Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025
Ρωσία δεν ανησυχεί για την επίδρασή του κοροναϊού στην οικονομία

Ρωσία δεν ανησυχεί για την επίδρασή του κοροναϊού στην οικονομία

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αξιολογεί την επίδραση που μπορεί να έχει ο νέος κοροναϊός στην ρωσική οικονομία ως μη σημαντική.

Τη δήλωση, έκανε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 6%.

Η Ναμπιούλινα προσέθεσε ότι η ισοτιμία του ρουβλίου επηρεάσθηκε ελάχιστα από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και τις αυξημένες διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Ωστόσο, όπως είπε προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλέψουμε τις περαιτέρω επιδράσεις στην ρωσική οικονομία, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την χρονική διάρκεια της επιδημίας.

Η Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε επίσης ότι ο νέος κοροναϊός έγινε νέος παράγοντας αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και με αυτόν μπορεί να συνδέονται τόσοι οι αποπληθωριστικοί όσο και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

Η επιδείνωση της κατάστασης με τον νέο κοροναϊό μπορεί να αυξήσει τις διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές και εμπορικές αγορές, να ενισχύσει την εκροή κεφαλαίων και να δράσει πιεστικά στις ισοτιμίες των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών , κάτι το οποίο εγκυμονεί πληθωριστικές επιρροές, δήλωσε η ίδια.

Παράλληλα η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, η μείωση της εξωτερικής ζήτησης και η επιβράδυνση του πληθωρισμού σε χώρες που είναι εταίροι, μπορεί να αποτελέσουν αποπληθωριστικό παράγοντα.

Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιο στο 6% για έκτη φορά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ένας από τους παράγοντες ο οποίος δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να γίνει ο νέος κοροναϊός.

Ντεριπάσκα: Η μείωση του βασικού επιτοκίου συνιστά ληστεία της βιομηχανία και του κόσμου

Η μείωση του επιτοκίου προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα , ο οποίος εξέφρασε την άποψη στην σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ότι η μείωση του επιτοκίου θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην βιομηχανία και στα εισοδήματα του κόσμου.

Ο Ντεριπάσκα χαρακτήρισε την μείωση αυτή του επιτοκίου κατά 6% ως «νάρκη στα εθνικά προγράμματα επενδύσεων και στο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας» προσθέτοντας ότι « Η καταλήστευση από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της βιομηχανίας και του κόσμου συνεχίζεται. Σφίξτε τα ζωνάρια».

Την προηγουμένη ο Ντεριπάσκα είχε γράψει ότι είναι σημαντικό να μειωθεί το βασικό επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα «στα ανάλογα επίπεδα της διεθνούς τάσης του 4,5% και όχι σε μια ακόμη ντροπιαστική μείωση του 0,25%».


Πηγή