίτες, είναι αξιόπιστη και ικανή. Ως προς το ποιος είναι ο πιθανότερος μετεκλογικός συνασπισμός εκτιμά ότι το κοντινότερο κόμμα για μία συγκυβέρνηση είναι το Φιλελεύθερο (FDP)». Δεν αποκλείει τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού «εάν έχουμε πλειοψηφία με το SPD στη Βουλή τότε είναι η φυσικότερος συνασπισμός».
Αναφερόμενος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), λέει πως «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει» είναι ότι «επί 4 χρόνια συγκυβερνούσε και τώρα ο κ. Σουλτς επικρίνει σχεδόν όλα όσα καλά κάναμε μαζί».
Στο ερώτημα κατά πόσο θα ήταν δυνατή η προγραμματική συμφωνία με το FDP στο θέμα της Ελλάδας, αφού τάσσεται υπέρ του Grexit, ο κ. Ρέμπεργκ λέει ότι σαφώς και θα είναι ένα σημείο διαφωνίας, αλλά τονίζει πως «το FDP γνωρίζει και το ίδιο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, διότι από την ευρωζώνη μπορεί να αποχωρήσει μόνη με τη βούλησή της μια χώρα, δεν μπορεί να εξαναγκαστεί».
Όσο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό θέμα δηλώνει πως «αν ο έλεγχος των συνόρων δεν αποδειχθεί επαρκής θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το Δουβλίνο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει κατόπιν ομοφωνίας των κρατών μελών, σε συνδυασμό με μια δεσμευτική συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη».
Για τις προτάσεις Μακρόν ο κ. Έκαρντ Ρέμπεργκ είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το CDU είναι υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης και καλύτερης Ευρώπης, κάνοντας σαφές ότι με το CDU στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μια κοινοτικοποίηση των χρεών λ.χ. στο επίπεδο ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή της ευρωπαϊκής ασφάλειας ανέργων, όπως ζητούν ορισμένοι μεταξύ των οποίων και ο κ. Σουλτς. Ούτε όμως πρόκειται να αποδεχτεί το CDU και την κοινοτικοποίηση παλαιών χρεών». Παραδέχεται επίσης ότι «μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στα θέματα που προτείνει ο κ. Μακρόν».
localStorage.clear();
Πηγή