Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Σήμερα η απόφαση της Ολομέλειας για την εξεταστική για την πρακολούθηση Ανδρουλάκη

Συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση για τις επισυνδέσεις στο Νίκο Ανδρουλάκη, δίνει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής όπου τίθεται επί τάπητος η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Για να περάσει η επίμαχη πρόταση μέσω του δικαιώματος της μειοψηφίας στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής -δυνατότητα που εισήχθη στο Σύνταγμα μετά την τελευταία αναθεώρηση- θα πρέπει να λάβει 120 θετικές ψήφους. Δηλαδή θα πρέπει να στηριχθεί τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, κάτι που μετά από τα όσα διημείφθησαν τις τελευταίες μέρες φαντάζει κάτι περισσότερο από πιθανό.

Παρακολουθήσεις: Για φόβο και ομολογία ενοχής του πρωθυπουργού μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συζήτηση στη Βουλή

Όσα έγιναν στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις: Αντεπίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Στηρίζει την πρόταση η αξιωματική αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη από την πρώτη μέρα κατάθεσης της πρότασης δήλωσε πως θα την στηρίξει, ενώ ο Περισσός έθεσε ως προϋπόθεση να διασφαλιστεί πως στις εργασίες της επιτροπής θα προστεθούν οι υποθέσεις των συνακροάσεων του ΚΚΕ (ξεκινούν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ το 2016) αλλά και άλλες που αφορούν σε δημοσιογράφους (Κουκάκης). Με βάση την θετική ανταπόκριση της Χαριλάου Τρικούπη, φαίνεται έχει διαμορφωθεί η μαγιά για να περάσει η πρόταση και να συσταθεί η επιτροπή. Οι τελευταίες πληροφορίες δε λένε πως και το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη είναι θετικό και θα ψηφίσει τη σύσταση της επιτροπής, ενώ η ΕΛΛΥΣΗ του κ. Βελόπουλου εμφανίζεται θετική επί της αρχής αλλά δεν είναι βέβαιο πως έχει καταλήξει για τη στάση της, καθώς επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή διερεύνηση.

Σε δίλλημα η Νέα Δημοκρατία

Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία, η ΝΔ βρίσκεται ενώπιων ενός σοβαρού διλλήματος: από τη μία δεν μπορεί να καταψηφίσει την έρευνα καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη στη λογική του «όλα στο φως» που έχει υιοθετήσει και στην διάθεση που έχει επιδείξει για την αναζήτηση της αλήθειας. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να στηρίξει μια πρόταση, το περιεχόμενο της οποίας είναι τουλάχιστον «εξοργιστικό», όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη της πλειοψηφίας-με αναφορές στο εσωτερικό της που δεν της ταιριάζουν.

Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση που φαίνεται ότι έχει ληφθεί είναι να δηλώσει «παρών», καθώς τα σενάρια για κατάθεση άλλης πρότασης- λειτουργία δηλαδή παράλληλων επιτροπών- έχει απομακρυνθεί.

Στις 12:00 ξεκινά η διαδικασία

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκινά στις 12 το μεσημέρι, με τις εισηγήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ θα ακολουθήσουν 3 συνολικά κύκλοι ομιλητών. Πολιτικοί αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν εφόσον το επιθυμούν αλλά με δεδομένη την απουσία του πρωθυπουργού- δεν παραβρίσκεται σε τέτοιες διαδικασίες καθώς χαρακτηρίζονται καθαρά κοινοβουλευτικές- μειώνει τις πιθανότητες μιας πολιτικής σύγκρουσης στο κορυφαίο δυνατό επίπεδο.

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας

Από τη ΝΔ εισηγητής θα αναλάβει ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Γιάννης Βρούτσης ενώ στις πρώτες σειρές των ομιλητών βρίσκονται οι Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Στάθης Κωνσταντινίδης, Αννα Μάνη Παπαδημητρίου κ.α. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορίσει εισηγητή τον Γ. Κατρουγκαλο και κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπο τον Γ. Ραγκουση, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν ο Χρ. Σπιρτζης, Νίκος Βρουτσης, Δ. Βιτσας και πιθανότατα η Ολ. Γεροβασιλη.
Την κυβέρνηση τέλος αναμένεται να εκπροσωπησουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνουν και στην σημερινή συζήτηση να ζητούν πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση για τους λόγους που η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα εξαπολύσουν και οι εκπρόσωποι των ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επέκτασης της έρευνας που θα πραγματοποιήσει η εξεταστική επιτροπή και σε προηγούμενα έτη.

Ειδικά οι βουλευτές του ΚΚΕ θα επιμείνουν στην ανάγκη διερεύνησης των καταγγελιών του 2016 για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του κόμματος.

Ψηφοφορία: Υπέρ της εξεταστικής η αντιπολίτευση, «παρών» από τη ΝΔ

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για σύσταση εξεταστικής εισάγεται για συζήτηση με το άρθρο του Συντάγματος που επιτρέπει στις μειοψηφίες να συγκροτούν δύο έρευνες ανα κοινοβουλευτική περίοδο αρκεί οι σχετικές προτάσεις να λαμβάνουν τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Με δεδομένο ότι το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης στηρίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ως έχει – παρά τις όποιες παρατηρήσεις – το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την σύσταση της εξεταστικής. Από την πλευρά της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι επί της αρχής είναι υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης αρκεί ωστόσο να υπάρξει χρονική επέκταση προκειμένου να πιάσει την περίοδο 2012 – 2022. Υπό αυτά τα δεδομένα η πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει «παρών».


Πηγή