Παρασκευή , 20 Δεκέμβριος 2024

Ρήξη με τον Λοβέρδο μετά την πρόταση Ανδρουλάκη για «άγνωστο χ» πρωθυπουργό -Στα άκρα η κόντρα

Τον κίνδυνο να μπει το ΠΑΣΟΚ σε νέα περίοδο εσωστρέφειας με αφορμή την αντιπαράθεση της Χ. Τρικούπη με τον Ανδρέα Λοβέρδο, επισείουν κομματικά στελέχη.

«Το κλίμα είναι βαρύ» παραδέχονται τόσο ως προς τις σχέσεις των δύο ανδρών, όσο και ως προς τον προαναφερθέν κίνδυνο για το κόμμα, το οποίο στις δημοσκοπήσεις δείχνει να ανακάμπτει, δύο μήνες πριν τις εκλογές.

Η Χ. Τρικούπη απαντά στον Λοβέρδο: Πολιτικά παράδοξο να έχεις ίδιες αγωνίες με Οικονόμου-Σκέρτσο

Ανδρουλάκης: Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός -Θα προτείνω άλλο πολιτικό πρόσωπο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα προτείνει για πρωθυπουργό άλλο πολιτικό πρόσωπο, εκτός από Μητσοτάκη-Τσίπρα, υπογράμμισε πως «όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα» καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατονομάσει πριν τις εκλογές ποιον θέλει για πρωθυπουργό, προκειμένου να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι θα προκύψει σε ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη.

Η διαρροή της Χ. Τρικούπη – μόλις 18 λέξεων – ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον κ. Λοβέρδο για ταύτιση με κυβερνητικά στελέχη: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο» ανέφεραν.

Γιατί ο Ανδρουλάκης είπε για πολιτικό πρόσωπο στην πρωθυπουργία πλην Μητσοτάκη-Τσίπρα

Όλα ξεκίνησαν από τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη που δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές, θα προτείνει άλλο πολιτικό πρόσωπο, επιμένοντας στη γραμμή «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας για πρωθυπουργός».

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου, για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι εάν δεν έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπει σε συγκυβέρνηση. «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως, επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα που διοίκησαν τη χώρα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν τριπλός, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της Χ. Τρικούπη:

  1. Να καταδείξει ότι δεν έχει αλλάξει γραμμή, επιμένοντας στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», διαβλέποντας προσπάθειες να περάσει το μήνυμα ότι έχει απεμπολήσει αυτή την στρατηγική.
  2. Να κάψει σενάρια ότι απεργάζεται τεχνοκρατική κυβέρνηση με επικεφαλής επίσης τεχνοκράτη (ακούστηκε το όνομα του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα).
  3. Να επιχειρήσει να φθείρει έτι περαιτέρω την διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους -ιδίως του μεσαίου χώρου – που δηλώνουν απογοητευμένοι από τις δύο προηγούμενες τετραετίες. «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να το υλοποιήσει ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας» λένε στη Χ. Τρικούπη.

Σε όσους επικρίνουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η πρότασή του για άλλον πρωθυπουργό πλην των ηγετών των δύο πρώτων κομμάτων είναι αλαζονική, τα ίδια στελέχη απαντούν: «Μα είναι δυνατόν ο Ανδρουλάκης, μετά από όσα έχουν συμβεί να πάρει τρίτη διερευνητική εντολή και να προτείνει για πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη; Ή τον Τσίπρα;».

Απαντώντας στο ερώτημα «μα πώς μπορεί να επιλέξει ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ χωρίς να ξέρει ποιον θα προτείνει υποψήφιο κυβερνήτη», σημείωναν πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακή των εκλογών. «Αν για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ έχει 18% ή 20% και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται πέριξ του 30% γιατί να μην είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ο ίδιος ο Ανδρουλάκης; Πολλώ μάλλον καθώς οι Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν ήδη κυβερνήσει και κριθεί».

Ποιο θα είναι το «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ

Τέλος, ως προς το τι θα συνιστά «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» για το οποίο μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκτιμούσαν πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια άνοδος της τάξης του 50% και άνω στα ποσοστά του. Δεδομένου ότι στις εκλογές του 2019 είχε πάρει λίγο πάνω από 8%, καθίσταται προφανές ότι ο πήχης μπαίνει από το 12% και πάνω.

Η αντίδραση Λοβέρδου που «άναψε φωτιές»

Αυτό το αφήγημα στρατηγικής του Ανδρουλάκη προκάλεσε την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ως γνωστόν, οι σχέσεις Ανδρουλάκη-Λοβέρδου δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές εδώ και καιρό. Μετά τις εσωκομματικές εκλογές όπου εξελέγη ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος διήνυσε περίοδο περισυλλογής και αποστασιοποίησης από την πρώτη γραμμή. Ωστόσο στις τελευταίες παρεμβάσεις του βρίσκεται κοντά στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ και δεν είχε ποτέ ως τώρα επικρίνει αποφάσεις της ηγεσίας. Στον βόρειο τομέα Αθηνών όπου εκτίθεται εκ νέου ως υποψήφιος κινείται δραστήρια και με άνεση που του δίνει η εμπειρία ετών και ο αέρας του εκλεγμένου βουλευτή επί σειρά ετών.

Μετά από καιρό αποχής λοιπόν από τις δημόσιες παρεμβάσεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος βγήκε χθες στον ΣΚΑΪ και σχολίασε την αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα προτείνει για πρωθυπουργό άγνωστο πολιτικό πρόσωπο.

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, υπογραμμίζοντας ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Ανδρουλάκη να πει προ των εκλογών ποιον προτείνει για πρωθυπουργό.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι αυτός ο ηγέτης της χώρας» είπε επιπλέον ο κ. Λοβέρδος, και υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε σχετικά με την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να αναφερθεί στην αξιοποίηση πολιτικών προσώπων σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησης συνεργασίας. «Πρόκειται για μια προσθήκη στην όλη συζήτηση» είπε, και υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταγράψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκλογικό αποτύπωμα. Απέφυγε επίσης να απαντήσει εάν αυτή η «προσθήκη» βασίζεται σε συλλογικές αποφάσεις των οργάνων ή αν συμβάλει στο στόχο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές: «Όλα θα τα δείξει η κάλπη» αρκέστηκε να πει.

Άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ Χ. Τρικούπη και Βρυξελλών

Αυτό ήταν: Αμέσως «βάρεσαν τα τέλια» μεταξύ Χ. Τρικούπη και Βρυξελλών, όπου βρίσκεται από χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αποφασίστηκε να βγει μια σκληρή, επιθετική και «όχι συνηθισμένη» διαρροή κατά των δηλώσεων Λοβέρδου.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη διεμήνυαν πως το κλίμα είναι βαρύ για τον κ. Λοβέρδο, χωρίς να αποκλείουν ενδεχόμενο λήψης άλλων -πιο δραστικών – μέτρων εναντίον του. «Θα δούμε» απαντούν, παραπέμποντας στην επιστροφή Ανδρουλάκη από τις Βρυξέλλες. «Το μπαλάκι είναι τώρα στον κ. Λοβέρδο, ας εξηγήσει τι εννοούσε» προσθέτουν με νόημα.

Η προσεκτική στάση Λοβέρδου στη Βουλή

Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος κινήθηκε πολύ προσεκτικά το απόγευμα, όπου προσήλθε για να μιλήσει στην Ολομέλεια για το δυστύχημα των Τεμπών, λίγη ώρα μετά την κόντρα με την Χ. Τρικούπη. Καυτηρίασε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της καταλόγισε ευθύνες για την τραγωδία. «Έχετε αποτύχει. Δεν λέω ότι είστε κυβέρνηση με 100% αποτυχίες. Φαίνεται από τη στάση που έχουμε κρατήσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σε κάποια νομοσχέδια. Στα άλλα βασικά, όμως, έχετε αποτύχει. Για παράδειγμα, στην αξιολόγηση», είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. «Μας ρωτούν για τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη και τον κυρ-Βασίλη. Είχατε προτάξει την αξιολόγηση. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν αμίμητη, ότι θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της ΕΕ μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης. Η αξιολόγηση που υποσχεθήκατε, και δεν υπάρχει, είναι από τα βασικά αίτια για ό,τι έγινε», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μάλιστα, όταν οι δημοσιογράφοι τον πλησίασαν για δήλωση, απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, τους κράτησε σε απόσταση καθώς φορούσε μάσκα: «Επειδή ανησυχώ μην έχω κορωνοϊό και σας κολλήσω» είπε.

Όπως όλα δείχνουν ο ίδιος δεν προτίθεται να προκαλέσει ή να μιλήσει δημοσίως σε αυτή τη φάση, εκτός αν προκύψουν γεγονότα που θα τον αναγκάσουν να το κάνει.


Πηγή