«Για επιστροφή της ΝΔ στην ακροδεξιά στρατηγική, από την οποία ποτέ, ουσιαστικά, δεν είχε αποκοπεί», κάνει λόγο σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και τονίζει: «Είναι μια ιδεολογική μάχη που αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας από την μια πλευρά και μια ακροδεξιά αντιμετώπιση από την άλλη πλευρά που θέλει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αυταρχισμού, την ίδια στιγμή που κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για αυταρχικές αντιλήψεις».
Ερωτηθείσα για την κριτική που ασκείται από στελέχη της Ν.Δ. και της ήσσονος αντιπολίτευσης, αναφορικά με πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης η κ. Σβίγκου υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις των ίδιων στελεχών, αλλά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 2013, ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη» στους λειτουργούς της δικαιοσύνης, ότι φοβάται ότι κάποιοι δικαστές που «εθελοτυφλούν», όπως έλεγε, μπροστά στην τρομοκρατία.
«Αντίστοιχα» είπε η κ. Σβίγκου, «ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κεδίκογλου δήλωνε ότι οι δικαστές «δεν κάνουν καλά την δουλειά τους», ο κ. Δένδιας έστελνε non paper στους συναδέλφους σας του δικαστικού ρεπορτάζ με 46 ονόματα, ακόμα και ανθρώπων που είχαν αθωωθεί από τα δικαστήρια, ως υπόπτων για την τρομοκρατία και για τους οποίους τάχα είχε εθελοτυφλήσει η ελληνική δικαιοσύνη».
«Δυστυχώς, όμως», προσθέτει, «βλέπω ότι και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ακολουθούν την ίδια τακτική», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «η ΝΔ έχει μια συγκεκριμένη αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να παρέμβει, με τον τρόπο της, στη λειτουργία της δικαιοσύνης και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση. Η Ν.Δ η οποία ελλείψει άλλου αντιπολιτευτικού αφηγήματος, από τη στιγμή που έχει καταρρεύσει το αφήγημά της για την οικονομία, προσπαθεί να πυροδοτήσει ένα κλίμα έντασης και να κατασκευάσει μια εικόνα αποσταθεροποίησης και ανομίας, η οποία υπάρχει μόνο στο μυαλό της».
Αναφερόμενη ειδικότερα στην απόφαση του Δικαστηρίου για το αίτημα προσωρινής αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, η κ. Σβίγκου κάνει λόγο για «θέμα που εκτείνεται πέρα από τα όρια της Αριστεράς. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλο το δημοκρατικό χώρο και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, ως μια υπεράσπιση, δηλαδή, της δημοκρατίας απέναντι σε δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακολουθούν μια ακροδεξιά λογική», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι η πρώτιστη προτεραιότητα και του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ και της κυβέρνησης. Και μια σειρά νομοθετημάτων που αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή και για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος και για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, μαζί με μια σειρά άλλων νομοθετημάτων ήρθαν να εκσυγχρονίσουν το νομοθετικό πλαίσιο» αναφέρει η κ. Σβίγκου και τονίζει:
«Προφανώς και είναι πολλά περισσότερα αυτά που πρέπει να κάνουμε και προφανώς και οι πολίτες, και ειδικά οι αριστεροί πολίτες, περιμένουν πολλά περισσότερα από εμάς, αλλά αυτή την στιγμή, χωρίς να θέλω να παραγνωρίσω και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο πάντοτε είναι υπό συζήτηση, υπάρχει και μια ιδεολογική μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Είναι μια ιδεολογική μάχη που αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας από την μια πλευρά και μια ακροδεξιά αντιμετώπιση από την άλλη πλευρά που θέλει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αυταρχισμού, την ίδια στιγμή που κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για αυταρχικές αντιλήψεις».
Ερωτηθείσα σχετικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτές τις μέρες στα ανώτερα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της συνεδρίασης της Κ.Ε. του κόμματος την Παρασκευή και το Σάββατο, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι στόχος είναι «να αποφασίσουμε το συλλογικό πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στο νέο πεδίο το οποίο διαμορφώνεται για την οικονομία, πώς θα αξιοποιηθούν τα θετικά δεδομένα και οι ευκαιρίες, πώς θα υλοποιηθεί ο στόχος για τη δίκαιη ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας, πώς επιθετικά θα αξιοποιηθούν όλες οι θετικές δυνατότητες που παρουσιάζονται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της στήριξης και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, στο πεδίο της εμβάθυνσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο πεδίο της στήριξης της νεολαίας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Όλα αυτά είναι κομμάτι ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου το οποίο αφήνει και πρέπει να αφήσει και το επόμενο διάστημα το αποτύπωμα της Αριστεράς στην διακυβέρνηση», καταλήγει η κ. Σβίγκου.
localStorage.clear();
Πηγή