Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Ρομπέρτα Μετσόλα: 100 μέρες πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου- 65 μέρες πόλεμος

Η Ρομπέρτα Μετσόλα συμπλήρωσε 100 μέρες στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία πρόεδρος που δίνει τη δική της μάχη στην Ευρώπη, υπό τη τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

100 μέρες θητείας, 65 πόλεμος. Αυτό είναι το στίγμα για την 43χρονη Μαλτέζα, Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Μετσόλα ανέλαβε τα ηνία του θεσμού, ύστερα από το αιφνίδιο θάνατο του προέδρου Νταβίντ Σασόλι, φίλου και συναδέλφου της στο Ευρωκοινοβούλιο. Τότε, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η Μετσόλα μπήκε στην κούρσα της εκλογής νέου προέδρου, με το χρήσμα το Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ισχυρότερης πολιτικής ομάδας.

H Ρομπέρτα Μετσόλα μιλά συγκινημένη στην τελετή αποχαιρετισμού του εκλιπόντος προέδρου, Νταβίντ Σασόλι
H Ρομπέρτα Μετσόλα μιλά συγκινημένη στην τελετή αποχαιρετισμού του εκλιπόντος προέδρου, Νταβίντ Σασόλι/ Φωτογραφία AP

Ιστορική εκλογή από πολλές απόψεις

Φαβορί, ούτως ή άλλως, για την επερχόμενη προεδρία και πριν την απώλεια του Σασόλι, η Μαλτέζα πολιτικός ανέλαβε την ηγεσία υπό τις πιο σύνθετες συνθήκες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σημαδέψει τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας της και μάλλον θα συνεχίσει να σημαδεύει τη θητεία της για πολλές μέρες ακόμα. Έτσι, όπως ο Σασόλι, έμεινε στην ιστορία ως ο πρόεδρος που κράτησε ζωντανό το Ευρωκοινοβούλιο στην πανδημία, η Μετσόλα είναι η πρόεδρος που ηγείται του θεσμού στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η νίκη της Μετσόλα ήταν ιστορική με περισσότερους από έναν τρόπους. Την έχρησε την Μαλτέζο πολιτικό με το υψηλότερο αξίωμα στην ΕΕ, τη νεότερη Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρώτη υπήκοο της Μάλτας που κατείχε τη θέση και την τρίτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που γίνεται πρόεδρος.

Η Μετσόλα στο εμπόλεμο Κίεβο

Μία κρίσιμη στιγμή στη θητεία της και ιστορική για το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο ήταν η επίσκεψή της στο Κίεβο στις 7 Απριλίου, γεγόνός που αναδείχτηκε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

Όταν ρωτήθηκε τι οδήγησε στην αιφνιδιαστική απόφασή της να επισκεφθεί την κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη του Κιέβου, μόλις πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, η Μετσόλα την περιέγραψε ως «μια δύσκολη απόφαση που έπρεπε να λάβει εκείνη την εποχή». Η Μετσόλα με αυτήν την τολμηρή κίνηση εγκαινίασε τις συναντήσεις των ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων με την ουκρανική κυβέρνηση, στο Κίεβο.

H Ρομπέρτα Μετσόλα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο
H Ρομπέρτα Μετσόλα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο/ Φωτογραφία AP

Η Μέτσολα αποκάλυψε ότι κρατούσε επαφή με τον Ζελένσκι «επίσημα και ανεπίσημα διαδικτυακά και μέσω WhatsApp» εν όψει της επίσκεψής της στην Ουκρανία, οπότε όταν την κάλεσε προσωπικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, είπε: «Δεν δίστασα».

Μετά από μια διαδρομή 13 ωρών με το τρένο, κατά τη διάρκεια της οποίας τη συνόδευαν μέλων των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατούο, η Μετσόλα αντίκρυσε προφανώς «άδειους δρόμους, πολλά σημεία ελέγχου», όλα εντελώς διαφορετικά από τους κάποτε πολυσύχναστους, ζωντανούς δρόμους που χαρακτήριζαν το Κίεβο πριν από τον πόλεμο. Με εικόνες που σημαδεύουν τη σκέψη και τη μνήμη του καθενός, η Μετσόλα βρέθηκε σε ένα κοντράστ συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην εμπόλεμη χώρα.

Πηγή έμπνευσης για τηn Μετσόλα το ουκρανικό Κοινοβούλιο

Παρά τη νεκρική σιγή και την ερημιά που χαρακτήριζε το αστικό τοπίο στο Κίεβο, κατά την άφιξή της, η Μετσόλα εξεπλάγη από αυτό που είδε όταν μπήκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Ήταν γεμάτο ζωή, εκατοντάδες μέλη που έκαναν πολιτική, συναντήσεις, συνέτασσαν πολιτικές δηλώσεις… Θα μπορούσες να πεις ότι πολεμούσαν για τη χώρα τους… και αυτό ήταν που με εντυπωσίασε», είπε η Μαλτέζα πολιτικός.

Στη συνέντευξή της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε επίσης πληροφορίες για τις λεπτομέρειες της συνάντησής της με τον Ουκρανό Πρόεδρο. Η Μετσόλα είπε: «Τα αιτήματά του ήταν ξεκάθαρα: Χρειάζομαι υλικοτεχνική βοήθεια. Χρειάζομαι οικονομική βοήθεια και μετά χρειάζομαι πολιτική αλληλεγγύη».

Η Μετσόλα προφανώς προσφέρθηκε να φέρει τον Ζελένσκι σε επαφή με χώρες εκτός ΕΕ που επηρεάζονταν από τη μείωση των εξαγωγών σιτηρών και ξεκαθάρισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε ότι θα ήταν έτοιμο να υποστηρίξει ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ήδη υπέρ ενός πλήρους εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας στις αρχές αυτού του μήνα.

H Μετσόλα θέλει να κάνει την ΕΕ μεγαλύτερη και ισχυρότερη

Στο άλλο ακανθώδες ζήτημα που αφορά στην αίτηση της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, η Μετσόλα αν και δεν μπορούσε να απαντήσει ξεκάθαρα, εκφράζοντας την ΕΕ, έμμεσα έδωσε το «ΟΚ», αναφερόμενη στην συντριπτική πλειοψηφία του ουκρανικού λαού που επιθυμεί την ένταξη, όπως η ίδια ανέφερε και εγκαινίασε τη διαδικασία ένταξης και με την παρουσία της στο Κίεβο-κίνηση με πολύ ισχυρούς συμβολισμούς.

Ωστόσο, ο Μέτσολα αναγνώρισε ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο ελπίζει η διαδικασία της ένταξης. «Οφείλουμε επίσης μια απάντηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που περίμεναν εδώ και πολύ καιρό, και έχουμε τη Μολδαβία και τη Γεωργία σε αυτό το στάδιο», σημείωσε σχετικά.

H Ρομπέρτα Μετσόλα, σε στιγμές χαλάρωσης με την οικογένειά της, το Πάσχα
H Ρομπέρτα Μετσόλα, σε στιγμές χαλάρωσης με την οικογένειά της, το Πάσχα/ Φωτογραφία: Twitter

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με τον Μέτσολα που ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε η ΕΕ να γίνει πιο δημοκρατική. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ευρωβουλή και ο ρόλος της στην ΕΕ, μέχρι και στην επιλογή της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμπλήρωσε ότι βλέπει τις ευρωεκλογές του 2024 «ως τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε πού και ποιος πρέπει να ψηφιστεί» για να ηγηθεί της ΕΕ».

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

«Πιστεύω ότι έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα στις 9 Μαΐου για να δημιουργήσουμε τις βάσεις για το τι θα ακολουθήσει», είπε. «Θα ενεργοποιήσουμε αμέσως μια διαδικασία, η οποία θα δώσει συνέχεια στη διάσκεψη», δεσμέυτηκε η Μετσόλα, μιλώντας στο Politico. Στις 9 Μαΐου η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης πρόκειται να ολοκληρωθεί στο Στρασβούργο και θα ήταν άλλο ένα «χρυσό» πολιτικό κεφάλαιο για την ίδια στην πολιτικής της διαδρομή να ολοκληρωθεί με επιτυχία η Διάσκεψη, σηματοδοτώντας νέες αλλαγές στην Ευρώπη, υπό την ηγεσία της.


Πηγή