Δευτέρα , 13 Ιανουάριος 2025

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Από απένταρο ορφανό, δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης -Ένα από τα κοντινά πρόσωπα του Πούτιν

Τις τελευταίες ημέρες, το όνομα του Ρομάν Αμπράμοβιτς ήρθε ξανά στο προσκήνιο, μετά την απόφαση του να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαίωσε ότι πουλά την Τσέλσι έναντι 1,5 δισ. βρετανικών λιρών και -όπως είπε- θα δώσει τα χρήματα από την πώληση για να βοηθήσει τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ποια κοινοπραξία είναι φαβορί για την εξαγορά της Τσέλσι

Premier League: «Ο Αμπράμοβιτς πήρε τη σωστή απόφαση να πωλήσει την Τσέλσι»

Ποιος είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς

Ο δισεκατομμυριούχος έχει εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες τα τελευταία 20 χρόνια, κατηγορούμενος για εκβιασμό (ένα δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την υπόθεση εναντίον του το 2012), δωροδοκία (παραδέχτηκε ότι πλήρωσε δισεκατομμύρια για πολιτικές χάρες το 2008), ενώ έχει έρθει αντιμέτωπος με αναπόδεικτες κατηγορίες για απάτη δανείου.

Έχει επίσης ανακριθεί για τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο, με τον ίδιο να αρνείται πέρυσι στο δικαστήριο ότι ήταν ο «ταμίας» του Πούτιν στη Δύση -αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ως ένας από αυτούς που τον «διευκολύνουν». Λέγεται ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πρότεινε τον Πούτιν για την προεδρία της Ρωσίας στον Μπόρις Γέλτσιν, πριν ο Πούτιν αναλάβει τα καθήκοντά του το 2000.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς με την κόρη του, Σοφία
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς με την κόρη του, Σοφία / Φωτογραφία: Facebook

Μέχρι πρόσφατα είχε ζήσει ως επί το πλείστον την εξαιρετικά προνομιούχα ζωή του ειρηνικά, είτε πάνω στα σούπερ γιοτ του, στα αρχοντικά του, είτε σε ένα από τα ιδιωτικά του τζετ που αποτελούν την αυτοκρατορία του, αξίας 8,4 δισεκατομμυρίων λιρών. Βρήκε επίσης χρόνο να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια, αποκτώντας επτά παιδιά -Ilya, Arina, Sofia, Arkadiy, Anna, Aaron και Leah- από δύο από τις τρεις πρώην συζύγους του.

Η 26χρονη Sofia ζει στο Λονδίνο. Tο «άγριο παιδί» της οικογένειας, δημοσίευσε πρόσφατα ένα μήνυμα στο Instagram με το οποίο επιτίθεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λιγότερα είναι γνωστά για την Arina, 20 ετών, και την Ilya, 18, ή τον Aaron, 11, και τη Leah Lou, 7 ετών, που γεννήθηκαν και οι δύο στη Νέα Υόρκη από την τρίτη σύζυγό του, Ντάσα Ζούκοβα.

Τώρα όμως έχει βρεθεί σε έναν αγώνα για να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία προτού παγώσουν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι οικογενειακές τραγωδίες

Ο 55χρονος επιχειρηματίας είχε μια αξιοσημείωτη άνοδο και έφτασε τελικά να βγάζει δισεκατομμύρια. Γεννήθηκε φτωχός στο Σαρατόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία. Και οι δύο γονείς του πέθαναν όταν ήταν μικρός και τον μεγάλωσαν οι παππούδες του στο Κόμι της Σιβηρίας από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Και οι δύο, Βασίλι και Φάινα, ήταν από την Ουκρανία και διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η μητέρα του, Ιρίνα, πέθανε σε ηλικία 28 ετών από δηλητηρίαση αίματος λίγο μετά τη γέννηση του Αμπράμοβιτς, αφού έμεινε ξανά έγκυος. Ο πατέρας του, Αρκάντι, ρίχτηκε στη δουλειά, με τον μικρό γιο του να πηγαίνει να ζήσει με τον παππού και τη γιαγιά του.

Αλλά τον Μάιο του 1969, ο Αρκάντι καταπλακώθηκε από έναν γερανό σε ένα εργοτάξιο. Και τα δύο του πόδια τραυματίστηκαν σοβαρά και πέθανε λίγες μέρες μετά το ατύχημα. Αμέσως μετά, ο Αμπράμοβιτς πήγε να ζήσει με τον θείο του, 200 μίλια από τη Μόσχα.

Ο Αμπράμοβιτς το 2001
Ο Αμπράμοβιτς το 2001 / Φωτογραφία: AP Photo/Ogonyok, Yuri Feklistov, file

Παρά την πρόωρη απώλειά του, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς -ο οποίος είναι Εβραίος και έχει ρωσική, ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα- δεν είχε κανένα παράπονο για την παιδική του ηλικία όταν μιλούσε για αυτήν στο παρελθόν. «Στην παιδική σου ηλικία, δεν μπορείς να συγκρίνεις πράγματα: κάποιος τρώει καρότα, κάποιος τρώει καραμέλα -και τα δύο έχουν ωραία γεύση. Ως παιδί δεν μπορείς να διακρίνεις τη διαφορά», είπε κάποτε.

Πώς ξεκίνησε να βγάζει χρήματα

Ο Αμπράμοβιτς ξεκίνησε για πρώτη φορά να κερδίζει χρήματα πουλώντας πλαστικές κούκλες σε έναν πάγκο της αγοράς, αφού εγκατέλειψε δύο κολέγια στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με μια βιογραφία με τίτλο «Roman Abramovich: The Billionaire», εξακολουθεί να απασχολεί μια γυναίκα που δούλευε γι’ αυτόν τότε. Συνέχισε να πουλά λαστιχένιες πάπιες από το διαμέρισμά του στη Μόσχα.

Το 1987, αφού ο Αμπράμοβιτς υπηρέτησε για σύντομη θητεία στον σοβιετικό στρατό, οι γονείς της πρώτης του συζύγου Όλγκα Λισόβα έδωσαν στον Ρώσο 2.000 ρούβλια ως γαμήλιο δώρο. Αυτό του επέτρεψε να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων που πουλούσε σε αποσμητικά και αρώματα.

Η πρώτη του κίνηση για να βγάλει σοβαρά χρήματα ήρθε κατά τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων της περεστρόικα, καθώς η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Οι αλλαγές χαλάρωσαν τον έλεγχο του καθεστώτος στις επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι ολιγάρχες θα μπορούσαν να ανέλθουν κάνοντας τις επιχειρήσεις τους νόμιμες και να εξαγοράσουν κρατικές εταιρείες.

Ο Αμπράμοβιτς κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αδίστακτη αποφασιστικότητα για να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο πριν από τα 40 του. Συνελήφθη το 1992, αφού φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα για να πάρει 55 δεξαμενόπλοια ντίζελ, προτού αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Μιλώντας για το περιστατικό το 2011, ανέφερε το εξής: «Δεν έχω παραποιήσει ποτέ κανένα έγγραφο. Κανένας από τους κοντινούς μου ανθρώπους δεν έχει πλαστογραφήσει έγγραφο. Αν η αλλαγή ημερομηνίας (σε προγενέστερη) εγγράφων είναι κάτι που δεν είναι πολύ ηθικό, τότε ίσως θα μπορούσαμε να κατηγορηθούμε γι’ αυτό».

Η περιουσία του ανέβηκε όταν συνδέθηκε με τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος διηύθυνε την εθνική εταιρεία αντιπροσώπων αυτοκινήτων Lada, αλλά ήταν επίσης στενός φίλος με τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν. Αυτό έδωσε στον ανερχόμενο επιχειρηματία πρόσβαση-κλειδί, η οποία ήταν καθοριστική για να βγάλει τεράστια ποσά στη μετασοβιετική Ρωσία, και μάλιστα ζούσε σε ένα διαμέρισμα στο Κρεμλίνο.

Ο Αμπράμοβιτς πρότεινε τον Πούτιν στον Γέλτσιν για την προεδρία της Ρωσίας;

Λέγεται μάλιστα ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν ο άνθρωπος που σύστησε για πρώτη φορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον Γέλτσιν ως διάδοχό του για την προεδρία της Ρωσίας. Όταν ο Πούτιν σχημάτισε για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιό του ως πρωθυπουργός το 1999, ο Αμπράμοβιτς πήρε συνέντευξη από όλους τους υποψηφίους προτού τους δοθεί η έγκριση.

Τα επόμενα χρόνια, θα παρέμενε ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, και το 2007 ο Πούτιν διαβουλεύτηκε με τον Αμπράμοβιτς για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο διάδοχός του. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ -ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012, προτού επιστρέψει ο Πούτιν στον ρόλο- συστήθηκε επίσης προσωπικά από τον Αμπράμοβιτς.

Ρομάν Αμπράμοβιτς, Βλαντιμίρ Πούτιν
Ρομάν Αμπράμοβιτς, Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: Getty Images

Στη συνέχεια, ο Αμπράμοβιτς έβγαλε τα πρώτα του δισεκατομμύρια, κυρίως αγοράζοντας την εταιρεία πετρελαίου Sibneft. Ο Μπερεζόφσκι και ο Αμπράμοβιτς αγόρασαν την εταιρεία για μόλις 121 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιώντας το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα δανείων για μετοχές -όταν εκτιμήθηκε ότι η αξία της ήταν περίπου 727 εκατομμύρια ευρώ.

Ήταν η αρχή για τον τεράστιο πλούτο του μεγιστάνα, με τον ίδιο να κερδίζει πίσω περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση της Sibneft.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του Αμπράμοβιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο Evraz, έναν κολοσσό χάλυβα και εξόρυξης που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και του οποίου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Η σχέση του Αμπράμοβιτς με την πολιτική και το ποδόσφαιρο

Εκτός από τις επιχειρήσεις, ο Αμπράμοβιτς εργάστηκε επίσης στην πολιτική, καθώς έγινε κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας Τσουκότκα το 2000 -αφού κέρδισε το 92% των ψήφων- και διοχέτευσε 218 εκατομμύρια λίρες σε αυτήν.

Οι Βρετανοί άρχισαν να μαθαίνουν περισσότερα για αυτόν όταν αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι το 2003 και έβαλε αρκετά χρήματα στο τραπέζι για να τη βοηθήσει με τον ανταγωνισμό. Μετέτρεψε την ομάδα σε γίγαντα της Premier League με τη βοήθεια του Ζοσέ Μουρίνιο και τεράστιων μεταγραφών όπως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ο χλιδάτος τρόπος ζωής του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μυστικοπαθής και προτιμά μια ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να έχει έναν λαμπερό τρόπο ζωής, με πολλάσούπερ γιοτ και ιδιωτικά αεροπλάνα.

Τα δύο τζετ του λέγεται ότι έχουν από μία βιβλιοθήκη και από ένα υπνοδωμάτιο με έναν καθρέφτη στην οροφή. Όταν ρωτήθηκε αν ο καθρέφτης βοήθησε στη βελτίωση της σεξουαλικής του ζωής, ο Αμπράμοβιτς απάντησε: «Όχι, αλλά μου επιτρέπει να ξυρίζομαι στο κρεβάτι».

Είχε επίσης τρία ελικόπτερα Eurocopter, με δύο από αυτά να έχουν έδρα στην Αγγλία, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσε να αποφύγει τη συμφόρηση στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλότοι των ελικοπτέρων αμείβονταν με περίπου 90.000 λίρες ετησίως.

Το σούπερ γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς, Solaris
Το σούπερ γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς, Solaris / Φωτογραφία: Getty Images

Ο δισεκατομμυριούχος λέγεται ότι δεν τρελαίνεται για τα οδικά ταξίδια, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από εκπληκτικά αυτοκίνητα, όπως μια Ferrari, δύο λιμουζίνες Maybach, μια Porche και μια Rolls-Royce.

Εν τω μεταξύ, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του είναι επίσης μεγάλο. Στο Λονδίνο, δημιούργησε ένα πενταώροφο αρχοντικό στην Belgravia, κάνοντας το σπίτι να αξίζει περίπου 150 εκατομμύρια λίρες.

Στην κατοχή του υπήρξε ένα σπίτι 42 εκατομμυρίων ευρώ στο Σεντ Τροπέ, στον γαλλικό Νότο, και έχει επίσης σπίτια στη Ρωσία, τη Σαρδηνία, τη Γαλλία, τις Δυτικές Ινδίες και τις ΗΠΑ.

Ο Αμπράμοβιτς έχασε πολλά ακίνητα κατά τη διάρκεια του διαζυγίου του το 2007 από τη δεύτερη σύζυγό του Ιρίνα, με την οποία έχει πέντε παιδιά. Του πήρε ένα σπίτι 36 εκατομμυρίων ευρώ στη Ριβιέρα που ονομάζεται Chateau de la Croe καθώς και ένα κτήμα στο Σάσεξ με το όνομα Fyning Hill, το οποίο είχε αγοράσει ο Αμπράμοβιτς για 21 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ντροπαλός Αμπράμοβιτς και ο γάμος με την πρώτη σύζυγό του, Όλγκα

Την πρώτη του σύζυγο, Όλγκα, την παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμη απένταρος φοιτητής στη Σοβιετική Ένωση.

Όταν ο Αμπράμοβιτς, τότε 20 ετών, είδε την Όλγκα, μια 23χρονη κόρη ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού διπλωμάτη, απέναντι από ένα γεμάτο εστιατόριο στην Ukhta της ρωσικής δημοκρατίας Κόμι το 1987, ήταν ντροπαλός.

Φοβούμενος ότι η Όλγκα θα τον απέρριπτε, έστειλε έναν φίλο να ζητήσει από τη φοιτήτρια γεωλογίας να χορέψει μαζί του. Αργότερα παντρεύτηκαν και συνέχισαν να μοιράζονται ένα μονόκλινο διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία με την κόρη της Όλγκα, Νάστια -από προηγούμενη σχέση.

Αλλά όταν ο γάμος της Όλγκα με τον Αμπράμοβιτς τελείωσε το 1989 -ενώ εκείνος δούλευε πολλές ώρες για να κάνει την περιουσία του- της έδωσε όσα χρήματα ήταν αρκετά για να ζήσει για μόλις δύο χρόνια.

Νοίκιασε ένα άλλο διαμέρισμα για εκείνη πιο έξω από τη Μόσχα, αλλά με τη συμφωνία ότι εκείνη και η κόρη της θα επέστρεφαν αργότερα στο διαμέρισμα στη λεωφόρο Tsvetnoi επειδή η Όλγκα ήθελε η Νάστια να πάει σε ένα καλύτερο σχολείο εκεί κοντά.

Η γνωριμία με τη δεύτερη σύζυγό του, Ιρίνα

Ο Αμπράμοβιτς συνδέθηκε σύντομα ερωτικά με την Ιρίνα, μια πρώην αεροσυνοδό της Aeroflot με έδρα το Λονδίνο, η οποία παντρεύτηκε τον Ρώσο μεγιστάνα το 1991 καθώς η ΕΣΣΔ κατέρρεε.

Η τότε κυρία Μαλαντίνα τον γνώρισε όταν ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι ταξίδεψε με αεροπλάνο της Aeroflot, την περίοδο που εκείνη εργαζόταν ως αεροσυνοδός. Ο πατέρας της είχε πεθάνει όταν εκείνη ήταν δύο ετών και μεγάλωσε στη φτώχεια στη σοβιετική εποχή.

Ο Αμπράμοβιτς με τη δεύτερη σύζυγό του, Ιρίνα
Ο Αμπράμοβιτς με τη δεύτερη σύζυγό του, Ιρίνα / Φωτογραφία: Getty Images

Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, εκείνος άλλαξε από μια ισχυρή αλλά απομονωμένη φιγούρα στον μετασοβιετικό επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της Ρωσίας, σε γνωστό όνομα στη Δύση ως ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου του Λονδίνου.

Η κοινή τους ζωή ήταν γεμάτη χλιδή αλλά και φόβο. Ζούσαν σε ένα «επιχρυσωμένο κλουβί» με φρουρούς ασφαλείας που στο παρελθόν εργάζονταν για ρωσικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Χώρισαν με καλές σχέσεις το 2007 -με τον διακανονισμό του διαζυγίου τους να είναι ένα μυστικό που φυλάσσεται καλά, αλλά πιστεύεται ότι κόστισε 181 εκατομμύρια ευρώ- και δεν μιλούσαν άσχημα ο ένας για τον άλλον.

Ο γάμος του Αμπράμοβιτς με την Ντάσα Ζούκοβα

Ο Αμπράμοβιτς παντρεύτηκε την τρίτη σύζυγό του, τη συντάκτρια περιοδικών και επιχειρηματία Ντάσα Ζούκοβα, το 2008, αλλά χώρισαν το 2017 και τώρα εκείνη είναι με τον Έλληνα δισεκατομμυριούχο Σταύρο Νιάρχο.

Η Ντάσα απέκτησε τον γιο της, Άαρον Αλεξάντερ, και την κόρη της, Λία Λου, με τον πρώην σύζυγό της και είπε ότι είχαν δεσμευτεί να μεγαλώσουν από κοινού τα παιδιά τους.

Αμπράμοβιτς και Ζούκοβα
Αμπράμοβιτς και Ζούκοβα / Φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham, file

Τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στη Νέα Υόρκη έδειξαν ότι ο Αμπράμοβιτς και η Ζούκοβα οριστικοποίησαν το διαζύγιό τους το 2017 και έδειξαν ότι ο διακανονισμός περιλάμβανε περιουσία αξίας άνω των 109 εκατομμυρίων ευρώ στην Ντάσα -συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης στο Μανχάταν. Πιο πρόσφατα ο Αμπράμοβιτς έκανε σχέση με την μπαλαρίνα Ντιάνα Βισνέβα.

Οι κατηγορίες κατά του Αμπράμοβιτς

Κατά τη διάρκεια των γάμων του, ο Αμπράμοβιτς έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει μια σειρά από διαμάχες που απειλούσαν να τον ρίξουν.

Το 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο άκουσε ότι είχε χρησιμοποιήσει τον καλά συνδεδεμένο ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι ως «πολιτικό νονό» του για να τον βοηθήσει να κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες σε μια χώρα όπου η αστυνομία ήταν «διεφθαρμένη» και τα δικαστήρια «ανοιχτά στη χειραγώγηση».

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι ανέφερε πως πίστευε ότι ήταν «ηθική υποχρέωσή» του να παραδώσει στον Μπερεζόφσκι 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει τον πλούσιο τρόπο ζωής του.

Έδωσε στον πρώην φίλο του τα μετρητά επειδή ένιωθε ότι ήταν μέρος του «κώδικα τιμής» που είχε αντικαταστήσει το κράτος δικαίου στη Ρωσία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς. Αλλά ο Αμπράμοβιτς κέρδισε την υπόθεση το 2012.

Εν τω μεταξύ, το 2008 κατηγορήθηκε για δωροδοκία, με τα δικαστικά έγγραφα να δείχνουν ότι παραδέχτηκε ότι πλήρωσε δισεκατομμύρια για πολιτικές χάρες και τέλη προστασίας για μετοχές των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε πετρέλαιο και αλουμίνιο.

Ρομάν Αμπράμοβιτς
Ρομάν Αμπράμοβιτς / Φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham, FILE

Ένας ισχυρισμός που προέκυψε από ελβετική έρευνα συνδέει τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, μέσω μιας πρώην εταιρείας, και πολλούς άλλους Ρώσους πολιτικούς, βιομήχανους και τραπεζίτες, με τη χρήση δανείου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (3,4 δισεκατομμύρια ευρώ) από το ΔΝΤ ως προσωπικό slush fund. Ένας έλεγχος που χορηγήθηκε από το ίδιο το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι όλα τα κεφάλαια του ΔΝΤ είχαν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα.

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι θα τον μηνύσει για ένα δάνειο 10,6 εκατομμυρίων ευρώ. Η τράπεζα είπε ότι της οφείλονται 12,45 εκατομμύρια ευρώ από τη Runicom, μια επιχείρηση εμπορίας πετρελαίου με έδρα την Ελβετία, η οποία ελέγχονταν από τους Ρομάν Αμπράμοβιτς και Γιουτζίν Σβίντλερ. Ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς ανέφερε ότι το δάνειο είχε αποπληρωθεί.

Πιο πρόσφατα, ο Αμπράμοβιτς συνδέθηκε με αμφιλεγόμενες ισραηλινές οργανώσεις εποίκων. Έρευνα του BBC βρήκε ότι ο επιχειρηματίας έλεγχε εταιρείες που πρόσφεραν περίπου 74 εκατομμύρια λίρες στο Elad στην Ιερουσαλήμ.

Η πώληση της Τσέλσι

Αλλά η σημερινή συζήτηση που μαίνεται για το αν θα επιβληθεί κύρωση στον μεγιστάνα είναι η πιο σοβαρή πίεση που έχει δεχθεί, καθώς παρέδωσε την Τσέλσι στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος του συλλόγου.

Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, είπε: «Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 20χρονης ιδιοκτησίας μου στην Τσέλσι, θεωρούσα πάντα τον ρόλο μου ως θεματοφύλακα του συλλόγου του οποίου η δουλειά είναι να διασφαλίσει ότι είμαστε όσο πιο επιτυχημένοι μπορούμε σήμερα, καθώς και να χτίζουμε για το μέλλον, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα θετικό ρόλο στις κοινότητές μας.
Πάντα έπαιρνα αποφάσεις έχοντας κατά νου το συμφέρον του συλλόγου. Παραμένω αφοσιωμένος σε αυτές τις αξίες. Αυτός είναι ο λόγος που δίνω σήμερα στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος της Τσέλσι τη διαχείριση και τη φροντίδα της Τσέλσι.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη θέση για να φροντίσουν τα συμφέροντα του συλλόγου, των παικτών, του προσωπικού και των φιλάθλων».

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή από πλευράς Αμπράμοβιτς έρχεται λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αρκετά μέλη του αγγλικού κοινοβουλίου να βγαίνουν δημόσια τα προηγούμενα 24ωρα και να διατυπώνουν ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί ο Ρώσος κροίσος να έχει πλέον μετοχική σχέση με την Τσέλσι και να πιέζουν ουσιαστικά για την απεμπλοκή του. Μάλιστα, το 2019 θεωρήθηκε ως ύποπτος λόγω εικαζόμενων δεσμών με το ρωσικό κράτος και φερόμενης «σύνδεσης με δραστηριότητες και πρακτικές διαφθοράς».

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Τσέλσι θεωρείται ως ένας από τους «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν και για αυτό οι βρετανικές Αρχές έχουν λάβει οδηγίες για να καταστήσουν αδύνατη τη μόνιμη εγκατάσταση του Ρώσου μεγιστάνα.

Ο Αμπράμοβιτς απέσυρε την αίτησή του για απόκτηση βρετανικής επενδυτικής βίζας Tier 1 το 2018, καθώς η έκδοσή της καθυστερούσε, μετά και τις δηλητηριάσεις των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, περιστατικό που οδήγησε στο «πάγωμα» των σχέσεων Δύσης – Μόσχας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sun, ανώτερες πηγές ασφαλείας εκτιμούν ως απίθανο να επιτραπεί ποτέ ξανά στον 55χρονο ολιγάρχη η διαμονή του στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ίδιος έχει να εμφανιστεί εδώ και μήνες στο γήπεδο της ομάδας του, το «Στάμφορντ Μπριτζ», στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Μάλιστα, τον φάκελό του φέρεται να έχει αναλάβει η «Μονάδα Ειδικών Υποθέσεων» του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής υποστηρίχθηκε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες επιβολής κυρώσεων εναντίον του θα μπορούσαν να ήταν καταστροφικές για τον σύλλογο.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς καθιστός και σκεπτικός σε κερκίδες
Φωτογραφία: AP Photo/Martin Meissner, File

Οι Times ανέφεραν ότι αν συνέβαινε αυτό θα μπορούσε να τον είχε αναγκάσει να ζητήσει από την Τσέλσι να του επιστρέψει 1,5 δισεκατομμύρια λίρες που του χρωστάει.

Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Κίραν Μαγκουάιρ, δήλωσε: «Αν νιώθει ότι τον κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο για τις δραστηριότητες του Πούτιν, τότε το χειρότερο σενάριο είναι να προσπαθήσει να ζητήσει τον δανεισμό. Τότε έχουμε κρίση. Αυτός και ο Πούτιν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι αυτή που κατέστρεψε την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι».

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν τον κατονόμασε μεταξύ εκείνων που θα τιμωρηθούν μετά το χτύπημα του Πούτιν κατά του Κιέβου. Ωστόσο, έχει επηρεαστεί από την αναταραχή που δημιουργήθηκε στις παγκόσμιες αγορές. Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης Evraz και Polymetal International υποχώρησαν κατά ένα τέταρτο έως ένα τρίτο. Ο Αμπράμοβιτς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Evraz και οι μετοχές της υποχώρησαν 30% μέσα σε μία ημέρα -εξαλείφοντας σχεδόν 300 εκατομμύρια λίρες από τη συμμετοχή του.

Το πού βρίσκεται αυτόν τον καιρό ο Αμπράμοβιτς είναι άγνωστο, αλλά πρόσφατα φέρεται να βρέθηκε στη Λευκορωσία «προσπαθώντας να βοηθήσει» στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.


Πηγή